Politiets forbundsleder: – Jeg er utrolig stolt. Pride handler om solidaritet, og at vi tar hatkriminalitet på alvor.

Oslo sydet av liv da tusenvis av festglade Pride-deltagere toget gjennom hovedstaden under regnbueflagget.

Sigve Bolstad, stolt forbundsleder i for Politiets Fellesforbund.

Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i tillegg til alle varianter av kjønn, intersex- og queerpersoner toget gjennom gatene, sammen med bikkjer, hornorkester og medlemmer av ulike yrkesgrupper og fagforbund. Pluss deres venner og familie.

Rekordstor oppslutning i år

Det var rekordmange påmeldinger til paraden i år. 104 innslag var påmeldt, arrangørens anslag er at 30.000 deltok i paraden. Det er langt over fjoråret, da 25.000 deltok.
Og det ble en virkelig folkefest. 150.000 troppet opp for å se på paraden.

– Dette begynner å bli større enn 17. mai. Vi er fantastisk fornøyde, sier Petter Ruud-Johansen, pressekontakt i Oslo Pride.

Han synes også at det var gøy at det var politiet som stakk av med prisen for beste innslag i paraden. Den ble utdelt i Spikersuppa etter at paraden var over.

Politiet vil vise at de vil ta hatkriminalitet på alvor

– Jeg er utrolig stolt over å delta i denne paraden. For dette handler om solidaritet, sier Sigve Bolstad, stolt forbundslederi for Politiets Fellesforbund.

Det er 12. året som politiet deltar i Prideparaden i Oslo, og Bolstad mener at det både er viktig og riktig at politiet markerer seg på en sånn måte.

– Vi i politiet skal gjenspeile befolkningen. Jeg er utrolig stolt over at vi i politiet går her i uniform, og viser vi at vi tar hatkriminalitet på alvor.

Årets Pride-parade i Oslo startet på Grønland, utenfor politihuset, og snodde seg gjennom Grønlandsleiret opp mot Stortorget til Karl Johans gate. Publikum publikum sto tett langs hele løypa.
En vielse mellom to kvinner ble det til og med plass til på lasteplanet midt i Stortingsgata. Tårene trillet på gjestenene og sjampanjekorkene smalt.

Angelica Balchen har gått i tog i mange år.

Viktig å vise resten av verden hvor mange vi er

– Jeg har vært åpent bifil siden jeg var 17 år, men vi blir stadig minnet på at det ikke er like lett andre steder i verden, sier Angelica Balchen, som nå er 40 år, til Aftenposten.
I år stiller blant annet en rekke homser fra forskjellige land med plakater som viser strafferammene i hjemlandet. Det er både fengselsstraffer på mange tiår og dødsstraff.

– Jeg er så ung at jeg ikke kan huske at det var et problem. Prideparaden er så viktig fordi den synliggjør at vi er mange over for hele verden. For det er en kjempejobb å gjøre for å få med resten av verden, sier Balchen.

Namal Lekuge  og Evgenij Thorstensen

Trist at de som pleier å være på Grønland, ikke deltar

Namal Lekuge er opprinnelig fra Sri Lanka. Han er skuffet over at det ikke er flere som deltagere fra de store innvandrergruppene i Oslo.

– Paraden startet på Grønland. Der er det vanligvis mange fra Pakistan og andre muslimske land. I dag var det nesten ingen der nede. Og de er ikke med i toget. Jeg synes det er trist, og feigt av mediene å ikke ta det opp, sier Lekuge.

For begge mener at paraden er veldig viktig.

– Det er flott å få vist seg frem av og til. For det er mange unge som tror at de er de eneste, sier Thorstensen, som kommer fra Russland.

Nantati Cha fra Thailand er glad for å kunne gå i Pride. - I Thailand vil du ikke kunne gjøre noen karriere i yrkeslivet, for eksempel bli sjef, hvis du er homse, sier han
Alle regnbuens farger var representert i toget
Hunden heter Rolf - men er en tispe. Hun støtter sin matmor - eller matfar Martin i Prideparaden.
Geir Lippestad, byråd for næring, eierskap og mangfold Geir Lippestad (Ap), stiller seg hjertebankende bak solidaritetsbudskapet for årets Oslo Pride.
Sykepleierne markerte seg også med hornorkester og slagverk.
Homser i alle slags yrkesgrupper var representert - så matroser i rosa var selvfølgelig på plass.
f.v. Carina Rose og bestemor Monica Rose (bak), Arion og Andrea Rose (foran) har pyntet seg for dagen
Noen danset uten en tråd - men bare med farge.
f.v. Einar Vera el Høno og Svein Andersen går spesielt til støtte for Orlando i år.

f.v. Eder del Moral og Richard Narvesen. - Det er flott at toget blir større år for år, og at folk stiller opp for Orlando, mener Eder del Moral.

Tor Henning Pedersen. - Det er alltid en stor dag med Prideparaden, men med Orlando som bakteppe blir det ekstra viktig. Men jeg går også i tog for å feire musikken, sier han.