Byliv

Arkitekturens helg i Oslo

Oslo arkitekturtriennale 2019 er Nordens største arkitekturfestival. Den er åpen for alle og et sentralt forum for fagfolk. Triennalen starter torsdag.

Nasjonalmuseet – Arkitektur på Bankplassen omgjøres fra museum for arkitekturens fortid og samtid til bibliotek for arkitektoniske fremtidsmuligheter under Oslo arkitekturtriennale 2019. Foto: Wiig Charlotte

 • Edel Bakkemoen
  Journalist

Hovedtemaet er «degrowth» – på norsk gjerne kalt nedvekst: Hvordan former og bygger vi byer hvis livskvalitet og miljø settes foran økonomisk vekst?

I arkitekturen handler det ikke nødvendigvis om å bygge mindre, men annerledes – og om å legge til rette for at vi deler mer.

 • Les også: Stadig flere tar til orde for «degrowth»: Nå vil de bygge mindre nytt

Oslo arkitekturtriennale har forestillinger, performance, installasjoner, utstillinger, byvandringer, workshops, foredrag, seminarer og annet gående i åtte uker fra den åpner torsdag 26. september.

Her er noe av det som står på programmet frem til 24. november:

Doga er et sentralt sted under Oslo arkitekturtriennale. Foto: Signe Dons

1. «Biblioteket» i Nasjonalmuseet – Arkitektur på Bankplassen.

Utstillingen viser alternative løsninger for fremtidens byutvikling. Den består av rundt 80 ulike ideer og prosjekter. I samlingen finnes alt fra bøker, tegneserier, filmer og brettspill til uvante objekter – som en benk som varmes opp av kompost fra byen.


2. «Fremtidsfabrikken» i Doga i Hausmannsgate 16.

Installasjonen handler om å gå inn i en morgendag som er helt åpen. Et prosjekt av performancegruppen Metis utforsker hvilken rolle design og arkitektur kan ha for å skape bærekraftige økonomiske, sosiale og miljømessige verdier. Med teknikker fra teater og skuespill formes scenarioer som er forankret i folks ønsker. Det kan ofte virke som om det er en avstand mellom dem som bestemmer hvordan byene skal være, og det befolkningen vil ha. Her testes kunstneriske prosesser for å minske denne avstanden.


3. «Lydspor» i ROM for kunst og arkitektur, Maridalsveien 3.

Installasjon og lydvandring som utforsker hvordan lek og lytting kan utvide forholdet mellom mennesker og stedet de bor. Vi lever i en tid hvor effektivitet settes foran lek, og steder utformes for forbruk heller enn samvær. «Lydspor» er utviklet sammen med innbyggere og besøkende i Oslo gjennom lytte-, leke- og vandreworkshops i mai 2019. Lydopptak er redigert sammen til en lydvandring for området rundt ROM. I galleriet kan du ta på deg hodetelefoner og la «Fremtiden» guide deg.

Les mer om

 1. Byutvikling
 2. Arkitektur
 3. Utstilling

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Lager mini-Brooklyn i Fredrikstad

 2. KOMMENTAR

  Erling Dokk Holm: Kjipe detaljer, dårlige fasader, omsorgsløse uterom og horrible byplangrep

 3. OSLOBY

  Mener påbygd Oslo Konserthus kan få ikonisk status

 4. KULTUR

  Denne barnehagen kan vinne prisen som Oslos vakreste arkitektur: – Vekker oppsikt i nærmiljøet

 5. KULTUR

  Fotograf Dag Alveng ser til Italia: – Gamle kulturbygg må vernes også i Norge

 6. OSLOBY

  Oslos nye byplansjef: – Jeg er avventende til hvordan det blir å leve med fasaden på det nye Munchmuseet