Sulten

Restaurantanmeldelsen: Risboller på samlebåndet

Thai-kafeen Risbolle ligger akkurat så nær Karl Johan at den ikke bare har godt av det.

Risbolle ligger sentralt i kvadraturen, rett ved Karl Johan.
  • Modesty

Hvis det er noe i ordtaket om at man skal spise der «de lokale» - altså de som kjenner maten fra sin mors kjøkken - spiser, er det bare å stille seg i kø på Risbolle Thai. En helt vanlig desemberettermiddag er det som å komme inn i et annet land, selv om kafeen ligger et steinkast fra Karl Johan.

Ved det store bordet til høyre i lokalet går diskusjonen høylytt på thai, mens livlige unger løper rundt. Ved bordet til venstre sitter et forelsket par og hvisker på samme språk. Rundt det nærmeste bordet oppe på avsatsen sitter fire thaiturister (gjetter vi), komplett med trillekofferter og handlebager fra Louis Vuitton. Og sånn kunne vi fortsatt. Tilsynelatende har mer enn halvparten av gjestene og 100 prosent av personalet asiatisk bakgrunn. Det lover bra for maten!

  • Her er vår samling billige asiatiske restauranter
Stekt kyllingfilet med cashewnøtter, thaivårløk, sjampinjong, løk, paprika og ris.

Familiegeskjeft

Risbolle er en del av en liten kjede der alle har språklige varianter av det samme navnet: Rice Bowl ved Youngstorget, Rice Bolle nederst i Markveien og altså Risbolle i Dronningens gate.

Det er over fem år siden familien bak Rice Bowl åpnet denne filialen ved siden av Burger King. Prisene tyder på at Risbolle er blitt enda mer populær enn sitt opphav, de samme standardrettene er på menyen, men alt er litt dyrere her enn ved Youngstorget.

Ingen av stedene serverer alkohol, og ingen av dem er innredet for en helaften, med skarpt lys, superenkle bambusdekorasjoner – og når det gjelder nedre platå i Risbolle vinterstid – en iskald trekk fra døren som ankommende og forlatende gjester stadig slår opp.

Midt i den trekken sitter vi. Bak oss står folk i kø for bord, i den andre enden av det avlange lokalet er bardisken der vi skal betale. Ved bordene der inne er det godt og varmt. Her beholder vi ytterjakken på og håper maten kommer fort.

Stekt kyllingfilet i rød karri med kokosmelk, grønne bønner, paprika, bambus og ris.

Kjapt og dyrt

Hadde det ikke vært for prisene – og gjestene – er atmosfæren på Risbolle veldig lik burgersjappa ved siden av. Tempoet er høyt, folk skravler i mobiltelefonen, spiser og går i full fart.

Forrettene våre er helt som forventet. Mine fire vårruller er glovarme, ganske små, med sprø deig og saftig vegetarfyll. Forhåpentlig er ikke chilisausen et frempek, den er rød som chili, men smaker bare søtt.

Den samme sausen følger Willies rekeboller og fiskekaker, som er vanskelig å skille fra hverandre, begge deler er innbakt og fritert. Det blir så mye frityr til slutt at Willie kler av bollene og lar deigkåpen ligge igjen på tallerken. Den hvite bollen på gaffelen ser ut og smaker omtrent som Vesterålens norske variant.

– Jeg liker jo fiskeboller, men det er ikke helt det jeg venter meg her, sier Willie.

Restaurantlokalene i Dronningens gate er lyse og enkle.

Ris i bolle til alt og alle

Den store tilstrømmingen av gjester og take away-kunder gir kjøkkenet mer enn nok å gjøre, ventetiden mellom forrett og hovedrett er absolutt i lengste laget. Til gjengjeld er servicen i minste laget, det er servering ved bordene, men servitørene har så mye å gjøre at de alltid er på vei et annet sted.

Vi gjør som gjestene ved absolutt alle nabobordene, tar opp hver vår mobil og surfer mens vi venter. Og til slutt kommer vår unge servitør ilende med Willies kyllingfilet i rød karri. Han har valgt nr. 34, suppevarianten, og blir litt i stuss om hva han skal gjøre med risen som følger med, men heller en og annen skje oppi suppeskålen. Det blir en deilig, varmende, stor porsjon, med møre kyllingbiter, søt løk, ananas og paprika, og en mild og rundt saus.

Til tross for det kalde været har jeg valgt biffsalat, ikke den tradisjonelle med papaya, men en variant på menyen kalt Yam Nua, med agurk, tomat, løk og koriander.

Biffbitene er saftige og møre, grønnsakene er friske, men dressingen er altfor mild og altfor søt. Retten fremstår som ubalansert, der man har redusert mengden chili for å tekkes norske ganer, men ikke redusert sukkermengden tilsvarende. Det hjelper heller ikke at den ingrediensen det er mest av, er løk. Et hav av løk. Jeg plukker ut kjøttbiter og koriander og spiser sammen med ris.

Hva har vi gått glipp av?

Etter å ha spist fire helt ordinære utgaver av standard thairetter, ser vi på køen, på alle thaigjestene og lurer på hva det er vi har gått glipp av. Det kan jo ikke være på grunn av denne maten de kommer hit.

Det er så jeg får lyst til å gå opp til turistene og be dem ta en tur til området bak Sentrum scene, der små asiatiske familierestauranter ligger som perler på en snor og byr på mye bedre mat til en mye bedre pris enn dette. Ikke er det kaldt heller.

Thailandske godbiter

Rimelige:

Far East, Bernt Ankersgate.

Tuk Tuk Thai, Møllergata.

Melt Thai Kitchen, Tøyensenteret.

Eksklusive:

Sawan i President Harbitz gate.

Mr. Bay på Tjuvholmen.

Plah i Hegdehaugsveien.

Les mer om

  1. Restaurant
  2. Næringsmiddelindustrien
  3. Restaurantanmeldelse