Aftenposten

  • A-magasinet
  • Osloby
  • Sport
  • Meninger
Meny Lukk

Byliv

  • Nyheter
    • Politikk
    • Norge
    • Verden
    • Økonomi
    • A-magasinet
    • Podkast
    • Karriere
  • Osloby
    • Restaurantguiden
    • Sulten
    • Byliv
  • Sport
    • Fotball
    • Live
    • Langrenn
    • Sprek
    • Friidrett
  • Meninger
    • Leder
    • Debatt
    • Kommentarer
    • Kronikk
    • SiD
  • Kultur
    • Film
    • TV-serier
    • Musikk
    • Litteratur
  • Eavis
    • Arkiv
  • A til Å
A til Å
    • Aftenposten Junior
    • Aftenposten TV
    • A-magasinet
    • Arkiv
    • Alpint
    • Bil
    • Bolig
    • Byliv
    • Debatt
    • Digital
    • Dødsfall
    • eAvis
    • Eliteserien
    • Event
    • Familie
    • Film
    • Fotball
    • Friidrett
    • Golf
    • Hopp
    • Håndball
    • Innenriks
    • Ishockey
    • Karriere
    • Kloden vår
    • Kommentar
    • Kronikk
    • Kultur
    • Langrenn
    • Leder
    • Litteratur
    • Live
    • Magasiner
    • MAGASIN+
    • Meninger
    • Musikk
    • Oles klode
    • Osloby
    • Podkast
    • Politikk
    • Rabattkoder
    • Reise
    • SiD
    • Skiskyting
    • Sport
    • Sprek
    • Sulten
    • Supporter
    • Sykkel
    • Utenriks
    • Økonomi
  • Event
  • Tips oss
  • Kundeservice
  • Annonsering
  • Kjøp Aftenposten Junior
  • Kjøp magasiner
  • Bedriftsabonnement
  • Dødsannonser

Parsellprosjektet, del 1: Helt grønn

Som ferske parselldyrkere går vi en grønn sommer i møte. På alle måter. Vi har jo aldri dyrket jord! Les bloggen fra Parsellprosjektet.

  • FOTO: Ingvild Telle Ingvild Telle er i gang med å dyrke i parsellhage for første gang. Du kan følge prosjektet her på Osloby i sommer. Se flere bilder ved å trykke til høyre i bildekarusellen her!
  • FOTO: Ingvild Telle SÅKASSER: Alt som kan romme jord kan også brukes som såkasser. Tenk på det neste gang du kaster noe søppla.
  • FOTO: Ingvild Telle «Parsellprosjektets» urbane avling vokser hver eneste dag. Du kan følge prosjektets utvikling her på Osloby i sommer.
  • FOTO: Ingvild Telle PRIKLE: Etter omlag to uker står chiliplantene tett i tett. På tide å prikle dem og gi dem litt bedre plass.
  • FOTO: Ingvild Telle BELØNNING: Selv om det å få jobbe i hagen er belønning nok i seg selv, jobber man liksom ekstra godt når en iskald glass-cola ligger og venter på deg!
  • FOTO: Ingvild Telle KRAFTKAREN: I "Parsellprosjektet" deler vi på de tunge takene, men dukker det opp en monsterrot eller en kjempestein, er det bare én ting som gjelder: muskler!
  • FOTO: Ingvild Telle PÅ HUK: Plukker man røtter er det best å spare ryggen. Jo nærmere bakken jo bedre.
  • FOTO: Ingvild Telle INNVASJON: En hver ledig solkrok blir "drivhus" for de grønne små. Ute på balkongen "herdes" noen av plantene før de skal settes ut i parsellhagen.
  • FOTO: Ingvild Telle PLAN: En ukentlig plan den første tiden gjør det lettere å se hva man skal ha fokus på.
  • FOTO: Ingvild Telle MARK: Jord skal vendes, ugress bekjempes og muskler skal svi. Heldigvis synes vi dette prosjektet er veldig gøy, og vi gleder oss til en smakfull og næringsrik høst.
  • FOTO: Ingvild Telle INSTAGRAM: Du kan også følge våre grønne øyeblikk på Instagram: ingvildtelle
Osloby@aftenposten.no
Publisert: 23.mai.2013 15:32
Oppdatert: 23.mai.2013 15:32
  • Ingvild Telle og Torkjell Jensen er førstegangs parselldyrkere. I sommer skal de blogge om sitt prosjekt her på Osloby.no. I faktaboksen får du mer info om bloggerne.

