Oslo

«Hvis Bhatti går tilbake til sin gamle rolle, får vi se og høre mer fra Profetens Ummah»

Ingen er i tvil om at Arfan Bhatti er den store lederen i islamistmiljøet i Norge. Nå blir det opp til ham å bestemme hvor aktivt miljøet blir.

Arfan Bhatti kom tilbake til Norge onsdag. - Det blir spennende å se hvilken rolle han får, og om han blir her eller reiser tilbake, sier Tor Bach i Vepsen. Foto: Heiko Junge

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

Onsdag kveld ble den norske islamisten Arfan Bhatti pågrepet på Gardermoen. Etter planen skal han fremstilles for varetektsfengsling klokken 15 torsdag.

— Jeg tror ikke at Arfan Bhatti er overrasket over at han er pågrepet, og heller ikke det islamistiske miljøet i Norge. I deres verdensbilde bekrefter pågripelsen at norske myndigheter er ute etter å ta Bhatti hardt, sier journalist og forfatter Lars Akerhaug.

Han har blant annet skrivet boken Norsk Jihad , og kjenner godt til islamistmiljøet i Norge. Selv tror Akerhaug at Bhatti blir fremstilt på grunn av den han er.

— Det er ikke vanlig å be om varetektsfengsling i en så gammel sak. Dette har noe å gjøre med hvem Bhatti er, sier Akerhaug.

LES OGSÅ: Ber om fengsel i fire uker

Blir sett opp til

Lars Akerhaug er ikke i tvil om at pågripelsen vil styrke hans posisjon innad i miljøet. Hans tilbakekomst vil trolig også bety mer aktivitet i miljøet.

- Hvis Bhatti går tilbake til sin gamle rolle som lederskikkelse i Profetens Ummah, så er det grunn til å se og høre mer fra han og gruppen. Hver gang han har reist til utlandet, så er det blitt stillere rundt Profetens Ummah, sier Akerhaug.

Han karakteriserer Bhatti som en «naturlig leder» som de fleste norske islamister ser opp til.

— Bhatti er en samlende person, en person folk lytter til. Han er en annen type person når du snakker med ham ansikt til ansikt, sammenlignet med når han er i mediene. Han har karisma og lytter.

- Tror du hans tilbakekomst vil gi større mobilisering på høyresiden?

- Det tror jeg ikke. Det er helt sikkert noen som vil bruke dette som argument for rekruttering. På en annen side tror jeg at hvis det blir mange demonstrasjoner, slik som Pegidas, og motdemonstrasjoner i regi av islamistmiljøet, så får vi en polariserende effekt der flere kan bli trukket til begge leirene, svarer Akerhaug.

Har press på seg

Som redaktør for nettstedet Vepsen følger Tor Bach godt med på de ekstreme miljøene i Norge. Han er ikke i tvil om at Bhatti er den store lederskikkelsen i islamistmiljøet, men tviler på at dette betyr større aktiviteter i miljøet.

— Det blir spennende å se hvilken rolle han får, og om han blir her eller reiser tilbake. For øvrig er det ikke sikkert at tilstedeværelsen til en person vil ha så mye å si. Gruppen har mye større press på seg fra PST og politiet enn tidligere. Det er ikke så lett for dem lenger, sier Bach.

- Vil fengslingen gi Bhatti større heltestatus?

- Han er pågrepet for vold mot en kvinne. Jeg tror ikke dette gir heltestatus, men så kan man jo lage konspirasjonsteorier, svarer Bach.

Vil klare å få oppmerksomhet

Selv om Bach ikke tror på et aktivt islamistmiljø, er han ikke i tvil om at Bhatti vil klare å få oppmerksomhet hvis han ønsker det.

— Han vil helt sikkert få oppmerksomhet hvis han vil ha det, men vi må avvente og se litt, sier Bach.

- Tror du hans tilbakekomst vil gi større mobilisering på høyresiden?

Nei. Dette er mennesker som skriker og hyler like høyt uansett hva som skjer. De har allerede redusert verdens undergang som begivenhet. Nå forøkte de å bruke massakren i Paris som argument for rekruttering, men klarte ikke å få med mer enn 190 personer.

Les også

  1. Anundsen: - Viktig å være oppmerksom nå når Bhatti er tilbake i Norge

  2. Regjeringen presenterer 30 tiltak mot radikalisering

  3. Dialogmøte mot ekstremisme i Oslo

Lars Akerhaug har skrevet boken Norsk Jihad. Foto: Thomas Winje Øijord