Guide Michelin: Fem nye stjerner til Norge

Vladimir Pak og Omakase Oslo får sin første stjerne, sammen med Speilsalen i Trondheim, Bare i Bergen og Under ved Lindesnes. Re-Naa i Stavanger har fått sin andre.

Svein Erik Renaa og hans restaurant Re-Naa fikk to sjerner i Michelin-guiden. Her kysser han kone og kollega Torill.
Sjefkokk Nicolai Ellitsgaard ved Under mottok prisen på vegne av den undersjøiske restauranten ved Lista.
Restaurant Under fikk en stjerne. Restauranten, som ligger delvis under vann, ligger spektakulært til ved Lindesnes.

Omakase by Vladimir Pak i Oslo fikk Norges første Michelin-stjerne under årets utdeling i Trondheim.

Den norske fisken var årsaken til at Pak endte opp i Norge. Pak er koreansk, men er oppvokst i Russland og utdannet i Japan.

– Jeg besøkte en venn i Bergen og oppdaget den høye kvaliteten på fisken i Norge, sa Vladimir Pak fra scenen.

Omakase by Vladimir Pak i Oslo fikk Norges første Michelin-stjerne under årets utdeling i Trondheim.

Neste norske Michelin-stjernen gikk til Bare i Bergen. Det er Bergens første stjerne.

– Det var på tide! Vi er så heldig som har så flinke bønder og fiskere. Jeg elsker vestkysten i Norge, sa en glad kjøkkensjef Kristian Bretten Vangen.

Stjernedryss over Norge

Kjøkkensjef Christopher William Davidsen mottok en Michelin-stjerne for sin restaurant Speilsalen i Trondheim.

Michelin-stjernene drysser over Norge i kveld. Speilsalen i Trondheim fikk også en stjerne under kveldens utdeling. Kjøkkensjef Christopher William Davidsen er verdensmester i kokkekunst og Bocuse d‘Or sølvmedaljør fra 2017.

– Dette er utrolig. Vi sa at kanskje vi får stjerne om tre år, men nå! Vi er så stolt av både hotellet og teamet vårt, sa Davidsen.

Festen er ikke over, Under ved Lindesnes fikk også en stjerne. Sjefkokk Nicolai Ellitsgaard mottok prisen på vegne av den undersjøiske restauranten ved Lista, som er blitt hyllet verden over.

Restaurant Rest i Oslo, som lager gourmetretter basert på råvarer som ellers ville blitt kastet, fikk en kniv og gaffel i guiden.

Les også

Skoletaperen Christopher har fått sin første Michelin-stjerne

Nye 2-stjerner

Re-Naa i Stavanger gikk opp til to stjerner i år. En rørt Sven Erik Renaa mottok stjernen i Olavshallen i Trondheim.

Re-Naa i Stavanger fikk fra en til to stjerner i år.

– Vi har nettopp flyttet inn i nye lokaler. Vi inviterer gjestene inn i kjøkkenet, det er litt som å ha folk hjemme i stua, sa en tydelig rørt og lykkelig Sven Erik Renaa.

Alchemist i København var den første restauranten som fikk to stjerner under kveldens utdeling. Restauranten har 50 retter på menyen og tilbyr en helt spesiell opplevelse. Restauranten fyker dermed rett inn i guiden med to stjerner, og åpnet dørene for syv måneder siden.

– Jeg er glad for at guiden setter pris på denne type opplevelse, sa Rasmus Munk.

Aloë i Stockholm og Jordnær i København fikk også to stjerner. Geranium i København og Frantzen i Stockholm beholder sine tre stjerner.

Maaemo er «på vent» på grunn av flytting

I 2016 ble Maaemo den første restauranten i Norge med tre Michelin-stjerner i guiden. I fjor stengte Esben Holmboe Bangs restaurant dørene for å flytte til ny adresse i Bjørvika.

Flyttingen og endring av konseptet får følger for oppføring i årets guide. Gamle Maaemo er stengt, og nye Maaemo åpner om halvannen uke. Ergo eksisterer ikke den nye Maaemo per dags dato, og Michelin-inspektørene kan ikke vurdere en restaurant som ikke har åpnet dørene.

Esben Holmboe Bang ble ropt opp på scenen, og ønsket velkommen tilbake i guiden neste år.

– Vi vil aldri slutte å utvikle oss. Alt blir nytt, bortsett fra teamet. Vi ønsker å heve gjestenes opplevelse, sa Esben Holmboe Bang fra scenen under showet.

Les også

Maaemo mistet sine tre stjerner på grunn av flytting

Disse fikk stjerner og heder:

To stjerner: Re-Naa (Stavanger, NY, opp fra en stjerne)

En stjerne: Omakase Vladimir Pak Oslo (NY), Bare (Bergen, NY), Speilsalen (Trondheim, NY), Under (Lindesnes, NY),
Statholdergaarden (Oslo), Galt (Oslo), Kontrast (Oslo), Sabi Omakase (Stavanger), Credo (Trondheim), Fagn (Trondheim)

Bib gourmand: Smalhans (Oslo)

1 kniv og gaffel: Rest (Oslo, NY)

Den undersjøiske restauranten Under fikk ikke overraskende en stjerne i Michelin-guiden.