Oslo

Disse skal forme livet i Bjørvika

Operataket har vært en udiskutabel publikumssuksess. Nå går de store næringsaktørene i Bjørvika sammen om å skape tilsvarende aktivitet mellom de øvrige byggene.

Ballettsjef Ingrid Lorentzen og Den Norske Opera & Ballett er en av i alt tretten aktører som nå utgjør den nye Bjørvikaforeningen. Foto: Signe Dons

 • Arve Henriksen
  Journalist
 • Signe Dons
  Fotograf

Fargeløs og monoton – og lite menneskelig aktivitet på bakkeplan. Det er noe av kritikken som har kommet mot utviklingen av Bjørvika de senere årene.

Onsdag ble Bjørvikaforeningen offisielt stiftet, en forening bestående av utviklerne, kulturinstitusjonene og næringslivet i Bjørvika. Sammen skal de ta ansvar for å skape ny aktivitet der folk ferdes.

– Vi står foran en kjempeoppgave med å skulle utvikle Bjørvika til Norges mest attraktive bydel. Det er en kompleks oppgave, som handler om langt mer enn bare å bygge bygg. Det handler like mye om å gjøre dette til en menneskelig bydel, og da må aktørene som er her nede, samarbeide, sier Rolf Thorsen, administrerende direktør i Oslo S Utvikling og styreleder i den nye Bjørvikaforeningen.

Foreningen vil ha jevnlige møter for å sammen utvikle livet på bakkeplan.

Skal inviteres inn

 • LES OGSÅ: Han skal lede Deichman, som i fjor satte ny besøksrekord

I 2020 åpner både det nye Munchmuseet og Deichman. I tillegg pågår byggingen av hotell, boliger og næringsbygg for fullt. Mange titalls tusen personer vil de kommende årene ha Bjørvika som bolig, arbeidsplass og boltreplass når området er ferdig, foruten millioner av turister som vil besøke bydelen.

Dette er den nye Bjørvikaforeningen. F.v. bakre rekke: Leif Arne Røsnes, administrerende direktør i Braathen Eiendom, Terje Ropstad, driftsdirektør i Clarion Hotel, Anne Beate Hovind, prosjektleder i Bjørvikaforeningen, Stein Olav Henrichsen, administrerende direktør ved Munchmuseet, Geir Bergkastet, administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett, Vibeke Ahlsand, direktør for marked og merkevare i Oslo S Utvikling og Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom. Første rekke f.v.: Ballettsjef Ingrid Lorentzen, Geir Lynnebakken, daglig leder Bjørvika Utvikling, Gitte Skilbred, kommunikasjons- og markedsdirektør ved Munchmuseet, Ellen Langeggen, forvaltningsdirektør i KLP, Rolf Thorsen, administrerende direktør i Oslo S Utvikling, Knut Skansen, direktør ved Deichman. Foto: Signe Dons

I begynnelsen skal den nye foreningen kartlegge ønsker og behov for alle som vil benytte bydelen, deretter kartlegge allmenningenes muligheter.

– Det er alltid en fare for at ting kan bli glatt og friksjonsløst. Da er det viktig at vi sammen klarer å utvikle aktiviteter på bakkeplan mellom byggene, aktiviteter som inviterer folk inn i området slik at de ikke bare haster forbi, sier Thorsen.

Skal fylle mellomrommene

I 2020 åpner det nye Munchmuseet. Foto: Ingar Storfjell

Nylig feiret Operaen ti år. Snøhettas grep med å åpne taket for publikum har vært en viktig suksessfaktor for å trekke folk til Bjørvika.

Dette mener Geir Bergkastet, administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett at også resten av Bjørvika kan lære mye av.

– Arkitekturen er som den er, men vi er naturligvis veldig fornøyd med arkitekturen Snøhetta har gitt Operaen. Det vi som er aktører kan gjøre noe med, er å fylle mellomrommene mellom byggene og gjøre det til et sted hvor folk trives. Da handler det mindre om fargebruk, men desto mer om det vi klarer å skape av felles aktivitet for menneskene som ferdes i Bjørvika, sier Bergkastet.

Derfor vil Operaen fortsette med sin publikumsrettede aktivitet utendørs.

– Hvis Bjørvika om noen år fremstår som fargeløs, i følelse, opplevelse og innhold, da har vi virkelig tapt, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.

Det samme vil også de andre aktørene gjøre.

– Vi kommer til å åpne hotellet når det står ferdig ut mot gaten, skape aktiviteter som gjør at Bjørvika blir et naturlig startsted for folk når de er i Oslo, sier Terje Ropstad, driftsdirektør i Clarion Hotel.

Det såkalte PWC-bygget var det første bygget som sto ferdig i 2008. Administrerende direktør Leif Arne Røsnes i eierselskapet Braathen Eiendom mener det er helt naturlig at det har tatt tid å utvikle Bjørvika.

Fortsatt er Bjørvika en eneste stor byggeplass. Her det såkalte «TV2-bygget», i regi av Hav Eiendom. Foto: Ingar Storfjell

Utålmodige journalister

– Dere journalister er ekstremt utålmodige, det er viktig å ha respekt for at det tar tid på bygge en helt ny bydel. Dette er Norges største byutviklingsprosjekt noensinne. Først kommer byggene, så kommer livet på bakkeplan. Ikke omvendt. Og det er nettopp dette siste vi nå sammen skal utvikle, sier Røsnes.

Hav Eiendom har ansvaret for byggingen av «Diagonale», byggene som ligger i forlengelsen av nye Deichman. Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom, synes det er spennende at eiendomsutviklerne kan skape felles aktivitet, også utenfor deres eget prosjekt.

– Bjørvika er blitt et flott område. Nå skal vi sammen løfte dette til noe nytt, til noe mer enn hva vi klarer å skape hver for oss, sier han.

Les mer om

 1. Arkitektur
 2. Munchmuseet
 3. Bjørvika
 4. Den Norske Opera & Ballett

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Utbygger ber Sukkerbiten-aksjonister ha tålmodighet. Lover strand, flytende basseng, park og konsertarena

 2. KULTUR
  Publisert:

  Randi Stene blir ny operasjef

 3. OSLO
  Publisert:

  Vil ha fjærelandskap, torg, lekeplass og badeøy på Sukkerbiten

 4. OSLO
  Publisert:

  Lambdajuryen ville ha Sukkerbiten urørt

 5. KULTUR
  Publisert:

  98 arkitektkontorer konkurrerer om å tegne Bjørvikas nye signalbygg

 6. KULTUR
  Publisert:

  Ingrid Lorentzen hyller Ullevål Hageby: – Jeg har fått mine egne fordommer i retur