Uke 21: Hei! Vi er nye her på Osloby.no, og vi skal i ukene over sommeren, og frem mot høsten, blogge om vårt parsellprosjekt. Vi er samboere her i Oslo, heter Ingvild og Torkjell, og er fra Åsane og Sotra utenfor Bergen. I et nøtteskall.

Foruten noen neper på barneskolen og noen sukkererter på balkongen i fjor sommer, har vi absolutt ingen erfaring med få ting til å vokse opp av bakken. Vi har aldri hatt en parsell før, og vi har aldri jobbet med jord. Og nå står vi altså her med et 20 kvadratmeter stort område, fritt til vår disposisjon. Jippi, men hjelp!?

  • Hele Ingvild Telles blogg finner du her!

Fremdeles frost

Et kjapt tilbakeblikk. I slutten av april, da det vitterlig fremdeles var frost i bakken, fikk vi den gode nyheten om at en parsell var ledig. Vi takket værgudene for en streng vår (som betød at vi ikke allerede var sent ute), og løp sporenstreks til Plantasjen for å kjøpe frø.

Våre mest impulsive sider ville nok aller helst putte alle frøene i jorden der og da, men vi var bestemt på at dette prosjektet skal gjøres grundig….og langsomt. Vi vil gå høsten i møte med en hage full av vitaminer, og da kan man ikke løpe rundt som noen galninger og så frø til høyre og venstre – selv om det sikkert hadde vært veldig artig dét og.

«Parsellprosjektets» urbane avling vokser hver eneste dag. Du kan følge prosjektets utvikling her på Osloby i sommer.
Ingvild Telle

Dermed ble såjord (som vi ikke ante hva var, men som er bedre enn blomsterjord til å så frø i) og frø kjøpt inn, og en forkultur (som vi heller ikke visste hva var, men som er det å dyrke inne før du setter plantene ut) ble satt i vinduskarmen. Tomat, paprika, chilli, grønnkål, rødkål, oregano, basilikum, stangselleri, kepaløk, hodesalat og brokkoli.I tillegg sår vi purre, poteter, reddiker, rødbeter og sukkererter. Men disse sår vi direkte ute når all frost og kulde har forlatt vår nordlige halvkule (som pinsen gav beskjed om at den jo har). Det er rart hvordan man plutselig blir mer opptatt av nattetemperaturene enn om solen skinner på dagtid.

Et grønt prosjekt

Dette er et grønt prosjekt, og selv om vi ikke dyrker økologisk, har vi lagt noen føringer:

  • Vi skal bruke så lite kjemiske midler som overhode mulig.
  • Det meste av utstyret bør være brukt og/eller gratis. Alt fra spader og blomsterpotter, til kasser og andre nødvendig— og unødvendigheter.
  • Vi skal ikke kjøpe masse bøker om planter, men søke kunnskap på internett og bibliotek, og søke råd fra andre grønne entusiaster.
  • Ingen kjappe løsninger. Bruk tiden godt.
SÅKASSER: Alt som kan romme jord kan også brukes som såkasser. Tenk på det neste gang du kaster noe søppla.
Ingvild Telle

Allerede nå har vi sikret oss noen godbiter. Blant annet vi fått en hel bråte gratis blomsterpotter fra vår ”lokale” gravlund. På Oslos gravlunder plantes det tusenvis av stemorsblomster hver vår, og like mange tusen blomsterpotter blir kastet. Og fra noen hyggelige veiarbeidere ved Alexander Kiellandsplass fikk vi kjøpt brukte pallekarmer (til å plante i) for en billig penge. I mangel av bil ble pallekarmene fraktet, etter Torkjells idé, på skateboard nedover Uelandsgate. Her tas alle triks i bruk!

