Her kan du møte Oslos stjernekokker i helgen

I helgen fylles Youngstorget med mat og spennende mennesker.

Esben Holmboe Bang, Mikael Svensson og Bent Stiansen er blant gjestene under helgens matfestival på Youngstorget.

Fredag og lørdag arrangerer Aftenposten og Osloby matfestival for første gang.

– Det finnes hundrevis av matfestivaler i dette landet. Og de fleste er helt like. Det er noen partytelt med noen småprodusenter som selger honning og ost. Vår matfestival er annerledes, sier Aftenpostens egen matkommentator og festivalens konferansier, Joacim Lund.

– Hvordan?

– Det viktigste for oss er å spre matglede, med popup-restauranter, food trucks, øl- og vinsmaking. Men vi tar det et hakk videre, og diskuterer mat på akkurat samme måte som vi gjør det i avisen: Med debatter og foredrag om alt fra dyrevelferd til hvorfor vi drikker alkohol. Målet er å møte leserne våre ansikt til ansikt, sette dem i stand til å ta opplyste valg, og gi dem opplevelser som inspirerer til å lage skikkelig mat hjemme, fortsetter Lund.

Få ukens restaurantanmeldelser fra Osloby og de beste tipsene fra mat-Oslo rett i mailboksen din: Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her!

Kule gjester og het debatt

For det er et solid knippe mateksperter og kokker som deltar på matfestivalen. Blant annet kommer restaurant-Oslos kokkeelite.

– Ja. Jeg gleder meg til en lang og god prat på scenen med Esben Holmboe Bang, Norges eneste kokk med tre stjerner i Michelin-guiden noensinne, og nylig kåret til verdens beste unge kokk, sier Lund.

Videre kommer Anders Braathen - som står bak konsepter som Smalhans, Hitchhiker, Strand og Sentralen, Bent Stiansen - kjøkkensjef på Michelin-restauranten Statholder­gaarden som har hatt én stjerne i guiden siden 1998 og Mikael Svensson - kjøkkensjef og eier av Kontrast som i år fikk en stjerne i Michelin-guiden.

Gjest: Esben Holmboe Bang, Norges eneste kokk med tre stjerner i Michelin-guiden.

– Blir det het debatt da?

– Slaktere og vegetarianere barker sammen, Ole Robert Reitan skal avsløre hvordan vi handler om ti år, Ingvild Tennfjord holder Pinot Noir-kurs før vi viser Sideways i utekinoen og Torgrim Eggen skal diskutere matanmeldelser med toppkokker. Og – ikke minst – Bare Egil og Aslag kjører show klokken 13 på lørdag. Jeg har sett det, og det er virkelig hysterisk for både store og små. Det blir en bra start på lørdagen, mener han.

A-magasinets vinspaltist Ingvild Tennfjord holder pinot noir-kurs før visningen av Sideways.
Les også

Nå vil turistsjefen gjøre Oslo til et matmekka for turister

Vi kårer Oslo beste restaurant

Fredag kveld blir det også avgjort hvem som kåres til Oslos beste restaurant. I år skal det kåres vinnere i 13 kategorier - alt fra gatemat til gourmet.

Du kan stemme på din favoritt her helt frem til fredag kl. 16.00!

Hvem som går helt til topps får du vite på Youngstorget fredag kl. 1945.