Oslo

«Mange blir veldig overrasket over at vi har lov til å snakke»

Kristoffer Kucukovic Johnsen (19) er blitt vant til å være motiv på bildene til ivrige turister.

Kris-vm3S6C8Mp7.jpg
  • Ingvild Fjelltveit
    Ingvild Fjelltveit
Gardistene har vaktpauser i den gule boligen til høyre for Slottet.

– Man lærer seg etter hvert hvordan "kan vi ta bilde av deg" høres ut på ulike språk, sier Kristoffer Johnsen.Han er inne i sin syvende måned av førstegangstjenesten, som gardist i Hans Majestet Kongens Garde.

– Hvorfor ville du ha førstegangstjeneste i garden?

– Jeg kommer fra Sætermoen, og kjenner militærbasen der godt. Derfor ville jeg heller prøve noe nytt og oppleve et nytt sted, og valgte det stedet jeg hadde minst kjennskap til. Jeg trives kjempegodt, og har ikke angret på at jeg søkte meg til garden.

Johnsen liker ikke kaffe, og nøyer seg med et glass vann til kaffepraten.

– Hvordan ser en dag som gardist ut?– Vi står opp klokken 6 alle hverdager og klokken 8 i helgene. Klokken 6.30 er det frokost. Sengene skal være strukket og rommene vasket til inspeksjon klokken 7.40. Deretter bruker vi formiddagen til å øve på troppsoppstilling og å trene på vaktbytter. Så spiser vi lunsj, før vi reiser ut på post. Vi står på vakt på Slottet, Akershus festning, Skaugum, Bygdøy eller i Huseby leir.

De første månedene i garden var Johnsen vaktgardist, men nå er jobben hans å koordinere vaktbyttene for de andre gardistene.

– Jeg er avløsningsfører. Det vil si at jeg får sjefe litt og har ansvar for å passe på at vaktbyttene når en gardist skal ha pause og en ny skal på vakt, går fint. En gardist står på vakt i to timer av gangen.

– Hva skjer dersom man må på do når man står på post?

– Hvis det er helt krise, gir gardisten beskjed om at han eller hun må bytte. Det pleier å gå helt fint, sier Johnsen.

– Hva er det rareste du har opplevd når du har stått på post?

– Det som har overrasket meg mest, og som fører til en del morsomme situasjoner, er at mange turister tror vi ikke har lov til å snakke. Så dersom de stiller et spørsmål og jeg svarer, er det mange som skvetter litt.

– Så det er en myte at gardister skal være helt stumme?

– Ja. Vi kan ikke svare på spørsmål om kongen og slottet og vi skal ikke oppfordre til samtale, men får vi spørsmål om andre ting kan vi svare.

– Blir det varmt å gå med uniformen om sommeren?

– Ja, det kan bli veldig varmt. Vi bruker samme uniform om sommeren som om vinteren, bare at vi har en frakk og ullvanter vi kan ta på om vinteren.

– Hva er det verste med å være i garden?

– Å stryke skjorter, dampe jakker, pusse sko og å strekke senger er jo ikke det gøyeste i verden.

– Og det beste?

– Det er veldig godt samhold i gruppen, vi er blitt en bra gjeng. Også syns jeg jo det er litt stas å passe på kongen. Hjemme sier de at jeg har fått en bedre holdning fysisk, og jeg tror jeg er blitt litt mer voksen.