Har brukt 50 mill på å pusse opp Løkkas nye storstue
Nedre Foss Gård har plass til 400 gjester og får eget bryggeri og destilleri.
— Ikke bare har jeg fått grått hår, men jeg har mistet mye hår også. Vi har holdt på her i tre år, forteller en sliten restauranteier Nevzat Arikan.
Vi står utenfor Nedre Foss Gård, få meter unna Mathallen, og titter opp på den nye restauranten han har brukt over 50 millioner kroner på å pusse opp. 9. mai åpner spisestedet som er nevnt så tidlig som i 1220, som en kvern tilhørende Hovedøya Kloster. Nedre Foss Gård har huset mange eiere, blant andre Friedrich Grüner og hans familie, som har gitt navnet til Grünerløkka.
— Hva synes du om tapetet? Inne i det ene rommet som skal bli to chambre séparée, er det kommet opp kinesisk tapet med vakre fugler i gule toner, forklarer innehaveren.- Vi har reist mye rundt på ærverdige gamle gårder i Sør-Sverige og i Danmark for å se hvordan det kan ha vært her inne. Vi prøver å rekonstruere stedet slik det kan ha sett ut, men vi har ikke noe dekning for å si at de har hatt et kinesisk rom tidligere. Byantikvaren sier at vi ikke har dekning for det, men vi skulle ønske at de hadde det. Alle herskapshus i Danmark har hatt en kinesisk periode, så vi satser på at de har hatt det her også, ler Arikan.
Italiensk marmor
Han har arbeidet tett sammen med byantikvaren i oppussingen av den ærverdige bygningen, men har fått nokså frie tøyler innvendig.
- Vi hadde tenkt å ha restauranten i 2. etasje, men så fant vi en fantastisk stukkatur i 1. etasje, og da ble det umulig å senke gulvet. Dermed ble det restaurant i 1. etasje og bar i 2. etasje, forklarer Arikan, som fra før av driver både Arakataka, Ylajali, Café Tekehtopa, Trattoria Popolare, Schouskjelleren, Bettola, Olympen og Pigalle.
Han viser oss rundt i Bondestua og Feststua, samt et lite chambre séparée i mørk valnøtt med eget porselen fra Royal Copenhagen. Her er det kun plass til tolv personer med en egen spesialkomponert meny. Kjøkkenet og toalettet i kjelleren er i marmor, det er håndhamrede messinglamper, kobberdører og et utall forskjellige lister.— Det er mange vakre detaljer gården fortjener, som kommer godt frem nå, mener Arikan.
Franske smijernsmøbler
Kjøkkensjef Mats Vaulen står inne på kjøkkenet og tester ut nye argentinske griller.
— Ja, det blir vedfyrt grilling og vi har også fått inn en barbecue smoker, men dette blir ikke noe amerikansk steakhouse. Vi skal ikke ha en setmeny, men en variert à la carte meny, slik at folk kan velge det de selv har lyst på. Vi skal ha opp 360 dager i året, også til lunsj. Da satser vi på en skikkelig søndagsbrunsj med egg fra ovnen, kjøtt fra grill og smoker – og ferskpresset juice i fine mugger. Det skal bli en "pimpet" søndagsfrokost i fine omgivelser, opplyser kjøkkensjefen.
Like bak kjøkkenet ligger gårdsplassen med plass til 90 personer. Her står snart franske smijernsmøbler og venter på gjester. Arikan har planer om å bygge opp den gamle barokkhagen som lå her tidligere, samt lage en krydderhage, slik at de kan produsere egne urter.— Det er stas å kunne produsere ting selv her på gården. Vi skal brygge eget øl med mange gjestebryggere fra inn- og utland og har fått tillatelse til å drive eget destilleri. Blir det en eksplosjon, så går den ut den veien, og vil ikke berøre gjestene. Norge har jo en lang tradisjon med ting som sprenger under brenneriproduksjon, sier Arikan.
Adresse:
Nedre Foss Gård
Nordre gate 2