Restaurant Einer inn i Michelin-guiden kun måneder etter åpning

Restauranten hedres med en såkalt «kniv og gaffel»-symbol.

Restaurant Einer er ny i Guide Michelin. Aftenposten kalte restauranten «årets beste nykommer» etter å ha anmeldt den i oktober i fjor.
  • Harald Fossberg

Mandag ble det kjent hvilke nordiske restauranter som fikk eller mistet sin stjerne i Michelin-guiden. Av de norske var det Credo og Fagn i Trondheim som ble løftet opp i det gode selskap med en stjerne hver. Kjøkkensjef Heidi Bjerkan, som også driver Vippa i Oslo, fikk i tillegg en nyinnstiftet pris for bærekraft.

Bortsett fra to nye stjerner til Trondheim, var det ellers få endringer i Oslo, bortsett fra én:

Den nordisk-inspirerte Restaurant Einer, som åpnet i Prinsens gate i oktober i fjor, ble tildelt en «kniv og gaffel». Rangeringene går fra én til fem, så Einer har begynt klatringen mot stjerne på nederste trinn.

Alene om Bib Gourmand

Smalhans er Oslos eneste restaurant Michelin-guiden med utmerkelsen Bib Gourmand – som er nivået under stjerne.

I fjor hadde Restaurant Eik Bib Gourmand, en utmerkelse som gis til restauranter med «god mat til moderate priser». Denne er fjernet fra årets guide. Isteden har Eik fått to kniver og gafler, som henger noe lavere.

Dermed er Smalhans eneste norske restaurant med Bib Gourmand i år.

Smalhans var, sammen med Feinschmecker og À L’aise, blant restaurantene som var nærmest stjerne i år, ifølge bransjenettstedet Horecanytt.

Disse Oslo-restaurantene er i Guide Michelin 2019:

Tre stjerner

En stjerne

Bib Gourmand

2,5 gafler og kniver

2 kniver og gafler

1 gaffel og kniv