Sulten

Restaurantanmeldelse: Glem dårlig tapas. Gå heller hit for en autentisk opplevelse.

Du får ikke mer verdi for pengene enn på spanske Txotx.

Fargerike vegger hos Txotx på Grünerløkka.
  • Smørbukk

– Hvor mange firmaer har ikke ødelagt smaken av tapas med halvdårlig kjøtt, tørre kyllingbiter og smakløse kjøttboller, sier spisefølget.

Vi er på vei til den baskiske restauranten Txotx på Grünerløkka. Der håper vi på en bedre spansk matopplevelse enn de siste 14 jule- og sommerfestene.

Har du vært i Nord-Spania og i Bilbao eller San Sebastian, har du sikkert sett alle de små rettene på bardiskene, såkalte pintxos. Her er det bare å velge seg biter, ta et glass sherry, hvitvin eller rosévin og hive i seg godsakene. Uformelt, masse bra mat og stemningsfulle spisesteder. Dette har man prøvd å gjenskape på Løkka med seks år gamle Txotx restaurant.

– Sist gang vi var her, sto det pintxos på bardisken, men pandemien har kanskje gjort at de har kuttet ut det, sier spisefølget.

Det avlange og fargerike lokalet ligger kort vei unna Sats om det blir for mye ost og gode skinker, men vi liker bedre utsikten til vinlisten og menyen. Her er det noen små pintxos, snacks og større deleretter.

Vinlisten er herlig lesning, med en god del sider og mange bra baskiske viner.

Gris og eikenøtt

Vi starter med et lite fat med 48 måneder modnet og temperert pata negra skinke. Den glir ned på høykant med herlig smak av salt og nøtter.

Godt brød får seg en dypp i både tykk og hvitløkstung aioli og den smaksrike tomatsausen saltsa brava. Lokalet er innredet med små bord og høye barkrakker, og det er nesten fullt denne ettermiddagen.

Herlige, rimelige og små munnfuller.

– Dette er god valuta for pengene! 40 kroner for disse munnfullene er et røverkjøp, skryter spisefølget.

Den ene pintxosen består av blekksprutsalat. Rødløk, agurk og paprika er finkuttet og blandet med små biter av blekksprut. Det er friskt, syrlig og salt med en god paprikamajones på toppen. En annen bit inneholder salt og kremet klippfiskkrem med en god dose mild persillevinaigrette.

Syrlig og friskt

Terroir Sense Fronteres Brisat de Montsant 2017 er en fyldig og frisk hvitvin fra Catalonia laget på druene macabeo og garnacha blanca. Den glir godt sammen med de første smakene med sine florale toner og duft av epler, gul frukt og sitrus.

De neste småbitene er også vellykkede. Deilig er kremet ost med småhakkede tomater, lett sødme fra løkreduksjon og salt ansjos tronende på toppen. Den siste pintxosen er en lun bit med spansk geitost med sødmerikt plommesyltetøy oppå. Fin balanse mellom det søte og salte og brødet under er fortsatt sprøtt og godt.

Kveite i syrlig saus og sprøstekt løk.

– Litt variabel service denne kvelden. De har tydeligvis for mye å gjøre, sier spisefølget.

Det blir en del venting mellom rettene, av og til vanskelig å få tak i en servitør, og de har glemt deler av bestillingen vår.

Den første av de større rettene er rodaballo. Her ligger saftige biter av kveite i en meget syrlig appelsin- og limemarinade. For å gi retten annen tekstur er det med små biter sprø løk, som også tilfører noe sødme. Det er revet gressløk over og godt med små kuler syrlig og salt sitronmajones.

Skikkelige baller

Kort tid etter står neste servering foran oss. 110 kroner for fire kroketter er en knallbra pris. De runde ballene er sprø utenpå og glovarme inni. Kremete og tykk ostemasse med fin smak av skinke. Salt og veldig godt. For å gi retten noe syrlighet og sødme er det tatt med mer av den gode sitronmajonesen og et dryss av snø i form av sjalottløkpulver.

Her er enkle og gode smaker og meget forseggjorte småretter.

Herlige sprø og varme kroketter med sjalottløkpulver.

Som i Nord-Spania innbyr ikke de harde krakkene til lange måltider. Det er gøy at det er mye liv i lokalet, men lyden blir vel støyende. Er man ute med en større gjeng, er det vanskelig å høre hva de andre sier. Vi avslutter måltidet med en variant av den klassiske paellaen.

– Denne retten er også skikkelig god valuta for pengene. 160 kroner er et meget bra kjøp, mener spisefølget. Risen er velsmakende og byr på fin tyggemotstand. Her er også spenstige reker, saftig torsk og en god klatt aioli på toppen.

Mettende rett for 160 kroner.

Txotx har holdt jevnt høyt nivå siden de startet opp i 2016. Spansk mat er mer enn chorizo og kjøttboller. Neste gang du er ute etter en autentisk spansk opplevelse, drar du til Trondheimsveien 2. Der drikker du baskisk sider og nyter rimelig og god mat.

Vår vurdering:

5 av 6

Les mer om

  1. Restaurantanmeldelse
  2. Oslo-sulten
  3. Mat og drikke
  4. Restaurant
  5. Grünerløkka