Oslo

Etter massiv utbygging tok beboerne grep. Siste slag står om dette huset.

De kunne valgt å gå i protesttog mot planene for Røa sentrum. I stedet ville velforeningen ta styringen over hele prosessen. Nå gjenstår én kamp.

Huset i bakgrunnen er Røas eldste. Anne Bjørnebye Vik, Berit Hallan, Jostein Refsnes og Bjørn Helgesen håper å vinne kampen om siste rest av historie midt i en utbygging.
  • Hilde Lundgaard
    Journalist

Tomt for tomt hadde boliggiganten Skanska kjøpt opp det mest sentrale området på Røa. Bare én eier nektet plent å selge – vi kommer tilbake til henne.

I november 2017 ble den aller første skissen for området presentert.

I flere år hadde Røa-folk sett nabolaget endre seg totalt. Men planutkastet for det siste intakte området, inkludert et tolvetasjers «signalbygg», rystet lokalbefolkningen.

Dette var den første skissen Skanska presenterte for utbyggingen av Røa sentrum – og som fikk lokalbefolkningen til å steile. De grå bygningene tilhører andre grunneierer

Nok en gang inviterte Røa Vel til folkemøte der utbygger la frem planene og folk kunne uttrykke sin motstand.

– Men så spurte vi oss, «hva nå?», minnes vel-leder Anne Bjørnebye Vik, der hun står utenfor det som i dag er blitt selve stridens kjerne: Røa sentrums eldste hus.

Hun så tre muligheter: Gå i protesttog og rope nei til alt. La planene gå sin gang. Eller prøve å påvirke dem til det bedre.

– Vi, som velforening, ville rett og slett ta styringen. Ha reell medvirkning, sier hun ubeskjedent.

– Og skulle vi få endret noe, måtte vi gå i dialog. Med alle parter.

Les hele saken med abonnement