Sulten

Restaurantanmeldelse: Best på dipper og salater

Feniqia restaurant byr på mange libanesiske retter, men alt er ikke like godt.

Fargerikt og innbydende mat hos Feniqia.
  • Smørbukk

I rekken av nye restauranter i Bjørvika åpnet også den libanesiske restauranten Feniqia dørene i fjor. Eieren Ali Elturk startet en avdeling i Lillestrøm for noen år siden, og nå er turen kommet til mezeglade osloboere.

Feniqia liggeren kort vei unna Munchmuseet.

Variert meny

– Gøy at man har fått en mezerestaurant også her nede. Mange har besøkt middelmådige Habibi i Strøgetpassasjen, før nivået steg betraktelig med Ben Reddik og Zarathustra Meyhane, sier spisefølget.

Sistnevnte havnet på vår liste over de 20 beste nye restaurantene i fjor.

Vi har åpnet dørene til restaurantlokalet og blir tatt imot av en avmålt servitør som viser oss til bordet vårt. Det nedstrippede og lyse spisestedet er formet som en L, med en noe trang passasje inn til det innerste rommet.

Masse skåler med fargerik mat.

Menyen er rikholdig med masse varm og kald meze, mezemenyer med og uten grill og en vegetarisk variant. Her er et bra utvalg libanesiske viner, Beirut beer, signaturcocktailer og en del alkoholfrie isteer og juicer. Vi går for en mezemeny med grill til 510 kroner pr. person, hvor vi får servert en blanding av kalde og varme småretter og ulike grillretter.

Dobbeltdipper

Vi starter med en frisk og småbitter Beirut beer fra Beekadalen med en fin duft av honning. Rundt oss sitter både par, familier og små vennegjenger med masse skåler med fargerik mat foran seg. Meze er en karakteristisk matrett fra Midtøsten med masse små skåler plassert på midten av bordet.

Etter kort ventetid er det heldigvis vår tur, og det lyse trebordet blir fylt med både kald og varm meze.

Mye å velge mellom, men alt er ikke like godt.

– Herlige smaker! Meze er som å spise tapas, en veldig sosial og hyggelig måte å spise sammen på, sier spisefølget.

De klassiske dippene smaker veldig godt. Hummus er laget på kikerter, tahini og krydder og passer perfekt sammen med nystekt libanesisk brød. Auberginedippen babaghanoug er saftig og velsmakende med urter, sitrus og godt med hvitløk.

Vi har i tillegg bestilt muhammara, en nydelig paprika- og valnøttdipp med lett chilisting og mer hvitløk.

Ikke dyrere vin, takk!

Den friske salaten tabbouleh står på bordet med fin smak av mynte, persille, tomat og bulgur. Vi har også bestilt nystekt zaatarbrød, saftig, mykt og med fin urtesmak.

– Vi burde holdt oss til den kalde mezen. De varme bitene er ikke like gode, klager spisefølget.

Falafelen er veldig tørr, og det hjelper ikke med mengder av dipp oppå. Den er i tillegg for tykk og hard på utsiden. Den friterte osten, mozzarella, feta og halloumi, er bedre, men også den i overkant mye fritert.

Servicen er helt ordinær, uten å tilføre måltidet noe ekstra. Vi får bestilt en flaske rødvin, Ch. Kefraya 2016, som med fine kryddertoner og herlige lengde står godt til flere av rettene. Den koster 250 kroner på Vinmonopolet, så 845 kroner her er i overkant dyrt.

Batata harra, stekte potetbiter, skuffer også. De er veldig myke og tamme på smak. Da går det bedre når grillrettene kommer på bordet. Grillspydene på lamme- og oksekjøttdeig byr på mye smak og er nokså saftige.

Feniqia har egne cocktails, samt masse alkoholfrie juicer og iste.

Deilig hvitløksdipp

Det er god stemning i restauranten, med passe lav bakgrunnsmusikk, småpludring og folk som dypper brød og kjøtt i ulike dipper. Vi tar noen store, grillede kyllingbiter og blander med crème toum, en meget god hvitløksdipp ofte brukt til kylling i libanesiske restauranter. Kyllingen har god grillsmak, men er hakket for tørr. Da er vi mer fornøyd med de gode, grillede grønnsakene.

– For 510 kroner blir man god og mett, men jeg synes mezemenyen med grill er litt kjedelig. Det er som laksebitene til sushien eller chorizo og poteter til tapasen. Skal jeg gi et godt tips er det å velge vegetarisk mezemeny eller plukke retter selv. Da blir det mer spennende, avslutter spisefølget.

Vår vurdering:

4 av 6

Les mer om

  1. Restaurantanmeldelse
  2. Oslo-sulten
  3. Mat og drikke
  4. Restaurant
  5. Aftenposten Lørdag