Oslo

Ambassadør blir innkalt til samtale i UD etter bilkræsj

En ung kvinne, ble sendt til Ullevål Universitetssykehus etter ulykken.

En kvinne ble natt til søndag sendt til sykehus etter en kollisjon med en bil tilhørende den sørafrikanske ambassaden.

  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

— UD vil innkalle ambassadøren til denne ambassaden til en samtale så fort som mulig, trolig allerede i morgen, opplyser Rune Bjåstad, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet (UD) søndag.

Han ønsker ikke å si noe om hvilken ambassade det dreier seg om. Skiltene på bilen viser imidlertid at den tilhører Sør-Afrikas ambassade.

Søndag formiddag sto den parkert utenfor et leilighetskompleks på Oslos vestkant, noen få kvartaler fra ambassaden. Den knuste fronten på bilen var dekket til. Rattet i bilen var på høyre side, slik det som regel er i biler i tidligere britiske kolonier.

Ved Sør-Afrikas ambassade vil de ikke si noe.

— Vi har ingen kommentarer, sier den anonyme kvinnen som tar telefonen.

Hun vil hverken avkrefte eller bekrefte at bilen var sørafrikansk, men legger på røret når Aftenposten spør.

Ambassadebilen sto søndag parkert utenfor en bygård på Oslos vestkant.

Politiet reagerteEn politipatrulje var på vei til et annet oppdrag på Solli plass da den natt til søndag reagerte på adferden til sjåføren i diplomatbilen.

— Plutselig spant ambassadebilen av gårde. Bilen akselererte som om den prøvde å komme seg unna, opplyser operasjonsleder Ola Krokan i Oslo-politiet.

Kort etter fant politiet ambassadebilen kollidert med en annen personbil på Frogner. Krokan sier at føreren av ambassadebilen ble beskrevet som beruset.

Det var like før kl. 01 natt til søndag at politiet fikk melding om kollisjonen.

LES OGSÅ:

Les også

Nå får hunder reise gratis på trikk, buss og bane

— Stakk av fra stedet

— Det var også en passasjer i bilen, vedkommende stakk fra stedet, uten at det ble gjort noen forsøk på å stanse vedkommende. Føreren ble ivaretatt av eget personell fra ambassaden.

Føreren av den påkjørte bilen, en kvinne født i 1986, ble sendt til Ullevål universitetssykehus med smerter i hofte og mage. Politiet fikk melding om det kl. 01.20 natt til søndag.

Kvinnen satt fastklemt en stund før hun ble frigjort av brannvesenet.

LES OGSÅ:

Les også

Disse to drapsgåtene klarte ikke politiet å oppklare i fjor

Diplomatisk immunitet

Den diplomatiske immuniteten betyr at personen ikke kan straffes i Norge, men kan straffes etter egne lands lover i hjemlandet. Likevel finnes det virkemidler, avhengig av hvor alvorlig slike saker er. I første omgang kan andre lands personell bli innkalt på teppet hos UDs protokollsjef.

I svært alvorlige situasjoner kan en diplomat bli erklært uønsket i Norge.

Heller ikke politiet ønsker å kommentere hvilken ambassade ulykkesbilen tilhørte. Operasjonsleder Krokan sier at politiet ikke har anledning til å benytte tvangsmidler i saker som omfatter personer med diplomatisk immunitet. Det kan for eksempel ikke ta beslag eller blodprøver.

Les også

  1. Dette sier ungdom om fyllekulturen i Asker og Bærum

  2. Her kan du bo som en general og feste som de kongelige

  3. I dag fikk vi nye politidistrikter - se oversikten