Slik blir sommeren på Sukkerbiten

Den lille «øya» utenfor Operaen åpner uteserveringen 1. mai. I år blir det også et par ekstra vrier.

Slik skal årets utgave av Sukkerbiten se ut. Nå også med et «containertårn» ut mot sjøen.
  • Harald Fossberg

— Café Mono har kjøkkenet i år, og har sendt kokkene til Sicilia for å lære kunsten å lage ekte pizza. Vi er veldig opptatt av kvaliteten på maten, forteller Arnt O. Andersen i Trøbbelskyter, som står for programmet på Sukkerbiten.

– Det er også mulighet for take away, slik at både beboerne på Sørenga og de som besøker Sukkerbiten skal ha et tilbud. Vi er opptatt at det skal være en økologisk og lokal profil på kjøkkenet – vi vil lage en Oslofjord-pizza.

«Feriekoloni»

Nytt av året er at de åpner en kiosk tidlig i juni.

— Tidligere har folk følt at de kommer inn fra baksiden. Det ville vi gjøre noe med. Med kiosken som «inngang» blir folk ønsket velkommen med en gang de kommer ut, mener Andersen. - Vi vet at folk har savnet et sted der de kan kjøpe en pølse eller en is.

— Sukkerbiten skal ikke konkurrere med andre restauranter i bydelen, men supplere tilbudet, fremhever Sonja Sveum Toen i HAV Eiendom, som eier området. Hun forteller også at HAV Eiendom er meget fornøyd med samarbeidet med Trøbbelskyter, som har vart siden 2010.

— Sukkerbiten er en temporær kulturarena, og vi kaller sommerprogrammet på Sukkerbiten for «feriekoloni», sier Sveum Toen.

I år begynner de med et lekeområde for barna. Det skal de fortsette med. Og utvide.

— Vi har vært opptatt av å se behovene og utvikle område etter folks ønsker, sier Sveum Toen.

— Det vil også settes opp en idéboks der folk kan komme med innspill og tilbakemeldinger.

Publikumsøy

Det lages nå flere lekeområder for både voksne og barn.

— Ved siden av lekeområde for barna blir det lekeområde for de voksne; trolig en petanque-bane og klatrevegg. Kall det voksenleker, smiler Andersen.

Ved siden av Café Mono skal blant andre Bonanza, Revolver og Blå stå for de andre arrangementene ute på den lille «øya» utenfor Operaen. Tre uker hver, helt frem til begynnelsen av september.

Andersen forteller at deler av programmet er klart. Under Øyafestivalen 6. til 10. august blir det arrangert Øyanatt, slik de har gjort de siste årene.

Siste helgen Sukkerbiten holder åpent, blir den flytende båtutstillingen «Båter i sjøen» arrangert.

— Sukkerbiten skal være en publikumsøy, en fin møteplass der folk slapper av og får en opplevelse utenom det hverdagslige. Nærheten til sjøen er også et viktig aspekt som gir Sukkerbiten det unike preget, mener hun.

— Vi er opptatt av dialog med de besøkende og en av containerne vil bli benyttet som en infopaviljong om Bjørvika av Oslo kommune ved PBE.

— Som Oslo-patriot mener jeg Sukkerbiten gir mulighet for tilhørighet til en bydel som aldri har vært der før. Derfor er det gøy å kunne bli med på moroa, avslutter Arnt O. Andersen.

Andre sommeråpne steder

Skalldyrfatet er en av Solsidens spesialiteter. Fås fra 2. mai til ut august.

Gressholmen kro:

Åpner 1. mai, siste dag 31. august. Alle dager fra kl. 12 til 40 minutter før siste ferge inn til byen.

Hvalstrand bad, Asker:

Åpner 1. mai – med førpremière 18., 19., 20., 21., 25., og 26. april. Fra 1 mai åpent hver dag til middag, lunsj i helgene. Fra skoleferien lunsj hver dag.

Revierhavnen kro, Hovedøya:

Åpent hver dag fra 1. mai til ca. 15 september. Fra ca. 15 september og de to første ukene i oktober åpent fredag, lørdag og søndag. åpningstider 16.00 hverdager og kl. 12.00 lørdag, søndag og helligdager. I høysesongen (ca. 10. juni til ca. 10 august) åpent fra 14.00 hverdager og fra kl. 12.00 lørdag, søndag og helligdager.

Royal Marine, Nordre Akershuskai:

Uteserveringen/restauranten åpner 1. mai. "I mai har vi åpent alle godværshverdager fra kl. 14. Lørdag og søndag åpner vi kl. 12. Kjøkkenet stenger kl. 20. Når temperaturen høyner utover sesongen, vil kjøkkenet holde åpent til kl. 22" står det på hjemmesiden.

Solsiden, Søndre Akershuskai:

Fisk— og skalldyrsrestauranten er åpen fra 2. mai til 31. august.

Stratos, Youngstorget:

Restaurant, lounge, takterrasse og sommerklubb på takterrassen fra 15 juni til 24 august. Åpningstider: Tirsdag – lørdag 14.00–03.00. Matservering 14.00–21.00.

Sankthanshaugen parkservering:

Foreligger pr. i dag ingen opplysninger om når den åpner, men tradisjonen tro avsluttes sesongen med Kongene på Haugen-festivalen i september. Åpningstider 12-23.30.

Grünerhagen, Olaf Ryes plass:

Foreligger pr. i dag ingen opplysninger om når den åpner eller åpningstider.

Pappabuene, Rådhusplassen:

Foreligger pr. i dag ingen opplysninger om når den åpner eller åpningstider.

Royal Marina ligger mellom Solsiden og Rådhusplassen. Også i år blir det mulig å spise harakiri-rekechips, middag og sval drikke her.