Byliv

Parodisk superhelt

Tom Cruise prøver å vise at han har selvironi i Knight and Day.

 • Ingunn Økland
  Kommentator og hovedanmelder

Vår vurdering:

3 av 6

Det er først i slutten av Knight and Day at humoren mellom Cameron Diaz og Tom Cruise begynner å leve, mener Aftenpostens anmelder. 20th Century Fox

Les også:

Anmeldelse:

Les også

Shrek glimter til igjen

Anmeldelse: Den perfekte familie er dvask forbrukersatire

Guide:

Guide: Sommerfilmer på Cinemateket

Hvordan få mest mulig ut av Tom Cruise, før han helt mister tiltrekningskraften?

Som en oppladning til Mission Impossible IV er den tvetydige stjernen nå aktuell i rollen som en noe parodisk utgave av superagenten Ethan Hunt.

Også Roy Miller i Knight and Day må knekke avanserte koder, samtidig som han gjør kort prosess med fiender som firer seg ned fra helikopter og høyhus eller forfølger motorsykkelen hans med et kobbel av rasende biler.

Men selve actionplottet er her et sammenrasket utvalg av klassiske intriger (diverse kriminelle fraksjoner er ute etter samme unike gjenstand og så videre).

Ja, Knight and Day er mer av en romantisk komedie, der superhelten forelsker seg i en helt vanlig jente spilt av Cameron Diaz.

center 20th Century Fox

Hun på sin side vakler mellom tiltrekning og frastøtelse. For i vrimmelen av dekkoperasjoner og blodbad er det ikke alltid like lett for henne å vite om mister Miller er totalt sprø eller ekstremt intelligent.

Det er slik sett to vidt forskjellige skjebner og verdener som møtes i Knight and Day, et motiv regissør James Mangold har brukt også i en tidligere romantisk komedie, nemlig Kate & Leopold.

For Cruise og Diaz dreier det seg om en antatt enkel jobb – de skal mest av alt repetere typer og gester. Men det er lite gnist eller glød mellom dem.

center 20th Century Fox

Diaz gjør riktignok en hederlig innsats som sedvanlig sorgløs gladjente. At hun får det til i en alder av nærmere 40 år, er i seg selv ganske stilig. Cruise har tilsynelatende nok med å karikere sine tidligere roller – på og utenfor scenen.

Kanskje er hans egentlige anliggende å bevise for offentligheten at han kjenner til konseptet selvironi.

Ikke før mot slutten av Knight and Day begynner humoren dem imellom å leve. Da er det typisk nok filmens påtatt konservative kjønnsrollerollemønster som sprekker. Endelig får Diaz lage triks og finter, mens Cruise må tåle å bli «tatt hånd om».

Knight and Day inngår i en serie amerikanske sommerfilmer på norske kinoer. Snart er hele spekteret dekket. Det er Shrek for familien, Twilight for tenåringene og nå romantisk actionkomedie for hvem som helst.

Det som mangler i det amerikanske repertoaret, er ganske enkelt en sommerfilm som vil noe mer enn å tjene penger på velbrukte figurer.

Les også:

Anmeldelse:

Guide: Sommerfilmer på Cinemateket

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Kjempekor, mat- og vintips og en fryktelig kvinne kan du få med deg i Oslo denne helgen.

 2. KULTUR

  Julefilmtips 2019: Her kan du se julefilmene du elsker

 3. KULTUR

  Terningkast 6: Så morsom at du har lyst til å se episodene på nytt straks de er ferdige

 4. KULTUR

  Stor strømmeguide: Her finner du julefilmene du elsker

 5. KULTUR

  «Avenue 5»: En fornøyelig romskipskomedie

 6. KULTUR

  Filmanmeldelse: Kanskje er dette filmen du trenger akkurat nå