Maaemo om stjernedrysset: - Vi er enormt stolte

Stjernedryss over Norge under årets Michelin-tildeling.

Et historisk øyeblikk. Restaurant Maaemo ble onsdag formiddager den første restauranten i Skandinavia som blir belønnet med 3 stjerner. Den danske restauranten Geranium ble også belønnet med 3 stjerner.

— Jeg har laget mat i 17 år, og startet i Danmark. Nå er jeg i Oslo, og tusen takk, sa Maaemo-sjef Espen Holmboe Bang da han inntok podiet i København hvor Michelin-stjerner og andre hederstegn til spisesteder i Norden ble offentliggjort onsdag formiddag.

På Twitter skriver de:

Hele 34 Oslo-restauranter er med i årets Michelin-guide:

Hovmester Benjamin Ausland og de andre ansatte feieret med champagne da pressen begynte å strømme til restauranten på Grønland i Oslo.. Flere forbipasserende ropte gratulerer.

— En følelse som er vanskelig å beskrive.

- Vi er alle enormt stolte. Det er en følelse av at vi får en bekreftelse på at all den tid og innsats vi legger inn i arbeidet hver eneste dag er verd det, sier Ausland til Aftenposten.

På spørsmål om hva de gjør annerledes enn i fjor, svarer Ausland at de hele tiden gjør minimale endringer, men ikke noen store.

— Det er små ting som glasstøy, bestikk eller hvordan vi heller vann. Det skal være så elegant som mulig, men samtidig litt løs stemning. Det jobber vi mye med.

Fullbooket til april

Restauranten var allerede fullbooket frem til april, og alt ligger til rette for at det blir vanskelig å få bord på Maaemo fremover.

— Jeg er ikke oppdatert på hvordan det går i bookingsystemet, men vil tro det går en kule varmt akkurat i dag.

Noen stor feiring blir det ikke med det første.

— Vi skal feire veldig forsiktig. Vi skal tenke på gjestene som kommer i kveld, før vi eventuelt skal feire med Espen når han er tilbake fra København, sier Ausland.

Én stjerne til Kontrast

Kontrast i Oslo fikk sin første Michelinstjerne under dagens prisutdeling i Danmark. Det samme fikk Restaurant Renaa i Stavanger. Det er den første restauranten i Norge utenfor Oslo-området som noensinne har fått en Michelin-stjerne. Den første utenfor Oslo var Haga, som lå i Bærum.

Mikael Svensson ved Kontraster nærmest himmelfallen etter å ha blitt tildelt en stjerne i Michelin-guiden.

— Jeg fikk en telefon i går om at jeg burde komme meg ned til København så fort jeg kunne. Det er helt stort, jeg har ikke helt fordøyd det ennå. Det føles bra, men jeg vet ikke riktig hva det innebærer.

Han er klar på hvem som er delaktige i suksessen:

— Jeg er utrolig stolt av mine medarbeidere på Kontrast, og ikke minst den innsatsen de har gjort. Uten dem hadde dette aldri gått.

I tirsdagens intervju med Osloby hadde han mer tro på at Maaemoskulle få tre stjerner, og at svensk Fäviken og Daniel Berlin fortjente stjerner. Han fikk full pott på sine spådommer.

— Det er helt utrolig at både Maaemoog Geranium i København har fått tre stjerner som første i Norden. Dette eret løft for Oslo som matby.

Statholdergaarden og Fauna beholder sine respektive stjerner, selv om sistnevntestenger dørene i sommer.

- Oslo er tilbake som gastronomisk hovedstad!

Bent Stiansen oppfordrer Oslos beslutningstagere til å tenke nytt og visjonært om yrkesopplæringen innen restaurant- og servicefagene. Til glede for byens elever, innbyggere og turister.

Bent Stiansen ved Statholdergaardener glad på sine kollegers vegne.

— Jeg er lykkelig på vegne av Maaemo, Renaa og Kontrast - og Geranium som sammen med Maaemo er første nordiske restauranter med tre stjerner, sier Stiansen, og fortsetter: - Det betød også at fire av mine forhåndstips gikk inn.

Stiansen er også glad og lettet for at Statholdergaarden beholder sin stjerne, særlig siden NRK først opplyste at restauranten hadde mistet den.

— De rettet det opp like etter. Men dette er en fantastisk dag på alle måter for restaurant-Oslo. Vi er igjen på det gastronomiske kartet.

Ny Bib Gourmand

Oslo har også fått en ny Bib Gourmand, som betyr god mat til en moderat pris. Det ble Smalhans som stakk av med den i år. I tillegg beholder Restaurant Eik sin Bib Gourmand. Det betyr at Oro Bar & Grill her mister sin Bib Gourmand.

Sjefskokk Karla Siverts på Smalhans blir både overrasket og glad når hun får høre at restauranten er blitt «oppgradert» til Bib Gourmand. Tidligere har de hatt en kniv og gaffel i Michelin-guiden.

— Jeg takker alle de ansatte på Smalhans, som står på og gjør en fantastisk jobb. Og at jeg syns det er vel fortjent og på tide at restauranter fra andre byer også kommer med i guiden, sier hun.

Hun tror utmerkelsen kan føre til flere gjester fra utlandet.

— Vi har allerede besøk fra hele verden. Det er mange turister som ikke tar seg råd til å spise på de dyreste restaurantene, og heller bruker Michelin-guiden for å finne gode, men mer rimelige steder.

Siverts er også svært glad på vegne av Maaemo og Kontrast.

— Det var tøft at de fikk stjerner. Det har vært store forventninger til Kontrast, og Maaemo har jo utpekt seg på alle måter fra starten, da de fikk to stjerner med en gang. De er også blitt enda bedre med årene, så dette er fortjent.

Utnevnelser til resten av landet

Michelin-inspektørene har også beveget seg utenfor hovedstandsområdet.

I Trondheim har Credo blitt belønnet med 2 kniver og gafler. I Kristiansand har Måltidet fått samme utnevnelse.

I Bergen har Lysverket fått 2 kniver og gafler. Det samme har Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll.

I Stavanger ble Renaa belønnet med 1 stjerne, samt at Tango Bar & Kjøkken også fikk 2 kniver og gafler.