Oslo

Fritt frem for narkoselgere

Anker studenthjem i Oslo sentrum må leie inn egne vektere for å jage narkoselgere.

Vekterne fra Anker forsøker å få dopselgere vekk fra strøket, men etter kort tid kommer de tilbake. Denne mannen forteller vekteren at han ikke har begynt å "jobbe" ennå, han bare spaserer.
  • Thomas Olsen Stine Grønstad Skar

De har byens mest åpenlyse tilbud av illegale stoffer rett utenfor hybeldøren, de nesten 2000 studentene som bor på Ankerløkka mellom Storgata og Torggata.

– Dette er ikke ikke et veldig bra sted. Foreldrene mine ønsker ikke engang å gå ut av bilen når de kommer hit. Første gang min far kom for å besøke meg, ble han tilbudt narkotika. De banket på bilruten, forteller Marius, en av beboerne på Anker studenthjem.

Den 20 år gamle studenten ønsker ikke fullt navn og bilde i avisen. I likhet med flere av dem Aften møter, vil han ikke åpent kritisere det velorganiserte narkosalget i nabolaget.

En annen leietager forteller at han havnet i slåsskamp med aggressive selgere. Han endte på legevakten med bitemerker.

– De stopper folk hele tiden. Det er snart sånn at man ikke kan gå her på kvelden.

– Noen av dem stjeler mobiltelefoner og raner forbipasserende. Da jeg svarte en selger at jeg ikke ville ha noe, hadde jeg plutselig en gjeng rundt meg, sier en 22-åring fra oppgangen nærmest Torggata.

Ekstra vektere

Anker-stiftelsen mener at narkotikaen har flommet fritt etter at politiets storaksjon mot narkosalg på sensommeren i fjor stoppet opp og narkotikakriminalitet siden ble nedprioritert på grunn av overtidsnekt og lønnskonflikt i politiet. De siste ukene har vektere rapportert om vanligvis 10-15 narkoselgere ved studentboligene samtidig. I forrige uke ble det satt inn ekstra vektere for å holde stoffselgere unna butikker, boliger og P-plasser på Ankerløkka.

– Det har vært en tiltagende trafikk, mer pushing og biltrafikk i strøket. Det er gjerne fem-seks biler som samtidig står her for å selge narkotika helt åpenlyst. Vi lover studentene at det skal være narkofritt her, men selgerne har solgt narkotika fra barnehagen, oppganger og P-plasser, sier direktør Per Carlenius i AnkerSTI. Mer vakthold betyr høyere husleie for studentene.

Aften fulgte vekterne en ettermiddag. Det er først litt ut på kvelden at kampen om dopkjøperne hardner til. Men mannen fra Norsk Vektertjeneste konstaterer at flere kjenninger allerede er i aktivitet, tross snøvær og kulde.

– Til og med jeg er blitt spurt om jeg vil ha «cola» eller «hasj». De gir blanke og ler av oss. De er vant til at politiet er helt fraværende, forteller vekternes driftsleder. Han vil være anonym, men er blitt godt kjent med afrikanske menn som konstant patruljerer strøket på jakt etter kjøpere.

– Folk må gå sikksakk mellom selgere. Det er utrivelig og til sjenanse for folk. Torsdag var det 15 selgere på en liten strekning, dagen etter var det masse bråk i Torggata. Det er da vi må ringe politiet. Men ofte får vi ikke svar, og det er svært sjelden de kan komme, sier vekteren.

Prosjekt forsinket

Oslo kommunes forsøksprosjekt med gatevektere på nedre Grünerløkka har siden i høst vært forsinket i byråkratiet. Men nå er både selskap og uniformer klare, og byrådet håper ordningen er i gang i neste uke. Men på Anker studenthjem frykter man da at selgerne bare vil trekke mot sentrum. Vekterne sier at de er maktesløse så lenge politiet ikke er på banen.

– Alt jeg kan gjøre, er å be selgerne holde seg på den andre siden av gaten, sier driftslederen.

Politiet selv innrømmer at de har sviktet i kampen mot narko, og at det har gått fra galt til verre det siste halvåret.

– Bunnen er nådd. Lønnskonflikt, innbruddsbølge og andre utfordringer har gjort at det ikke har vært mye synlig politi, sier leder ved forebyggende avdeling på Grønland politistasjon, Geir Tveit. Han tør ikke love at politiet vil klare å rydde opp når det nå kommer flere stillinger og mer ressurser til Oslo-politiet.

Men det er ett lyspunkt: Området ligger godt an til å få en mobil politipost, som blir klar til våren.

– Vi må satse på innsats over lengre tid. Jacob kirke er et sted som peker seg ut når politipostene skal fordeles. Det vil gjøre oss litt mer synlige, samtidig som vi kan samarbeide tettere med vekterne, sier Tveit.

Les også

  1. Dopselgere herjer på T-banen