Oslo

Her får syklisten 900 kroner i bot og må trille til jobb

Mandag morgen kontrollerte politiet om 300 syklister hadde lykter foran og bak.

IKKE GODT NOK: Denne syklisten ble ilagt gebyr på 900 kroner for å sykle uten baklykt. Han hadde både frontlykt og refleks bak, men det er ikke godt nok.
 • Henrik Arneberg
Denne syklisten måtte ut med 900 kroner. Han hadde reflekser, men verken lykt foran eller bak.
Politiet kontrollerte 300 syklister mandag morgen.
Politiet kontrollerte 300 syklister mandag morgen.
Her blir tre syklister ilagt gebyr for manglende lyktbruk.
Politiet kontrollerte 300 syklister mandag morgen.
Politiet kontrollerte 300 syklister mandag morgen.

Aftenposten og Osloby vil gjøre sykkelbyen Oslo bedreGå inn på vårt digitale kartog fortell oss hvor du føler deg utrygg på sykkel.


Fra klokken 06.30 til 07.30 ble syv syklister 900 kroner fattigere. Årsak: manglende lykter foran, bak eller begge steder på sykkelen.

Kontrollen ble gjennomført mandag morgen på sykkelveien ved Hjortnes,Frognerstranda i Oslo.

 • LES OGSÅ: I år deler Oslo ut gratis piggdekk, vester og lykter for å få flere til å sykle om vinteren

— Hadde holdt med advarsel

— Det er helt greit, men beløpet er ganske høyt, sier en av de syv uheldige syklistene til Osloby etter å ha vedtatt et forenklet forelegg på stedet. Han ble stoppet fordi han manglet baklykt på sykkelen.

Mannen, som ikke ønsker navn eller bilde i avisen, tror slike kontroller har god effekt.

Denne syklisten måtte trille siste stykke til jobb.

— Jeg har egentlig baklykt, men den var ikke ladet opp. Nå kommer jeg til å kjøpe et ekstra sett, sier han. - Visste du at man kan bli bøtelagt for å sykle uten lys foran og bak?

— Nei, for å være helt ærlig trodde jeg det holdt med lykt foran og refleks bak, slik jeg hadde. Men nå vet jeg det, og det kommer ikke til å gjenta seg. Sånn sett har kontrollen god effekt. Men det hadde holdt med en advarsel, sier han.

— Du får trille sykkelen til det blir lyst nok til å sykle uten lykter, sier politioverbetjent Inge Frydelund til syklisten.

Dette må sykkelen ha før du tråkker av gårde:

 • Minst to separate bremser - en på hvert hjul. Sykkelen skal kunne stanse på en sikker, hurtig og effektiv måte.
 • Ringeklokke
 • Rød refleks bak, og hvit eller gul refleks på begge sidene av pedalene.
 • Ved sykling i mørke eller skumring skal sykkelen ha lykt med gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys foran.
 • Bak skal sykkelen ha lykt med rødt eller rødt blinkende lys. Dette gjelder også ved sykling på fortau og på gang- eller sykkelvei.
 • Lykten foran skal gi tilstrekkelig lys, uten å virke blendende. Lyktene skal være festet på sykkelen.
 • Begge lyktene skal kunne sees tydelig i en avstand på 300 m. Lykt som gir blinkende lys skal blinke med minst 120 blink per minutt.
  (Kilde: Statens Vegvesen)

Politiet: Fornøyde, men ...

Frydenlund opplyser at Oslo-politiet har gjennomført lignende kontroller i fjor, blant annet i Storgata og Torggata, men at de aldri har vært rettet mot «profesjonelle syklister», slik det ble gjort denne mandagsmorgenen.

— Det er første gang vi kontrollerer denne gruppen syklister for lyktbruk. Selv om vi alltid skulle ønske at ingen ble ilagt gebyrer, er vi fornøyd med resultatet. Syv av 300 må sies å være et godt resultat.

Her blir en syklist uten frontlykt stoppet.

Frydenlund opplyser at de valgte å kontrollere ved Frognerstranda fordi det er der de fleste «profesjonelle», det vil si personer som fast benytter sykkel som fremkomstmiddel til jobb, passerer på vei inn til sentrum. — 900 kroner for å sykle uten lykt. Hvordan har de som har blitt bøtelagt reagert?

— De fleste har vært hyggelige. Mange har sagt at de har lykt hjemme, men glemte å sette den på, sier Frydenlund og legger til at politiet kommer til å fortsette med slik kontroller fremover.

— Målet er jo at alle skal sykle med lykter foran og bak på sykkelen når det er mørkt.

Parallelt med kontrollen på Frognerstranda gjennomførte politiet en tilsvarende kontroll i Kongsveien. Seks personer ble bøtelagt. Ni personer ble også bøtelagt på Grønland for kjøring på rødt lys.

Opptatt av sykling og miljø? Sjekk ut ELF, en blanding av sykkel og bil

Les også

 1. Her koster det flesk å sykle på fortauet

 2. Her er sykkelfellene Oslo kommune vil fikse

 3. Dette er Oslos nye sykkelveier

Les mer om

 1. Sykkelpatruljen