Byliv

Eventyrlig barneopera

Under kløende parykker og tykke lag med sminke forbereder fremtidens operastjerner urpremière på Operaens Scene 2 fredag kveld.

Sille Gulette Gullbekk venter bak scenen sammen med fra venstre: Aksel Johannes Rykkvin, Daniel Gentile, Inga Lohne Otterstad og Eric von Hof. Signe Dons

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

Petra Dokk Holm, Lydia Amanda Kraft Holthe og Frans Elliot Stange gleder seg til å stå på scenen i <i>Snøkvit – ein barneopera</i>. Signe Dons

Beistene skal ta Snøkvit, dvergene redder henne fra den onde dronningen. Fra venstre: Anne Rosenlund, Petra Dokk Holm, Frans Elliot Stange og Therese Schoder-Larsen. Signe Dons

Maskørene Camilla Brandslet (venstre) og Linda-Marie Rosén sørger for at Maya Kristoffersen og Kaja Holo blir hårfine tjenere i barneoperaen Snøkvit. Signe Dons

Snøkvit er opera for barn – av barn. Samtlige små og store sangere i Barnekoret i Den Norske Opera & Ballett har roller i det store operaprosjektet, som er basert på brødrene Grimms klassiske eventyr om Snøhvit. Forfatteren Rune Belsvik, kjent fra bøkene om Dustefjerten, står bak omskrivningen av historien. Belsviks Snøkvit en ei tøff og moderne jente, et naturbarn, som blant annet liker å dra på fisketur. Men den dagen kongen og dronningen gifter seg, kommer hun i livsfare og må be dvergene i skogen om hjelp.

Unge komponister bak operaen

Fem komposisjonsstudenter ved Norges musikkhøgskole har skrevet musikken til den nye operaforestillingen under veiledning av komponisten Gisle Kverndokk.

— Koret er vant til å gjøre mye nyskrevet musikk i tillegg til det klassiske repertoaret. Musikken i Snøkvit har et moderne tonespråk, sier korleder Edle Stray-Pedersen.

Trollbeist og dverger

På generalprøven myldrer 75 barn på og bak scenen i spent forventning.

— Det klør! Vi kan ikke sitte i kostymet, sier et lite beist. Beistene skal ta Snøkvit, mens de syv dverger er gode hjelpere. Den onde dronning vil vite hvem som er vakrest i landet her, mens tjenere ved hoffet og speilbærere har sølvfargede drakter og høye parykker. Snøkvit er forelsket i Petter, som har vannkjemmet lugg og er en 12 år gammel guttesopran ved navn Aksel Johannes Rykkvin.

Smånervøs prins

— Jeg er litt nervøs, men når jeg først kommer på scenen, går det fint, sier Aksel, som både skal vekke den forheksede Snøkvit med et kyss og synge sin største solistrolle i Operaen så langt.

Latter, småprat og uro stilner når det nærmer seg generalprøvestart, selv om kostymene klør og det er vanskelig å holde munn.

— Helt stille fra nå av! Korleder Edle Stray-Pedersen snakker med myndig røst for å få ro bak scenen.

— Husk, all lyd går rett ut i salen! Nå er det full gjennomgang!

Belsviks underfundige univers

— Dette er et bestillingsverk for Barnekoret, og Rune Belsvik ble valgt til å skrive librettoen fordi han er burlesk og kreativ og skaper underfundige univers hvor alt er mulig, sier produsent Gunnar Bergstrøm.

— Han gjorde også forestillingen Stormen- forteljinga om Miranda og Ferdinand for oss. I Snøkvit får unge utøvere spille for et ungt publikum, og alle i koret er med i produksjonen. Barn i salen kan se hvor tøft og moro det er med opera. Prosjektet er skreddersydd for Barnekoret, sier Bergstrøm.

Eline Benno Vaage er sjefsdvergen Tøff. Signe Dons

Eline Benno Vaage (16) spiller dvergen Tøff og sier at musikken karakteriserer rollene. Hun synes ikke dvergenes partier er vanskelige å synge.De litt yngre sangerne liker også musikken godt.

— Musikken er ganske komplisert og vanskelig rytmisk, men vi klarer det fint, sier en av de yngste dvergene.

De skal synge, spille skuespill og bevege seg rundt på scenen i fantasifulle kostymer i en eventyrlig verden. Er det kanskje lettere å synge da?

— Det er ikke sminken, parykken og kostymet som gjør en operasanger, men at du liker det du driver med og øver mye, fastslår Daniel Gentile (9).

 1. Les også

  Internasjonal pris til Operaens barnekor

 2. Les også

  Bitt av operabasillen

-Det er ikke sminken, parykken og kostymet som gjør en operasanger, men at du liker det du driver med og øver mye, sier Daniel Gentile (9). Signe Dons

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Purriot: Den som sier at opera ikke er for barn, har ikke sett denne

 2. A-MAGASINET

  Hun skulle bli bonde. Isteden får Ingeborg Gillebo synge på verdens største scener.

 3. BYLIV

  Den første rene barnebokfestivalen i Oslo er i gang

 4. BYLIV

  10 tips for helgen: Fargesprakende høsthelg venter

 5. BYLIV

  Irsk folkefest, ompa-rock eller hagearbeid. Her er våre tips til en morsom helg

 6. BYLIV

  10 tips for helgen