Oslo

Tiggere har begynt å selge narkotika

 • Andreas Slettholm
  Andreas Slettholm
  Kommentator

«Elena» sier tiggingen etter hvert har gått så dårlig at hun tjener mest penger på å selge narkotiske legemidler. - Jeg vet at det er ulovlig, gjør det fordi jeg må tjene penger på noe, sier hun. Foto: Jan Tomas Espedal

 • Jeg vet det er galt å selge narkotika, men jeg trenger pengene, sier «Elena» til Aftenposten. Kripos melder om rekordbeslag av legemidler fra Øst-Europa i år.

«Elena» har vært i Norge siden februar. I starten tigget hun, solgte alle gatemagasinene og pantet flasker, men markedet ble stadig trangere.

— De 2–3 siste månedene har jeg begynt å selge Xanax. Jeg kjøper et brett her for 100 kroner og selger for 200, sier hun.

Den rumenske romkvinnen i 50-årene har vært i en rekke andre europeiske land tidligere, og kom til Norge fordi hun hørte det var gode muligheter for å tjene penger.

— Jeg vet at det jeg gjør er galt. Men hva skal jeg gjøre? Jeg er fattig og har flere barn å fø hjemme. Dessuten gjør veldig mange andre det samme, sier «Elena».

- Føler jeg ikke har noe alternativ

Etter å ha snakket med Aftenposten i rundt 20 minutter får «Dimitru» telefon fra sin bakmann, som lurer på hvorfor han ikke selger. Da avslutter han intervjuet, og går tilbake på «jobb». Foto: Jan Tomas Espedal

Hun selger mest rundt Oslo S og i Brugata i Oslo. Kundegrunnlaget er i stor grad tunge rusmisbrukere, men både hun og 27 år gamle «Dimitru» forteller at også nordmenn uten synlige rusproblemer er blant kjøperne.— Jeg har nok kunder, og kan tjene omtrent 1500 kroner dagen. Da har bakmennene, de som har smuglet dette inn, fått sitt, og de tjener mer enn meg, sier han.

Han er i utgangspunktet interessert i en vanlig jobb, og har hatt svart arbeid noen dager den siste måneden.

— Men jeg fikk nesten ikke betalt. Jeg vet at jeg kan bli tatt av politiet, og hvis jeg fikk meg en vanlig jobb, ville jeg ha sluttet. Sånn det er nå, trenger jeg pengene, blant annet for å sende noe hjem til Romania. Jeg føler at jeg ikke har noe alternativ, sier «Dimitru».

Les også:

Les også

283 pågrepet av politiet – ingen trengte asyl

— Et kjempemarked

At kundegruppen består av andre enn heroinister, bekrefter Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.

— Det er et kjempemarked for benzodiazepiner, og det har vært en eksplosiv utvikling i tilgjengeligheten. Det er en annen aksept for denne type narkotika, siden det er legale stoffer, blant befolkningen. Men for eksempel importert Xanax er noe av det sterkeste du får, og jeg vet at romkvinner som tigger, oppbevarer slikt under tiggerkoppen, sier Knutsen.

Oppgir å være tiggere

I Oslo tingrett har det vært rundt ti saker det siste året med rumenske statsborgere som er blitt tatt for oppbevaring og salg av narkotiske legemidler som Rivotril, Xanax og Diazepam.

Politiet har første halvår i år gjort over 3300 beslag av benzodiazepiner, og tatt over en halv million tabletter. Flest beslag ble gjort i Oslo og Bergen, mens de største mengdene ble beslaglagt i Østfold og Rogaland. Foto: Kripos

Mange av de domfelte oppgir at de er i Norge for å tigge. I politiets halvårsrapport for innsatsen mot det åpenlyse narkotikasalget i Oslo kommer det også frem rumenere er en ny og sterkt voksende gruppe. — Dette er en trend som har kommet i det siste. Blant rumenske romfolk som selger narkotika, er det veldig mye piller, som for eksempel Rivotril, bekrefter stasjonssjef Kåre Stølen på Grønland politistasjon.

Sett bort fra nigerianere, som i hovedsak selger hasj og kokain, er rumenere nå den gruppen som oftest blir pågrepet i innsatsen mot utlendinger som selger narkotika.

Mindre å tjene på tigging

Flere kilder i og i tilknytning til tiggermiljøet forteller at det er stadig mindre penger å tjene på tigging og magasinsalg, spesielt i Oslo.

