- Ingvild Telle og Torkjell Jensen er førstegangs parselldyrkere. I sommer skal de blogge om sitt prosjekt her på Osloby.no. I faktaboksen får du mer info om bloggerne.
Uke 21: Hei! Vi er nye her på Osloby.no, og vi skal i ukene over sommeren, og frem mot høsten, blogge om vårt parsellprosjekt. Vi er samboere her i Oslo, heter Ingvild og Torkjell, og er fra Åsane og Sotra utenfor Bergen. I et nøtteskall.
Foruten noen neper på barneskolen og noen sukkererter på balkongen i fjor sommer, har vi absolutt ingen erfaring med få ting til å vokse opp av bakken. Vi har aldri hatt en parsell før, og vi har aldri jobbet med jord. Og nå står vi altså her med et 20 kvadratmeter stort område, fritt til vår disposisjon. Jippi, men hjelp!?
Fremdeles frost
Et kjapt tilbakeblikk. I slutten av april, da det vitterlig fremdeles var frost i bakken, fikk vi den gode nyheten om at en parsell var ledig. Vi takket værgudene for en streng vår (som betød at vi ikke allerede var sent ute), og løp sporenstreks til Plantasjen for å kjøpe frø.
Våre mest impulsive sider ville nok aller helst putte alle frøene i jorden der og da, men vi var bestemt på at dette prosjektet skal gjøres grundig….og langsomt. Vi vil gå høsten i møte med en hage full av vitaminer, og da kan man ikke løpe rundt som noen galninger og så frø til høyre og venstre – selv om det sikkert hadde vært veldig artig dét og.
Dermed ble såjord (som vi ikke ante hva var, men som er bedre enn blomsterjord til å så frø i) og frø kjøpt inn, og en forkultur (som vi heller ikke visste hva var, men som er det å dyrke inne før du setter plantene ut) ble satt i vinduskarmen. Tomat, paprika, chilli, grønnkål, rødkål, oregano, basilikum, stangselleri, kepaløk, hodesalat og brokkoli.I tillegg sår vi purre, poteter, reddiker, rødbeter og sukkererter. Men disse sår vi direkte ute når all frost og kulde har forlatt vår nordlige halvkule (som pinsen gav beskjed om at den jo har). Det er rart hvordan man plutselig blir mer opptatt av nattetemperaturene enn om solen skinner på dagtid.
Et grønt prosjekt
Dette er et grønt prosjekt, og selv om vi ikke dyrker økologisk, har vi lagt noen føringer:
- Vi skal bruke så lite kjemiske midler som overhode mulig.
- Det meste av utstyret bør være brukt og/eller gratis. Alt fra spader og blomsterpotter, til kasser og andre nødvendig— og unødvendigheter.
- Vi skal ikke kjøpe masse bøker om planter, men søke kunnskap på internett og bibliotek, og søke råd fra andre grønne entusiaster.
- Ingen kjappe løsninger. Bruk tiden godt.
Allerede nå har vi sikret oss noen godbiter. Blant annet vi fått en hel bråte gratis blomsterpotter fra vår ”lokale” gravlund. På Oslos gravlunder plantes det tusenvis av stemorsblomster hver vår, og like mange tusen blomsterpotter blir kastet. Og fra noen hyggelige veiarbeidere ved Alexander Kiellandsplass fikk vi kjøpt brukte pallekarmer (til å plante i) for en billig penge. I mangel av bil ble pallekarmene fraktet, etter Torkjells idé, på skateboard nedover Uelandsgate. Her tas alle triks i bruk!
Flere gode gratistips skal vi komme tilbake til senere.
Noe går galt
Vi lener oss tungt og trofast til Albert Einstein når vi begir oss ut i dette prosjektet. ”Den som aldri har gjort en feil, har aldri prøvd noe nytt”, og allerede nå, to uker ut i prosjektet, ser vi tegn til feiling.
— Rødkålen og grønnkålen har vokst for fort. De har blitt lange og spinkle på grunn av at vinduskarmene ikke har gitt godt nok lys, og kanskje - men bare kanskje - blir det ingen kål mot høsten.
— Vi innser hvor enorm jobben mot fjorårets skvallerkålrøtter er. ENORM! Kommer vi oss gjennom det? Ingvilds rygg og bakside av lår protesterer høylytt.
Men så er det gledene da. Man blir nesten litt tussete når det stadig vokser frem små grønne og røde planter i vinduskarmen. Dere skulle hørt jubelropet i stuen da paprikaene endelig spratt opp! Paprikaen fikk vi forresten gratis av blomstermannen i Markveien, hvorpå han forklarte at det faktisk bare var å stikke frøene i litt jord (noen ganger må man bli fortalt det åpenbare). Nå har vi nærmere 30 paprikaplanter i hus!Neste uke skal de nordiske grønnsakene ut i verden. Ut til sultne brunsnegler, frekke kålormer og uforutsigbart norsk klima. Yr.no melder i det minste ikke under 11 grader om natten. Puh!
Mer om jordlufting, luking, planering og utplanting (og blemmer og banning) kan dere lese mer om i uke 22.