Etter andre verdenskrig startet Tina en bar på togstasjonen i Bologna.
Bar Bianco ble med tiden svært populær.
På grunn av denne kokeboken.
Nå har barnebarna hennes tatt med seg oppskriftene til Norge.
Og restauranten deres selger Oslos beste pizza!

Har du hørt historien om Oslos beste pizza? Den begynner i en nedslitt garasje rett etter krigen.

Bestemorens oppskrift er hemmeligheten bak suksessen: – Lidenskap for matlaging er vår måte å spre kjærlighet til folket på.

 • Vilde Bratland Hansen
  Vilde Bratland Hansen
  Journalist

Søsknene Luca, Davide og Alice pleide å våkne til lukten av bestemorens kokende gryter.

Etter skolen dro de rett hjem for å hjelpe «Nonna» Tina med pizzadeig og kutting av mozzarella.

– Jeg kan ikke huske at vi lekte sånn som andre barn. Vi var mer opptatt av å sitte under bordet og stjele mat når bestemor ikke fulgte med, ler eldstemann Luca (37).

For ti år siden flyttet han fra Italia til Oslo for å tilbringe tid med venner i hovedstaden. Det tok ikke lang tid før savnet etter Nonnas retter ble for stort. I 2013 bestemte han seg for å dele bestemorens matkjærlighet med Oslos befolkning og åpnet Mamma Pizza.

Nå er restauranten i Dronningens gate kåret til Oslos beste pizza av Aftenpostens lesere. Søsknene Zannini vant over fire andre finalister i sin kategori: Jungel Pizza, Machmanns, Bestfriends Pizza og Pizzabua på Lambertseter.

Veien dit har ikke vært uproblematisk. Nonnas budskap holdt Luca, og etter hvert søsknene, gående.

Luca har vært opptatt av å gjøre lokalene så autentiske som mulig.

Tina + Ivo

Det er nemlig ikke tilfeldig at Oslos beste pizza valgte lokaler i nærheten av sentralstasjonen.

Rett etter andre verdenskrig startet «Nonna» utestedet Bar Bianco på togstasjonen i storbyen Bologna. Tina hadde vokst opp i en liten landsby, men bestemte seg for å flytte til byen for å spre matglede.

Hun fant en nedslitt garasje og gjorde den om til et hyggelig serveringssted. Nonna solgte kaffe, panini og etter hvert pizza til italienere på reisefot.

Skiltet til bestemorens bar.

En av dem som kom innom, var lokføreren Ivo Perrini. Mannen som etter hvert skulle bli søsknenes bestefar. Og Nonnas businesspartner.

– Vi ville ha lokaler i nærheten av jernbanen for å hylle bestemor. Hun var en usedvanlig sterk kvinne, forteller Luca.

Restaurantens navn er også en hyllest til bestemoren. Og til andre mødre som sprer kjærlighet gjennom matlaging.

– Mamma jobbet åtte timer hver dag. Likevel tok hun seg tid til å lage hjemmelaget mat til oss. Det er kjærlighet, sier lillesøster Alice, som har fått restaurantens mest populære pizza oppkalt etter seg: Principessa.

Restauranten har mer enn pizza på menyen.

Matlaging = kjærlighet

Søsknene ønsker å gjenskape og spre Nonnas kjærlighet for matlaging. Og tror det er grunnen til at Aftenpostens lesere har stemt på dem:

– Lidenskap for matlaging er vår måte å spre kjærlighet til folket på. Mamma pizza skal være et sted for alle, for hele familien, sier Luca.

I tillegg har de et ess i ermet: Nonnas kokebok. Oppskriftene i den er visstnok like gode som navnet på boken er langt: Anna Gosetti della Saldas Le Ricette Regionali Italiane.

Denne kokeboken fra 1973 danner grunnlaget for hele menyen på Mamma Pizza.

Den første utgaven fra 1973 står fremme i restaurantlokalet. Inni den ligger Nonnas notater til hver enkelt oppskrift. De tas selvfølgelig hensyn til:

– Pizzadeigen som Nonna brukte, er helt spesiell. Bunnen smelter i munnen og er lettere enn andre pizzabunner, så man blir ikke stappmett av å spise den, forklarer Alice, som flyttet til Oslo for å ta del i restaurantdriften for noen år siden.

Søsknene er ikke så opptatte av å være innovative. De vil spre Nonnas tradisjon:

– Derfor gjør vi ting på nøyaktig samme måte som hun gjorde, sier Luca.

Hos Mamma pizza heves pizzadeige i 36 timer, før den stekes i tre minutter i en italiensk pizzaovn.

Namsfogden på døren

Da restauranten åpnet i 2013, var situasjonen en helt annen.

Luca hadde hverken tid eller ressurser til å holde på med markedsføring. Gjestene uteble. Til slutt banket namsfogden på døren. Eldstemann måtte ringe hjem, og far og mor i Italia måtte hjelpe til økonomisk for å sikre videre drift.

Etter to år løsnet det. Sakte, men sikkert spredte ordet seg. «Har du vært på den koselige italienske restauranten med røde og hvite duker som ligger i Dronningens gate?»

Forrige uke ringte søsknene foreldrene sine for å fortelle om Aftenpostens store kåring. De ble møtt med skriking og gråt «the italian way.» Fordi de visste hvor mye arbeid som lå bak.

I februar blir lokalene til Mamma Pizza større. Da åpner søsknene nemlig en vinbar. Hver torsdag skal det spilles jazzmusikk i lokalet.

– Italiensk mat er aller best med vin til. Vi har nettopp kjøpt et stort kjøleskap med plass til 100 vinflasker, så det er bare å komme, ler Alice.

Storebroren kan også røpe at de vurderer å åpne en ny restaurant med fokus på italienske pastaretter med fisk. Sjømat er nemlig farens spesialitet. Kanskje ender den opp med å hete Papà Pesce?

Luca og Alice anbefaler følgende pizzaer: Principessa og Margherita.

Les også

 1. Hun jobbet med å få Norge inn i FNs sikkerhetsråd. Nå driver hun Oslos beste forening.

 2. Marius og Thea skal gifte seg foran to dinosaurmodeller. Det skjer på Oslos mest romantiske sted.

 3. Som Blindern-student ble han pushet av kompisen til å bake brød. Nå lager han Oslos beste.

 4. Idun (11) elsker Oslos beste opplevelse for barn: – Jeg syns vi alltid må dra hjem litt for tidlig

Les mer om

 1. Oslos beste 2021
 2. Restaurant
 3. Restauranter
 4. Mat og drikke