Oslo

Her har barna «julekalender» med 30 luker

Søndag er man halvveis i fastemåneden ramadan. Wania, Ismail og Matin gleder seg til solnedgang hver eneste dag i ramadan: Da kan de åpne en ny luke i sin ramadan-kalender.

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

— Det er kult med ramadan-kalenderen. Nå har vi noe å glede oss til ved solnedgang hver dag, sier Wania Nabi (13 om to uker).

— Man finner alltid noe interessant. En gang lå det en kulepenn med blinkende lys i den, supplerer lillebroren Ismail Nabi (11).

For to uker siden startet muslimenes hellige måned ramadan. Dette betyr at muslimer hverken kan spise eller drikke fra daggry til solnedgang. I Oslo-området betyr dette at man må klare seg uten mat og drikke i 19,5 timer.

Selv om fasten kun er obligatorisk for voksne, er de to eldste barna i familien Nabi tøffe nok til å prøve seg innimellom.

Wania Nabi har noe å se frem til hver eneste kveld i ramadan.

— Jeg faster ikke i dag, men har gjort det tidligere. Nå som det er ferie fra skolen, synes jeg ikke det er så vanskelig å faste, sier Wania.Les også:

Les også

Halve laget kan ikke drikke under kampen

— Jeg har også fastet i år. Det blir litt tøft når klokken nærmer seg 20, men det har gått bra, sier Ismail.

Ramadan-kalender

For å lære barna om islam og ramadan, har familien fått spesialdesignet ramadan-kalender. Ideen er hentet fra julekalenderen, men i motsetning til julekalenderen har ramadan-kalenderen 30 luker siden det er en måned fra ramadan starter til den muslimske høytiden id.

Barna i huset er faktisk så heldige at de både får ramadan-kalender i juli og den tradisjonelle julekalenderen i desember.

— Vi la merke til at barna var mer opptatt av den kristine julen enn den muslimske høytiden id på grunn av julekalenderen. Da tenkte vi at vi må gjøre noe for at de også skulle få interesse for ramadan. For tre år siden fikk vi den første ramadan-kalenderen, og har siden utviklet denne, sier pappa Munawar Nabi.

Kalenderen er til salgs blant annet på Grønland, og skal nå henge hos nesten 200 familier i Oslo og Akershus.

Ismail Nabi og søskenene får både julekalender og ramadan-kalender.

— Det er også viktig for oss å gi barna gode minner og lage god stemning for dem i ramadan. Og så får de stort sett den maten de ønsker seg, sier mamma Shakila Nabi.- I dag blir det pizza og hamburger, røper Wania.

— I morgen vil jeg ha taco, roper Ismail.

Les også:

Les også

Maksimal fastetid i Mekka: 13,5 timer. I Norge i år: 20 timer. Hva vil det medføre?

Siden Osloby er på besøk, får barna lov til å åpne lukene på sine julekalendere allerede ved 19-tiden. I dag er det stort sett godteri og sjokolade i lukene.

Har snudd døgnet

Et muslimsk år er cirka ti dager kortere enn året i den gregorianske kalenderen. Derfor faller ramadan på forskjellige datoer hvert år. I år skal norske muslimer faste i hele juli. Dermed kan man ikke spise eller drikke fra cirka klokken 03.20 til 22.30 Familien Nabi har snudd på døgnet, og legger seg ved 03.30-tiden.

— Spiser jeg ikke lunsj til klokken 12 når jeg er på jobben, så legger jeg meg halvdød på pulten. I ramadan er det helt annerledes. Jeg merker ikke noe til sulten eller tørsten. Jeg må riktignok legge meg et par timer når jeg kommer meg fra jobben, men det er fordi vi legger oss klokken 03.30 på natten, sier Munawar Nabi.

— Det er ikke så vanskelig å faste som mange vil ha det til. Vi har bare snudd på døgnet og sover litt på ettermiddagen. Ellers er vi like aktive som før, og år blant annet lange kveldsturer i nærområdet, supplerer kona Shakila.

Les også

  1. Ekstremfastens utfordringer

  2. - Viktig å faste

  3. - Fastende spillere risikerer tap og heteslag