Mulig sørafrikansk virusmutasjon ved stor Oslo-skole

Hele ungdomstrinnet ved Nordseter skole har hatt hjemmeskole siden fredag. Nå tror bydelens smittesporere at det kan dreie seg om den sørafrikanske mutasjonen.

Nordseter er en av Oslos største grunnskoler. Nå er det mulig at det muterte viruset har spredt seg her.

Et smitteutbrudd ved Nordseter skole i Oslo kan kanskje knyttes til den sørafrikanske korona-mutasjonen. Det kommer frem i et brev til alle ansatte, foresatte og elever tirsdag.

Foreløpige analyser av prøver tyder på at det er snakk om mutasjonen. Prøvene er nå sendt til såkalt sekvensering for endelig avklaring. Svaret er ventet i løpet av noen få dager, står det i brevet.

Skolen ligger på Nordstand og har rundt 1000 elever fra 1.–10. trinn. Det gjør den til en av Oslos største grunnskoler.

Ifølge bydelsoverlege Tanja Karoline Tomasevic, har under 10 personer testet positivt i forbindelse med utbruddet så langt.

– Første smittede kom i begynnelsen av forrige uke. Vi tok tidlig ut ganske mange klasser for å være sikre på at vi fikk satt alle nærkontaktene i karantene, sier Tomasevic.

Utbruddet er på ungdomstrinnet. I slutten av forrige uke ble både 8. trinn, 9. trinn og 10. trinn stengt ned og elevene ble satt i hjemmeskole, skriver Nordstrands blad.

Les også

Kritiserer koronadekningen: – Journalistene spør nesten bare hvorfor tiltakene ikke er enda strengere

– Svært lav terskel for å teste deg

– Vi har ikke hatt noen stor utvikling i antall smittede i dette utbruddet. Mange er likevel berørt fordi de er definert som nærkontakter, sier bydelsoverlegen.

Hun forteller at det ble tatt tak i utbruddet tidlig og at de dermed har begrenset antallet som må i karantene. Husstandsmedlemmer er i «avklaringskarantene» i påvente av prøvesvarene.

I brevet har følgende beskjed gått ut til alle som kan knyttes til skolen:

«Personer knyttet til smitteutbruddet bør ha svært lav terskel for å teste seg hvis de får symptomer. Dette gjelder både familiemedlemmer av elever og ansatte ved skolen, venner fra andre skoler, og Nordseter-elever som ikke er i karantene».

Brevet er signert bydelsoverlegen og smittevernteamet i bydelen, som igjen har kontakt med FHI. Karantenetiden varer for de fleste ut denne uken. Det er ikke klart når sekvenseringen av prøvene kommer tilbake.

– Det kan ta noen dager, sier Tomasevic.

Norske helsemyndigheter forsøker å forhindre spredning av den sørafrikanske mutasjonen i Norge. Man antar at den der mer smittsom. Det er også uavklart i hvor stor grad vaksinene som hittil er i tatt i bruk, faktisk virker på den.