Arkitekturens helg i Oslo
Oslo arkitekturtriennale 2019 er Nordens største arkitekturfestival. Den er åpen for alle og et sentralt forum for fagfolk. Triennalen starter torsdag.
Nasjonalmuseet – Arkitektur på Bankplassen omgjøres fra museum for arkitekturens fortid og samtid til bibliotek for arkitektoniske fremtidsmuligheter under Oslo arkitekturtriennale 2019. Foto: Wiig Charlotte
- Edel BakkemoenJournalist
Hovedtemaet er «degrowth» – på norsk gjerne kalt nedvekst: Hvordan former og bygger vi byer hvis livskvalitet og miljø settes foran økonomisk vekst?
I arkitekturen handler det ikke nødvendigvis om å bygge mindre, men annerledes – og om å legge til rette for at vi deler mer.
Oslo arkitekturtriennale har forestillinger, performance, installasjoner, utstillinger, byvandringer, workshops, foredrag, seminarer og annet gående i åtte uker fra den åpner torsdag 26. september.
Her er noe av det som står på programmet frem til 24. november:
Doga er et sentralt sted under Oslo arkitekturtriennale. Foto: Signe Dons
1. «Biblioteket» i Nasjonalmuseet – Arkitektur på Bankplassen.
Utstillingen viser alternative løsninger for fremtidens byutvikling. Den består av rundt 80 ulike ideer og prosjekter. I samlingen finnes alt fra bøker, tegneserier, filmer og brettspill til uvante objekter – som en benk som varmes opp av kompost fra byen.
2. «Fremtidsfabrikken» i Doga i Hausmannsgate 16.
Installasjonen handler om å gå inn i en morgendag som er helt åpen. Et prosjekt av performancegruppen Metis utforsker hvilken rolle design og arkitektur kan ha for å skape bærekraftige økonomiske, sosiale og miljømessige verdier. Med teknikker fra teater og skuespill formes scenarioer som er forankret i folks ønsker. Det kan ofte virke som om det er en avstand mellom dem som bestemmer hvordan byene skal være, og det befolkningen vil ha. Her testes kunstneriske prosesser for å minske denne avstanden.
3. «Lydspor» i ROM for kunst og arkitektur, Maridalsveien 3.
Installasjon og lydvandring som utforsker hvordan lek og lytting kan utvide forholdet mellom mennesker og stedet de bor. Vi lever i en tid hvor effektivitet settes foran lek, og steder utformes for forbruk heller enn samvær. «Lydspor» er utviklet sammen med innbyggere og besøkende i Oslo gjennom lytte-, leke- og vandreworkshops i mai 2019. Lydopptak er redigert sammen til en lydvandring for området rundt ROM. I galleriet kan du ta på deg hodetelefoner og la «Fremtiden» guide deg.
- Fullt program for triennalen finner du på oslotriennale.no
Les mer om
Flere artikler
En statlig samlers bekjennelser
Nobels Fredssenter vil bli på Vestbanen
Fotograf Dag Alveng ser til Italia: – Gamle kulturbygg må vernes også i Norge
Ber om snarlig gjenåpning av Nasjonalgalleriet i påvente av nytt museum
Oslobiennalen får kritikk for pengebruken. Dette har de brukt 47 millioner på.
– Dette kan bli startskuddet for en ny bydel