Ruffino: Folkets favoritt

Ruffino er blant byens mest populære restauranter. Det er lett å forstå.

OPT_AA6Q9665_doc6p3ct4kviufqpa1b8g6-7yF27L72WY.jpg

Få ukens restaurantanmeldelser fra Osloby og de beste tipsene fra mat-Oslo rett i mailboksen din. Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her!

— Her var det fullt. Det er bra vi har bestilt, sier Bordvenninnen. Slik er det visst ofte, vi har tidligere opplevd å komme til fullt hus her når vi har prøvd å stikke innom på impuls.

Lokalet er lyst og trivelig, og selv om det er fullt av gjester, føler vi ikke at vi sitter oppå de andre.

OPT_AA6Q9602_doc6p3ct21tmxtjex6k100-FuyaKxZGeA.jpg

Straks vi har satt oss ved bordet, er servitøren på plass med meny og vann.— Det er visst de samme som sist, sier jeg.

— Mitt inntrykk er at dette er en familiedrevet restaurant, sier Bordvenninnen. - Det er far selv som står i døren, og barna som tar seg av bordene, sammen med andre servitører.

Vi har fått samme servitør som sist, en svært hyggelig ung mann som mer enn gjerne kommer med anbefalinger både når det gjelder retter og vinfølge. Det kan trenges. Vinkartet er fyldig med de fleste regioner i Italia representert.

Dermed pasta!

OPT_AA6Q9567_doc6p3ct0dx91xafju100-ydJj_YEMbk.jpg

Det har dukket opp mange nye steder der man serverer pizza i alle varianter i løpet av de siste årene, men på kjøkkenet til Ruffino satser man på å lage pasta istedenfor å kjevle ut pizzabunner. Menyen byr på andre italienske spesialiteter der forrettene og primi piatti kan skilte med det største utvalget, som risotto, ravioli, caprese, bruschetta, spaghetti og andre pastavarianter med både kjøtt og fisk. Blant de fem hovedrettene finner vi to med fisk og tre med kjøtt. Dessert hører også med, og her kan man velge mellom åtte forskjellige søte avslutninger.

  • Restaurantguiden: Lyst på pizza isteden? Her er våre pizzafavoritter
    — Jeg vet hva jeg skal ha, sier Bordvenninnen. - Først en carpaccio, så risotto, som ofte er selve lakmustesten på hvor bra kjøkkenet er. Jeg liker at de har dagens risotto og dessert, det indikerer at man tar hensyn og varierer etter årstidene og hvilke råvarer som er tilgjengelig til enhver tid. Ellers er det mye kjent på menyen som jeg gjerne kunne tenkt meg.

Ikke slankemat

Mitt valg har falt på asparges med bacon i gorgonzolasaus til å begynne med, og Bordvenninnen har latt seg overtale til å smake på min ravioli fylt med mascarpone og ricotta. I samråd med vår servitør har jeg dessuten latt meg friste til å bestille lammekoteletter til hovedrett.

OPT_AA6Q9633_doc6p3ct2vbfrksnau0100-K58pka94q2.jpg

Aspargesen er rullet i bacon og kommer med en tykk, kremet gorgonzolasaus. Stenglene er perfekt tilberedt, med en fin knekk, mens baconet gir et fint saltsting til den fete sausen.— Det der er ikke mat for dem som tenker på å holde figuren, mener Bordvenninnen og tar en bit av carpacciorullen, som består av sitronmarinert oksefilet med rucola og parmesan. Et raust strøk olivenolje runder av forretten.

Fortrøffelig

OPT_AA6Q9648_doc6p3ct3ky63814vz51100-15ZFJwJZiS.jpg

— Dette har jeg gledet meg til lenge, sier jeg og snuser inn lukten av trøfler. Raviolien er ikke bare fylt med ricotta og mascarpone, men også med trøffelolje. Dessuten har vi fått tynne skiver trøffel som "topping". Pastaputene svømmer også i en smørsaus som løfter forretten til ekstra høyder.- Jeg kunne spist dette hver eneste dag, sukker jeg fornøyd, og Bordvenninnen, som har fått forsyne seg av maten, er ikke uenig.

— Men nå gleder jeg meg til min risotto. Da skal du få dine lammekoteletter i fred, sier hun.

Risottoen denne dagen kommer med steinsopp. Bordvenninnen kan ikke få fullrost retten:

— Du må smake, kjenn konsistensen. Denne er helt ypperlig, silkemyk, men likevel med en viss tyggemotstand. Steinsoppen setter prikken over i-en

Lammekotelettene er blitt marinerte før tilberedning, og har følge av en fyldig lammesjy. Marinaden har gitt kjøttet et hint av sennep og nøtter og gir det et delikat preg.

Til maten har vi fått vin fra Marche, et område nordøst for Roma mot Adriaterhavet. Impero og Focara er henholdsvis hvit og rød, og begge har både friskhet og fylde som passer til rettene.

Pop, men ikke billig

OPT_AA6Q9624_doc6p3ct29snhfo8oe08g6-CQeilstpAB.jpg

— Jeg hadde glemt hvor god tiramisuen her er, sier Bordvenninnen. Jeg har kapitulert etter lammekotelettene, og nøyer meg med en dobbel espresso og en liten grappa som avslutning. Derfor takker jeg nei til en liten smakebit, selv om hun forsikrer meg om at jeg går glipp av en godbit.- Ifølge nettstedet Tripadvisor er Ruffino Oslos tredje mest populære restaurant, stemt frem av nesten tusen besøkende. Det er imponerende, særlig siden Maaemo med sine tre Michelin-stjerner er helt nede på 20. plass samme sted, sier Bordvenninnen. - Men jeg kan skjønne hvorfor den får mange stemmer: Den har en hjemmekoselig atmosfære, utsøkt mat og service og et rikholdig vinkart.

— Prisnivået er ganske høyt: Over hundrelappen for et glass vin, pastaretter til rundt tohundrelappen og nesten tre hundre kroner for hovedrettene gjør at en helaften med tre-fire retter og god drikke til fort kan komme opp i en tusenlapp pr. person. Likevel synes jeg at det er verdt prisen, siden Ruffino byr en usedvanlig hyggelig helhetsopplevelse der du føler at du er i Italia.