Sulten

I kø for Oslos særeste softis

På St. Hanshaugen går salget av is med bacon, muggost og olivenolje som varmt hvetebrød.

Sondre Bjørgum mottar prikken over i-en, olivenolje på den bacon-toppede softisen. Bak han står kameraten Kristian Karlsen med sønnen Sturla (2).
  • Henrik Arneberg

— En softis med sjokoladetrekk og en med bacon og blåmuggost.

- Olivenolje på toppen?

— Ja, takk. Det høres ut som en spennende kombinasjon, sier Sondre Bjørgum (35).

Den tradisjonelle softisen går til datteren Alma (2). Nykommeren forsvinner inn i fars munn.

— Godt, faktisk! Både salt og søtt. Smaken er mye fyldigere enn vanlig, sier Bjørgum og skuffer med stødig hånd inn en ny skje.

Sondre Bjørgum har akkurat kjøpt sin første softis toppet med bacon.

Han er en av mer enn 400 kunder som har kjøpt is med baconstrøssel på St. Hanshaugen de siste dagene.

— Ideen til de litt utradisjonelle toppingene kom etter at vi fjor hadde stor suksess med ulike typer hjemmelaget strøssel, dog av den mer tradisjonelle sorten, sier Jan-Helge Trones Gjerde, assisterende butikksjef hos Gutta på Haugen til Osloby.

Hver uke i juli-måned har delikatessebutikken solgt en ny type hjemmelaget strøssel. Baconvarianten er utvilsomt den største suksessen.

Forslag til spennende smakskombinasjoner? Kom gjerne med forslag i kommentarfeltet!

Skeptiske først, men ...

Den første bacon-isen ble solgt fredag 17. juli. Etter to dager var alt, cirka fire kilo finnhakket, stekt og tørket bacon, solgt unna.

Assisterende butikksjef hos Gutta på Haugen, Jan-Helge Trones Gjerde, viser frem en softis med bacon.

— Vi har eksperimentert med ulike typer strø. Til slutt endte valget på å bruke bacon og blåmuggost. I tillegg fant vi frem en fruktig olivenolje som fungerte veldig godt på toppen. Vi ante jo ikke om det ville bli populært, men tenkte at det er moro å gjøre iskrem litt mer spennende for våre kunder, forklarer Trones.

Han sier en del rynker på nesen av kombinasjonen, men at foreløpig ingen ikke har likt bacon-isen etter å ha smakt på den.

— De fleste elsker jo bacon. For mange er det nærmest en religion. Det er mye vanskeligere å overbevise kunder om at blåmuggosten er god som topping. Den er det langt færre som bestiller.

- Hvem er den typiske kunden som bestiller de utradisjonelle variantene?

— Hittil har det vært flest menn i midten av 20-årene. Men det er også mange matinteresserte kunder som kjøpt.

Tips til morsomme Oslo-saker? Kontakt oss her!

Pesto og pepper?

Gutta på Haugen har bestemt seg for å lage mer baconstrøssel i sommer. Likevel er Trones Gjerde usikker på hvor lenge tilbudet vil finnes i butikken.

Softisen lages i mange varianter. Her med bacon, sjokolade og olivenolje.

— Det er tidkrevende å lage dette strøsselet. Vi er ikke en iskrembutikk, men selger masse andre varer som krever mye forberedelser hver dag. Suksessen gjør at vi vil prøve å tilby baconstrø ut uken. Så får vi ta en vurdering på hva som skjer videre etter det, sier han.

- Hva med andre smaker. Har dere tenkt på nye ting som kan fungere som strøssel?

— Absolutt. Vi leker med tanken på å lage varianter med både pesto, fersk basilikum og grovkvernet pepper. Nå skal vi bruke tiden fremover til å smake oss fram.

Les også

  1. På disse ti restaurantene er det sommerferiestemning

  2. Lær å lage den populære blåmuggostdressingen

  3. Dette er Oslos fineste uteserveringer