«Dimitru» møter Aftenposten med flere brett ulovlige legemidler fra Romania. - Jeg kom til Norge gjennom noen jeg kjente som nærmest lovet meg en jobb. Det fikk jeg ikke. Jeg tjente ikke nok på gatemagasiner, så da startet jeg å selge Xanax, sier han. Foto: Jan T.Espedal, AFTENPOSTEN

— Man kan godt si at dette er farlig narkotikakriminalitet. Samtidig tenker jeg at dette er noe folk gjør for ikke å begå annen kriminalitet, som tyveri og innbrudd, sier Knutsen. Også i Kripos' årsstatistikk gjenspeiles pilleflommen. Det har aldri vært beslaglagt så mange benzodiazepiner (som både Rivotril, Xanax og Diazepam tilhører) som første halvår 2014.

— I all hovedsak består det av tabletter som er legalt produsert for det østeuropeiske markedet, men som har kommet på avveie og er illegalt ført inn i Norge, sier Gordon Petterson, leder i Kripos' etterretningsseksjon.

- Kriminelle nettverk smugler

Kripos mener at det ikke er de samme som smugler legemidlene inn i Norge som selger dem på gaten.

- Det er flere kriminelle nettverk i Norge som står bak innførsel og distribusjon av disse tablettene. Det ser ut tilat enkelte nettverk innfører tablettene, mens helt andre nettverk eller grupper distribuerer på gateplanet, sier Petterson.

Det bekrefter både «Dimitru» og «Elena». Begge kjøper narkotikaen i Norge, av «importører» de har kommet i kontakt med.

— Jeg vet ikke hvordan de har fått tak i disse, og det er heller ikke noe jeg trenger å vite, sier «Dimitru».

Les også:

Les også

- Færre barn tigger i Oslo

Skyhøy fortjeneste

Fortjenesten skal være skyhøy. Gateprisen i Norge er opp mot 200 kroner pr. boks eller brett, mens prisene kan ligge på rundt fem kroner på det svarte markedet i Romania, ifølge Aftenpostens kilder.

Kripos mener også det i hovedsak er tunge stoffbrukere som står for kjøpet av de utenlandske, narkotiske legemidlene.

— Den høye etterspørselen av benzodiazepiner i Norge må i stor grad tilskrives det norske blandingsmisbruket. Ikke minst blant de svært mange tunge sprøytemisbrukere som tradisjonelt blander dette i heroinblandingene for å øke rusdosen, sier Petterson.

Retter mistanke mot østeuropeiske grossister

Legemidler som Rivotril og Diazepam er reseptbelagt også i Romania. Beslagene Kripos har gjort består, utelukkende av ekte legemidler produsert av internasjonale legemiddelgiganter som Pfizer eller Roche.

— Hvordan legemidlene kommer på avveie, er litt usikkert. Men det skal ikke være snakk om lekkasjer fra fabrikk eller hovedlager, sier Gordon Petterson, leder for etterretningsseksjonen i Kripos.

De tror det er utro tjenere i distribusjonsleddene i østeuropeiske land som sørger for at kriminelle får tak i stoffene, før de innføres i Norge.

- På grunn av det store volumet retter mistanken seg mot en større grossist eller apotek. Fremdeles er det klonazepamholdig Rivotril som dominerer, men det er i økende grad beslaglagt andre typer benzodiazepiner, produsert av flere ulike legemiddelselskaper for ulike østeuropeiske land, sier Petterson.

Det er i liten grad gjort beslag på Gardermoen, men desto større fra biler på Svinesund. I tillegg er det gjort en rekke beslag av mindre kvanta på gaten i Oslo, og i Rogaland politidistrikt.

Aftenposten kjenner identiteten til de to selgerne, som ikke ønsker hverken navn eller ansikt på trykk i frykt for å bli gjenkjent av politiet.

Les også:

 1. Les også

  «Før pleide jeg å se ned på tiggere. Så prøvde jeg å bo på gaten selv»

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  To ganger var 56-åringen utvist fra Norge. Så langt i år er han og 33 andre rumenere tatt for salg av piller i Oslo.

 2. OSLO
  Publisert:

  Politiet ruller opp rumensk pillenettverk på Grønland

 3. NORGE
  Publisert:

  Bakmenn utnytter tiggere til narkosalg og prostitusjon

 4. OSLO
  Publisert:

  – Plassen utenfor skolen er blitt den nye Plata i Oslo

 5. NORGE
  Publisert:

  NRK: Rumensk tiggernettverk håver inn millioner i Bergen

 6. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Tigging må fortsatt være lov