Byliv

Urpremière på moden trass

Grip dagen! Beboerne på aldershjemmet gjør opprør og stikker til Italia for å nyte livet. I kveld har stykket Trassalderen urpremière på Oslo Nye Teater.

Eli Anne Linnestad og Anders Hatlo nyter det gode liv i Italia.
  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist

— Vi slutter ikke å leve fordi om vi bor på gamlehjem, sier skuespiller Anders Hatlo. Hans rollefigur Viggo er anføreren når en opprørsk gjeng forlater aldershjemmet med kurs for Italia. Der vil de finne seg selv og overvinne alderdommen, for det er aldri for sent å ta grep om eget liv.

Stykket karakteriseres som en «sår komedie om det å bli gammel». Godt voksne skuespillere fyller de største rollene. For Sidsel Ryen er det en bittersøt opplevelse å skulle spille sin avskjedsforestilling i et stykke med handling fra aldershjemmet. Denne våren fyller hun 70 år og må slutte i sin faste stilling på Oslo Nye. Hun gleder seg ikke til pensjonisttilværelsen.

Gir seg ikke

— Nei, det blir grusomt å slutte! Som skuespiller legger du så mye identitet i jobben. Det blir litt som skiløpere som må legge opp. De får et helt annet liv. Jeg har fått være med på utrolig mange fine ting, så jeg akter å fortsette å spille teater så lenge jeg kan, selv om jeg ikke lenger skal være fast ansatt, sier Ryen.

— Noen spesielle minner?

— Åh, jeg har så mange, og her på Oslo Nye har jeg opplevd så mange gleder og forskjellige roller. Men jeg husker godt da jeg spilte Eliza Doolittle på Riksteatret med Henki Kolstad og Helge Reiss. Var gravid med mitt første barn, så klærne måtte hele tiden sys ut. Å reise med Riksteatret var som å seile på skyene oppover landet! Fordi jeg sang, ble det mange musikaler.

Hvordan er det med roller for eldre skuespillere?

— Ikke så mange, og alltid flere roller for menn enn kvinner, sier Ryen. Å spille i et nyskrevet stykke der de største rollene fylles av eldre kolleger, er ikke hverdagskost. Skuespiller Gard Øyen er pensjonist og ble hanket inn til hovedrollen da Espen Skjønberg (88), fikk sykdomsforfall.

— Den rollen hadde jeg aldri fått om jeg jobbet fast, ler Øyen.

— Vi har ofte spøkt med at vi skuespillere burde samles på samme gamlehjem!

Opprørske eldre

- Kommer man i ny trassalder når man blir gammel?

— Har følelsen av at man blir litt tydeligere med årene, sier Sidsel Ryen.

— Man skal alltid ha trass i seg hvis noe er urettferdig, sier Anders Hatlo. Hans rollefigur Viggo blir opprørt når han ankommer sykehjemmet og oppdager at høydepunktet på dagen er lesing av dødsannonsene.

— Viggo er musiker som bor i kollektiv. Men han bor alene, fordi alle de andre er daue! Viggo har brukket lårhalsen og kommer på korttidsopphold. Jeg har skjønt at det er sånn det begynner. Med korttidsopphold, altså!

Latter og tårer

— Temaet er alvorlig nok, men ingenting er bare moro eller alvorlig, sier Anders Hatlo.

— Vi flykter fra de verste pillene, "legge seg tidlig"-pillene, men tar med de vi trenger til Italia. Pillene for høyt blodtrykk og sånt, sier Ryen. Som de andre har hun gjort seg noen tanker om norsk eldreomsorg i løpet av prøveperioden.

— Det er jo travelt for pleierne også, å skulle ta seg av folk som trenger hjelp til alt. Det er ingen ondskap i stykket, og vi håper det vil vekke gjenkjennelse og latter.

— Eldrebølgen handler om mentalt oppegående mennesker som vil ha det bedre. Det er bare å bygge ut enkeltrom på sykehjemmene. Jeg tror ikke det ville være inflasjonsdrivende. Man bygger jo virkelig for neste generasjon, sier Hatlo, som synes norsk eldreomsorg har mye å lære av hvordan man tar vare på sine gamle i andre land.

— Generasjonene burde bo nærmere hverandre. At vi stikker til Italia, er helt naturlig. Der bor jo sønnen hjemme hos mamma helt til mamma må bo hjemme hos sønnen!

Sykepleieren, spilt av Birgitte Victoria Svendsen, får hendene fulle med den opprørske Viggo i Anders Hatlos skikkelse.