Oslo

Gata blir til gaten

Det heter «gaten» og ikke «gata» på Frogner. Det har bydelspolitikerne bestemt.

Observatoriegata er blitt til Observatoriegaten. Solligata heter nå Solligaten. 23 gater på Frogner har fått nytt navn. Foto: ANDERS FJELLESTAD

 • Anders Fjellestad

23 gater og steder i Frogner bydel skal få nytt navn. Nå skal det hete «gaten», «kaien» og «stranden», i stedet for dagens «gata», «kaia» og «stranda». Forslaget ble vedtatt av Høyre og Frp i bydelsutvalget sist uke. Ap, SV og Venstre stemte mot.

– Dette er direkte fjollete, tordner SVs gruppeleder Erna Kahlbom overfor Aften.

Tradisjon med -en

Forslaget ble fremmet av leder i bydelsutvalget, Bjarne Ødegaard (H) og nestleder Hans Høegh Henrichsen (FrP).

Hva synes du om at «gata» blir «gaten» på Frogner? <br/>Karin Jensen (30), Bislett og Hanna Holmblad (24), Bøler – Det bør hete gata, de aller fleste sier jo faktisk det. Dessuten utvikler språket seg, og det må det få lov til. Selv om det vil stå «gaten» på skiltene, vil nok folk fremdeles si «gata». Å bruke tid og penger på å endre en bagatell som dette, er helt bortkastet og virkelig unødvendig. Har politikerne i bydelen her virkelig så lite å gjøre? Foto: Fjellestad Anders Holtbu

– Vi foreslo dette fordi en-endelsen ligger i tradisjonen og den naturlige taleformen for de fleste i bydelen, sier Henrichsen.

Vedtaket betyr at rundt 5000 innbyggere og flere hundre virksomheter må endre adresse. Selv bydel— sadministrasjonen, som holder til i Sommerrogata, må endre adresse på blant annet brevpapir og konvolutter.

Det er ikke gjort noen kostnadsberegning, og det er heller ingen plan for når gateskiltene skal skiftes ut. Henrichsen håper å kunne samkjøre dette med den kommende skiltgjennomgangen i Oslo.

– Hva koster et gateskilt? Jeg tror vi snakker tilsammen 10000-15000 kroner her. Det er lite i forhold til mye annet vi bruker penger på, sier han.

Med unntak av et enstemmig Seniorråd, har ikke bydelens befolkning fått uttale seg i saken.

– Men jeg har sendt ut forslaget til en del i gaten der jeg selv bor og fikk kun strålende tilbakemeldinger, sier Henrichsen.

– Hysterisk morsomt

SVs gruppeleder Kahlbom beskriver navnedebatten i bydelsutvalget som heftig, hvor det klassiske skillet mellom høyresiden og venstresiden kom klart til syne.

Truls Holm (59), Vinderen – Selv sier jeg «gaten», så for min del blir det riktigere og naturlig å skifte. Men jeg synes ikke dette er en veldig viktig sak. Oslo burde heller ha en felles endelse for hele byen, i stedet for å ha ulike endelser fra bydel til bydel. Slike ting er bare med på å skape forskjeller. Vi må finne ut hva som er riktig for Oslo, og ikke for én bydel. Foto: Fjellestad Anders Holtbu

– Jeg synes egentlig denne saken er hysterisk morsom, men det er også tragisk at en skal bruke tid, penger og krefter på noe slikt. Her går Høyre og Frp inn for en detaljstyring som påfører bedrifter og innbyggere merkostnader. Det er helt utrolig, sier Kahlbom, som reagerer på at ikke innbyggerne har fått mulighet til å uttale seg.

Google-argument

Et av argumentene for navneendringen er at mange skriver gatenavnene med en-endelser når de søker etter gatene på søkemotoren Google.

– Ved å forfine navnene opprettholdes skillet mellom øst og vest. Det er fjollete når vi har gode a-endelser, mener gruppelederen.

Også Ap rister på hodet over vedtaket.

– Jeg synes vi har langt viktigere saker å bruke penger på enn dette, sier Aps Anne-Karin Nygård.

Får støtte fra vest

Frognerpolitikerne får støtte fra politisk hold lenger vest i byen.

Elin Refsahl (51), Strømmen – Dette er helt tullete, og det bør være det samme om det står «a» eller «en». Jeg synes dette er en tullete bruk av tid og penger, og gatenavnene bør ikke endres. Politikerne bør i stedet bruke pengene på sosiale tiltak, som boliger til bostedsløse og bostøtte. Jeg synes ikke Oslo trenger en felles endelse, det er litt av sjarmen at byen har slike forskjeller. Foto: Fjellestad Anders Holtbu

Elin Horn Galtung (H), bydelsutvalgsleder i Vestre Aker, sier følgende:

– Ikke kan jeg forstå vitsen med a-endelser i en by.

Hun godtar Røahellinga, Røahagan og Sørsletta, men sier selv «Sørsletten» og «Røahellingen».

– Jeg kan til og med driste meg til å si Røahaven, for det er det som faller naturlig for meg.

Carl Oscar Pedersen (H), Ullerns BU-leder, har sympati for at Frogner «markerer konservatisme», men prioriterer andre saker.

– Vi har annet å holde på med og får tillate litt språklig mangfold, sier han.

– Bokstavmekking

– Hehehe, ler Aftenpostens språkekspert Per Egil Hegge. – Dette er sånn som vi som parodierer, tror de snakker på Frogner.

Hegge, som selv bor på Frogner, understreker at jo lenger vest i Oslo man kommer, jo flere en-endelser blir det på gatene. Men han har ikke mye til overs for bydelspolitikernes navneendringer.

– Jeg synes dette er anstaltmakeri og bokstavmekking. Politikerne skifter blikket fra hva som er godt og dårlig språk til hvordan man staver ordene. De burde bruke tiden til noe fornuftigere.

Språkforsker Helene Uri påpeker at en-endelser tradisjonelt sett er i tråd med talemålet i bydelen. Det har ikke noe med jåleri å gjøre, mener hun.

– Men det spørs om det er på parti med fremtidens språk, sier Uri, som nylig kjøpte leilighet i bydelen.

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Høyre vil målrette gratis Aks i Oslo. Flere tusen familier vil få ekstraregning på 22.000 kroner pr. barn.

 2. OSLO
  Publisert:

  Oslos nabolag: Illevarslende forskjeller i barnefattigdom

 3. OSLO
  Publisert:

  Alt var så mye glattere under krigen

 4. OSLO
  Publisert:

  De verste Oslo-vintrene i manns minne

 5. OSLO
  Publisert:

  Enorme nedbørsmengder over Oslo-området

 6. OSLO
  Publisert:

  Mann sloss med kvinne med sverd i Oslo