Sulten

En av Obamas favorittkokker åpner restaurant i Oslo

Født i Etiopia, oppvokst i Sverige og superkokk i New York. Marcus Samuelsson har reist helt til presidentens bord.

- He is our guy, har Michelle Obama sagt om Samuelsson. Her spiser hun spiser taco laget av Marcus Samuelsson under den årlige påskefeiringen i Det hvite hus.
  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

Kitchen & Table heter restaurantkjeden kjendiskokken kommer til Oslo med. Stedet er Royal Christiania Hotel ved Jernbanetorget.

— Restaurantdrift har tradisjonelt kommet i andre rekke for et hotell. Jeg vil endre det bildet. Mitt mål er å skape en møteplass for hotellets gjester, men også et sted hvor byens egen befolkning kan føle seg hjemme. Jeg har greid det i Sverige, og jeg skal greie det her, sier Samuelsson der han sitter avslappet på hotellets takterrasse.

Så langt har han åpnet restauranter i både New York, Göteborg og Stockholm. Utgangspunktet for Oslo-restauranten, som åpner i slutten av august, er en bred meny. Maten skal være basert på 30 prosent lokale råvarer og mattradisjoner, og 70 prosent hvor inspirasjonen er hentet rett fra hjertet av New York.

-Vi må gjøre noe med lyssettingen her, ler Marcus Samuelsson, som vil omdanne lobbyen til Royal Christiania til en hjemmekoselig stue hvor alle kan føle seg hjemme.

— Prinsippet er enkelt. Vi skal ikke være dyre. Du kan spise en burger og drikke en øl, eller du kan spise 4-retters middag. Det er opp til deg, men jeg vil bort fra tanken om at det å spise ute må være stivt. Jeg bruker å si at jeg har gått fra «fine dining» med to duker, høye priser og stiv atmosfære, til «fun dining» hvor du kan komme som du vil, og spise så mange retter du ønsker.

En lang reise

Marcus Samuelsson er født i Etiopia i 1971. Da moren døde av tuberkulose, ble han og søsteren adoptert av en familie i Göteborg. Her var det bestemor Helga som fikk den lille gutten interessert i mat. Kjøttbollene hennes finner du fortsatt på menyen i hans restaurant Red Rooster i Harlem.

- Jeg visste fra starten av at jeg ville jobbe i en verdensby. Med erfaring fra 3-stjerners Michelin-restauranter i Frankrike, satte jeg kursen mot New York. For hva er vel mer verdensby? Byen er pulserende, inspirerende og kul.

Samuelsson fikk innpass hos Restaurant Aquavit på Manhattan. Stjernerestauranten dyrker det nordiske kjøkken, og har alt fra svenske kjøttboller og gravlaks til makrell på menyen.

— Konkurransen i byen er skyhøy, men jeg synes likevel at New York er en enkel by å forholde seg til. Byen har en herlig åpenhet. Den er inspirerende, med sitt flerkulturelle preg og trender fra hele verden.

Braset for Obama

I 2009 fikk han æren av å ha ansvar for maten til en av statsmiddagene avholdt av president Barack Obama. Året etter åpnet han Red Rooster i Harlem. Han samarbeider også med Michelle Obama om å lage sunn mat.

Marcus Samuelsson vil revitalisere Harlem med spisestedet Red Rooster.

— Ja, jeg har laget mat for presidenter og rikfolk på flotte restauranter, men jeg har alltid visst at jeg ville gjøre noe mer folkelig. Jeg er oppvokst i en helt normal, svensk familie. Målet med Red Rooster var å skape et møtested for alle typer mennesker. Det er så morsomt å se besteforeldre, foreldre og barn møtes over et måltid. Det er slik det skal være. Mat skal ha sjel.

Ferierte ofte i Norge

Han har heller ikke glemt sine skandinaviske røtter.

— Jeg var mye i Norge under oppveksten. Jeg husker spesielt ferier i Lofoten. Jeg må innrømme at jeg ikke kan så mye om restaurantlivet i Oslo, men jeg synes det er morsomt at folk her spiser mye ute. Repertoaret av restauranter er stort, dere har alt fra store internasjonale kjeder og nydelig sushi til fantastiske asiatiske steder. Det virker som om det skjer mye spennende på restaurantfronten, men jeg har mye å lære.

Fra august kan altså også oslofolk lære seg å ha det morsomt ved hotellrestaurantbordet.