Oslo

I denne saken gikk Rødt imot byrådet

Mange har protestert mot den planlagte seks etasjer høye blokken på Hovseter. Onsdag sørget Rødt sammen med Frp og Høyre for å stoppe byrådets planer.

Den foreslåtte blokken var tenkt bygget helt til venstre i dette gamle bildet, men fikk ikke flertall i bystyret da saken ble behandlet onsdag ettermiddag. Rødt og de borgerlige partiene stemte imot.
  • Charlotte Karlsen
  • Wasim Riaz
    Journalist

Det nye seks etasjer høye bygget var planlagt ved siden av Hovseter ungdomsskole, noe som har fått mange til å protestere. For ungdomsskolen ligger i et område som allerede har en svært tett og høy bebyggelse.

Til tross for at blokken er tegnet med mye glass for ikke å fremstå så «tung og tett», ville de 650 elevene på Hovseter ungdomsskole fått nok et stort bygg ved skolen, som ville tatt lys og luft fra skolen.

– Den vil stenge inne den eneste uteplassen til elevene, sa Ragnar H. Jacobsen, driftsstyreleder ved Hovseter skole, til Osloby tidligere denne uken.

  • Det er flere skoler som har lite plass: I dag skal bystyret også ta stilling til forslaget om å la Lakkegata skole få mer uteplass

Ap ville utsette saken

Da saken kom opp til behandling i bystyret, ville Arbeiderpartiet trekke den tilbake. I går kveld kom nemlig utbygger med flere nye innspill til endringer i boligprosjektet.

— Det berører blant annet fritidsklubben og uteområdene. Vi ønsker å få utsatt saken slik at vi får belyst disse innspillene og se nærmere på om det nye forslaget fra utbyggeren vil bidra til en opprusting av området, hadde Arbeiderpartiets gruppeleder Frode Jacobsen sagt til Osloby tidligere.

Rødt ønsket ikke å støtte byrådets forslag om å utsette saken. Dermed ble saken behandlet i bystyret på bakgrunn av opplysninger som allerede ligger inne i saken.

Stemte ned eget byråds forslag

Opposisjonspartiene Venstre, KrF, Høyre og Frp stemte sammen med Rødt imot byggeplanene.

– Området rundt Hovseter torg er allerede kraftig fortettet, og det er ingen god idé å svekke bokvaliteten her ved å bygge en seks etasjers blokk som skyggelegger torget, som er sosialt møtepunkt og skolegård for Hovseter ungdomsskole, mener Bjørnar Moxnes (Rødt).Området har en del kommunale boliger for vanskeligstilte og funksjonshemmede, noe Moxnes legger til grunn for et forslag der han ber byrådet bes fortettingspotensialet i nærliggende områder og i tilknytning til eksisterende villabebyggelse.

— Rundt torget på Hovseter er det allerede bygget for høyt og tett. Hovseter er et av få stedene i Oslo vest der det allerede er blokker og kommunale boliger for vanskeligstilte, argumenterte Moxnes fra talerstolen i bystyret.

— Tomten ligger kloss inn til skolegården, og vil store deler av året kaste sin skygge over skolen. Venstre ville gjerne sett at byrådspartiene tok dette innover seg, sa Venstres Espen Ophaug fra talerstolen.

- Nær T-banen

Byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) argumenterte på sin side med at tomten har kort vei til T-banen, og området egner seg for fortetting.

— Området ligger bare 350 meter fra T-banestasjonen. Byrådets vurdering er at byggingen vil føre til oppgradering av området. Byggingen betyr blant annet at vareleveringen skjer under tak. I tillegg har utbygger sagt seg villig til å åpne takterrassen for beboerne i naboblokken, sa Marcussen.

Les også

  1. Naboene kjemper for å bevare de «originale» butikkene på Grünerløkka

  2. Vil doble antall boliger på Fornebu

  3. Matmarked og ostehotell inn i Landbrukskvartalet på Grønland?