Dette er årets beste juleøl

Juryen har testet hele 61 sorter juleøl fra Vinmonopolet. Og vinneren slår både nissefar, nissemor, Olav Den Heldige og alle de andre i smak, fylde og julefølelse.

Juryen hadde nok å gjøre da de testet årets 61 pol-juleøl. Fra venstre: Halvor Heuck, Marianne Tyldum Friis og Per Øyvind Arnesen.

Mer interessert i butikk-juleøl? Se testen her.


Aldri har så mange norske juleøl funnet veien til Vinmonopolets hyller. I år har vi testet hele 61 sorter. Her finner vi både de små mikrobryggeriene og de store, kommersielle bryggeriene.

— Et godt juleøl skal være litt sterkere en vanlig øl og bør etter min mening ligge på over seks prosent alkoholstyrke. Dessuten skal det være balansert og litt mørkere enn vanlig, ha en god fylde og et godt og fint skum, smake av julekrydderier som for eksempel nøtter, sjokolade, røyk, med et viss innslag av tørkede frukter. Litt malt og humle hører også med, sier Per Øyvind Arnesen, leder for øldommerkomiteen i Norbrygg.

Lovordene - og kritikken - satt løst da panelet smakte seg gjennom hele utvalget, og det ble jevnt i toppen. Tre øl fikk toppkarakter, men det var bare ett av dem som fikk terningkast 6 av alle tre dommerne.

— En publikumsfavoritt! Flott balansert! Alle kan like denne, mener vårt øldommerpanel om Ringnes juleøl. Men de understreker at et juleøl også skal passe til julematen.

Barna må også få litt jul i glasset - men hva?

— Mørkt, smaksrikt og fyldig øl passer best til den fete julematen, sier Halvor Heuck. Og selv om noen øl fikk en stusslig ener, er juryen imponert over det store spennet i utvalget.

— Her finnes noe for enhver smak, til og med øl som gir et øyeblikks magi når det nytes. Og det beste av alt er jo at det finnes flere typer godt juleøl for oss som tilhører den litt mer feminine gruppen, sier Marianne Tyldum Friis, sommelier og markedssjef i vingruppen hos Arcus.

Her er testen:

Glad i mat? Finn frem i matjungelen med Oslos største restaurantguide. Du kan også få ukens restaurantanmeldelser fra Osloby og de beste tipsene fra mat-Oslo rett i mailboksen din. Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her!

Slik testet vi:

  • Ølet ble oppbevart på kjøler over natten.
  • Panelet fikk ikke vite hvilket øl de til enhver tid smakte på.
  • Under bedømmingen ble det blant annet lagt vekt på smak, skum, kullsyre, fylde og innhold av humle, bitterhet, krydder — og julefølelse.
  • Vi har benyttet oss av Vinmonopolets egne lister når det gjelder opplysninger om varenummer og priser. Vi tar forbehold om eventuelle feil i disse.

Testpanelet:

Marianne Tyldum Friis , markedsjef Vingruppen, Arcus AS. Vet hvordan en god juleøl skal smake.

Halvor Heuck , fagdirektør brennevin Arcus AS, forfatter, hjemmebrygger og dommer i brennevinskonkurranser.

Per Øyvind Arnesen , leder for dommerkomiteen Norbrygg, øldommer, hjemmebrygger og skribent på ølportalen. Har stor erfaring når det gjelder å bedømme ølkvaliteter.