Oslo

Bruker byens beste beliggenhet til å lagre veisalt

På Filipstadkaia, i hjertet av Oslo, ligger tonnevis med veisalt lagret, klar for neste vinter. Ved siden av ligger et stort asfaltanlegg. Inntil bystyret vedtar en utbyggingsplan for området vil det fortsette slik.

Knut Arne Henjum (f.v.), Berit Henjum og døtrene Sigrid (7) og Ingeborg (9) hadde lagt søndagsturen om Filipstadkaia. Her ser de på Mestas enorme saltlager.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

– Saltfjellet er nok mer imponerende for oss voksne enn det er for barna, sa Knut Arne Henjum.

Sammen med familien hadde han søndag tatt turen fra hjemmet på Skøyen til Filipstadkaia og Oslo havns arrangement Havnelangs.

For en dag ble ISPS-gjerder og lagerporter åpnet opp, mens veteranbåter la til kai. Alle steder - fra Filipstad, via Rådhuskaia og Vippetangen til Bjørvika - var det aktivitet.

– Vi får se hvor langt bort vi rekker, vi tar det litt som det kommer dag, sa Henjum.

Les også

Slaget om Oslos siste indrefilet

Filipstad satt på vent

Filipstad-området ligger vest for Aker brygge og Tjuvholmen, og det er mange ganger så stort som sistnevnte. Det meste eies av Oslo havn.

Containertrafikken ble avviklet for noen år siden, men fortsatt er de meste av området avsperret til daglig. Det er her det kjente «kaffetårnet» til Joh. Johannson (Norgesgruppen) ligger. Og ytterst på pynten, en kort svømmetur fra Bygdøy, driver Mesta et stort anlegg for asfaltproduksjon.

Slik vil det fortsette inntil bystyret vedtar en utviklingsplan for området. Foreløpig har krangel om hvem som skal ta regningen for å legge E18 i tunnel, satt en stopper for det. Når utviklingen kan starte, er usikkert.

«Kaffetårnet» på Filipstad er et landemerke.
Ytterst på Filipstad driver Mesta asfaltproduksjon på ubestemt tid. Hadde tomten blitt solgt til boligformål, ville den vært byens dyreste.

Prøvde fiskelykken

På Akershuskaia, tvers over fjorden for Filipstad, sto en glisende Sebastian Miller (6). Han hadde fått napp. At det var en liten berggylt, på noen få hekto, hadde ingenting å si.

– Han har vært på fisketur med onkel før. Dette må vi fortelle ham om, sa Sissel Miller, den nesten like stolte moren.

– Jeg tror jeg kjenner én til, kom det fra 6-åringen få minutter senere.

Men da var det bare iveren som talte. Egentlig hadde han hektet i bunnen.

Sebastian Miller (6) fikk fisk! Søsteren Hanna (10) var ikke like heldig. De får bistand fra Frode Kagge i Oslo havfiskeklubb, som administrerte fiskekonkurransen ved Vippetangen.
De nederlandske patruljeskipene HNLMS «Holland« og HNLMS «Friesland» hadde lagt til kai og slapp nysgjerrige om bord.

Filipstad på vent

I dag er containertrafikken og mye av virksomheten ellers konsentrert på Sjursøya, noen kilometer sørøst for sentrum. Sørenga står ferdig, og Bjørvika nærmer seg.

Filipstad blir det neste store byutviklingsprosjektet, men også Vippetangen [står for tur.

Les også

Oslo kan få akvarium på Vippetangen

En av Oslo havns kongstanker de siste årene har vært å lage en sammenhengende promenade langs byens sjøside.

Og Havnelangs er det årlige ansiktet utad mot Oslos befolkning, for å vise frem denne. Havnen forvalter milliardverdier i form av noen av byens beste eiendommer og tomter. Denne dagen er det mulig å se hva som skjer også på flere av de låste stedene.

En gang i tiden sto slike kraner på rekke og rad på kaiene. Nå står de tre siste av sitt slag på Filipstad. De er ikke lenger i bruk, men skal restaureres - til minne om det som var.
Den gamle lagerhallen innerst mot byen på Filipstad er blitt rullebretthall. Den åpnet i vinter. På utsiden viste Marvin Melås seg frem

Les mer om

  1. Oslo