Sulten

Hit går toppkokkene for å finne nye smaker

Her leter de etter sjeldne råvarer. Få tipsene til å utvikle repertoaret på kjøkkenet.

 • Kristian Havnes Klemetzen
  Journalist

Hjemmekoselige omgivelser og alle rettigheter: Vi er alle stamgjester på vårt eget kjøkken. Under pandemien deler tusenvis av mennesker tips og triks om delvis avansert matlaging i facebookgrupper som «Matgeeks».

De profesjonelle kokkene har selv merket stemningen blant amatørene:

– Det er gøy å se på hobbykokknivået i Norge. Det er mange der som er mer eksperimentelle og har mer avansert utstyr enn noen jeg kjenner. For eksempel har ikke jeg sous vide-utstyr hjemme, sier Tom Victor Gausdal.

Han er prisbelønnet kokk, på eiersiden i flere oslorestauranter og står blant annet bak mursteinen Kokkelære – den store kokeboka.

– Nå har det jo også blitt tilgjengeliggjort mer spennende utstyr hos butikkjeder som Clas Ohlson og Jernia, i tillegg til netthandel, sier Gausdal.

Men hvor handler proffene inn råvarene som gir de sjeldne og nye smakene? Vi spurte fire av dem.

Klikk på lenkene for å finne butikkene i Google Maps.

Tom Victor Gausdal

Gausdal på sin favoritt blant asiatiske butikker, A Food Market i Osterhaus' gate 8.

– Du får gode råvarer på Mathallen, for eksempel hos Annis Pølsemakeri, Ost & Sånt og Agrossist. Gutta på Haugen har mye godt, sier Gausdal.

– Ellers er asiatiske butikker artigst. A Food Market i Osterhaus' gate har mye morsomt, som fersk krabbe, grisehale, thaibasilikum og masse gode sauser og krydder. Man finner store asiatiske supermarkeder mange steder, både i Oslo og andre steder. Her er det ofte lave priser og en verden av spennende muligheter.


Jan Robin Ektvedt

Ektvedt står bak restauranten The Golden Chimp og har gitt ut Asiatisk. En kokebok.

 • A Food Market på Grønland: Denne butikken er super til asiatiske varer. Det er nok den med det største utvalget. Stor butikk, relativt ryddig og god plass. De har det meste, spesielt innen ris og ulike ferdignudler, i tillegg til mange typer eddik.
 • A Food Market i Osterhaus' gate: Dette er nok av nostalgiske grunner min favoritt. Her har jeg handlet i mange år. Jeg finner til stadighet noe nytt, som jeg får lyst til å teste. Det er ekstra gøy å gå til det godt utstyrte urteskapet eller sausehyllen for å prøve noe nytt. Det jeg alltid kjøper her, er Tra Chang Fish Sauce, Gold Label og Maekrua Oyster Saus.
 • Scanasia i Youngs gate 1: Veldig fin asiatisk butikk. Godt utvalg, går som regel hit hvis de er tom for et produkt på A Food Market.
 • Grønland Frukt Og Grønt: Dette er stedet for grønnsakhandelen for de litt mer viderekomne. Du trenger å kunne kvalitetssjekke råvarene du handler her. De kan være i en litt ymse blanding av overmodent, umodent og i perfekt stand. Hvis du kan det, er dette stedet for å gjøre et godt kjøp. Her har de grønnsakene og urtene som du ikke finner hos dagligvarekjedene.
 • Obento: Denne koselige butikken i Bernt Ankers gate har et ganske lite utvalg, men veldig bra produkter. Her finner du ulike sjøgress, matcha te, soyasaus og japansk iskrem. Det er uten tvil verdt en tur innom.
 • Nor Dagligvarer Import: Ikke lett å se butikken fra gaten, både på grunn av veiarbeid og manglende skilting. De har veldig bra utvalg av pickles og tørket krydder. Men grunnen til at jeg drar dit, er som oftest de mange forskjellige ferske lefsene. De får inn naan-lefser hver dag og et utvalg baguetter og børek. Før sto de østeuropeiske varene i en egen etasje, men nå er alt flyttet ned i den samme etasjen.

Jonathan Romano

Romano er kokk og dommer i «Masterchef». Han bidro til å gjøre nordmenn til et sushispisende folk gjennom en rekke sushirestauranter, som han etablerte og eide. Nå er han deleier i delikatessebutikken Frogner Special.

 • Beste asiatiske butikk: A Food Market i Osterhaus' gate. Her finner du alt det du trenger for å lage asiatisk mat. De har sauser, krydder, smaksforsterkere, ris, nudler, eksotisk fisk, skalldyr og grønnsaker. De har også woker, kasseroller og stekepanner, spisepinner og service som gir en autentisk asiatisk matopplevelse. Personalet veileder deg med både oppskrifter og valg av råvarer. Her finner man også ferdigmat, i tillegg har de asiatisk snacks som rice crackers, tang-chips og tørket frukt.
 • Beste fisk: Fjelberg Fisk & Vilt i Bygdøy allé er min anbefaling. Jeg oppfordrer til å være kritisk til sjømat og velge utsalgssteder som har den kompetansen som gir sin gevinst på tallerkenen.
 • Beste grønnsaker: Jeg handler som oftest mine grønnsaker på Norfrukt på Kolbotn, rett utenfor Oslo. I tillegg til at de skaffer alt man trenger av frukt og grønt, har de verdens beste yoghurtnøtter. De er verdt turen alene.

Bent Stiansen

Ingen i Norden har hatt Michelin-stjerne lenger enn Bent Stiansens Statholdergaarden.

– Det er egentlig bare én butikk som jeg forholder meg til nå. Det er A Food Market, både den i Osterhaus' gate og den på Grønland. De har alt, alltid med god kvalitet og den drives av hyggelige mennesker, sier Bent Stiansen.

A Food Market går igjen som en favoritt blant toppkokkene vi har snakket med.

– Det er spesielt friske thailandske urter til thaimat, som sweet basil, hot basil, koriander, sitrongress og limeblader. I tillegg har de et stort utvalg av alle grunnsausene – oyster, fish og hoisin, red curry og green curry.

Les mer om

 1. Oslo
 2. Mitt Oslo-tips
 3. Oslo-sulten
 4. Indre by
 5. Oslo vest/nord
 6. Tom Victor Gausdal
 7. Grønland