Flere gode gratistips skal vi komme tilbake til senere.

Noe går galt

Vi lener oss tungt og trofast til Albert Einstein når vi begir oss ut i dette prosjektet. ”Den som aldri har gjort en feil, har aldri prøvd noe nytt”, og allerede nå, to uker ut i prosjektet, ser vi tegn til feiling.

— Rødkålen og grønnkålen har vokst for fort. De har blitt lange og spinkle på grunn av at vinduskarmene ikke har gitt godt nok lys, og kanskje - men bare kanskje - blir det ingen kål mot høsten.

— Vi innser hvor enorm jobben mot fjorårets skvallerkålrøtter er. ENORM! Kommer vi oss gjennom det? Ingvilds rygg og bakside av lår protesterer høylytt.

PRIKLE: Etter omlag to uker står chiliplantene tett i tett. På tide å prikle dem og gi dem litt bedre plass.
Ingvild Telle

Men så er det gledene da. Man blir nesten litt tussete når det stadig vokser frem små grønne og røde planter i vinduskarmen. Dere skulle hørt jubelropet i stuen da paprikaene endelig spratt opp! Paprikaen fikk vi forresten gratis av blomstermannen i Markveien, hvorpå han forklarte at det faktisk bare var å stikke frøene i litt jord (noen ganger må man bli fortalt det åpenbare). Nå har vi nærmere 30 paprikaplanter i hus!Neste uke skal de nordiske grønnsakene ut i verden. Ut til sultne brunsnegler, frekke kålormer og uforutsigbart norsk klima. Yr.no melder i det minste ikke under 11 grader om natten. Puh!

Mer om jordlufting, luking, planering og utplanting (og blemmer og banning) kan dere lese mer om i uke 22.

  • Hele Ingvild Telles blogg finner du her!
Ingvild Telle og Torkjell Jensen skal blogge om sin første sesong som parselldyrkere på Osloby.no i sommer. Mer fra bloggerne: Blogg: http://ingvildtelle.comInstagram: ingvildtelle
Ingvild Telle

Fakta: «Parsellprosjektet»

Ingvild Telle og Torkjell Jensen er førstegangs parselldyrkere.I slutten av april ble 20 magiske kvadratmeter jord tildelt de ferske bybøndene, og allerede dagen etter var de første frøene jordsatt i potter og melkekartonger i vinduskarmen. Gjennom sommeren og frem til høsten kan du lese om parets parsellprosjekt her på OsloBy.Ingvild Telle er frilansjorunalist og hobbyfotograf, og ser frem mot en sommer med grønne og spiselige øyeblikk, med etterlengtede utetimer og med mye mestringsfølelse…..ja, og hardt arbeid, skitne negler og sviende salt svette.Torkjell Jensen er revisor, kraftkar og storforbruker av frisk luft. I parsellprosjektet figurerer han som fast statist.Blogg: http://ingvildtelle.comInstagram: ingvildtelle

matrix-tags
widget-list
Til forsiden Til toppen
  • Tipstelefon 02286
  • Tips på e-post
  • Varslertjenesten Securedrop
  • Debattinnlegg på e-post
  • Sentralbord 22 86 30 00
  • Annonser 2286 3010
  • Kundeservice 2189 6040
  • Vis Akersgata 55 i kart
  • AdresseAkersgata 55, 0180 OSLO
  • Sjefredaktør og administrerende direktørEspen Egil Hansen
  • Politisk redaktørTrine Eilertsen
  • NyhetsredaktørTone Tveøy Strøm-Gundersen
  • KulturredaktørSarah Sørheim
  • FeatureredaktørLillian Vambheim
  • UtviklingsredaktørEirik Hammersmark Winsnes
  • Personvernpolicy og cookies
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten. ACAP-beskyttet. Personvernpolicy og cookies.   Aftenposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Aftenposten har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.