Byliv

Cinerama-festival i Oslo

Du trodde kanskje at 70mm var det største filmformatet? Tro om igjen.

This is Cinerama! er den første filmen i formatet og kom i 1952. Cinemateket

 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

Hollywoods krig mot TV, video, dvd og strømmetjenester, er ikke noe nytt. På 1950-tallet var filmbyen i sjokk etter at folk uteble fra kinosalene og heller ble sittende hjemme i stuen, og glo på den nye, firkantede boksen – TV-en.

Hollywoods svar var å gi folk storslåtte opplevelser på gigantiske lerret. Cinerama var et av svarene.

— Cinerama ønsket at publikum skulle være i filmen, med et enormt buet lerret som dekket hele øyets synsfelt. For å oppnå dette, brukte man hele tre fremvisere som viser hver sin 1/3-del av bildet, fortelle Jan Eberholst Olsen, kurator for filmserien som nå vises på Cinemateket i Oslo.

Ble for dyrt

This is Cinerama var den første filmen produsert i dette formatet. Filmen ble kun vist i én sal i New York i 1952, men ble så populær at den var på topp 10-listen over mest innbringende filmer i USA det året.

Eksotiske reisemål kom litt nærmere med Cinerama. Dette bildet er hentet fra South Seas Adventure (1958) Cinemateket

— Systemet ble raskt utbredt særlig i USA, og publikum strømmet til kinosalene. Cinerama var dog stort, dyrt og tungt, og ble etter hvert utkonkurrert av enklere bredformatsystemer, sier Olsen.

- Hva skiller Cinerama fra 70mm?

— Systemet med tre fremvisere var veldig dyrt for kinoene, både i innkjøp og i drift. Systemet krevde opptil fem kinomaskinister på jobb. Panoramavirkningen Cinerama har ønsket man å videreføre, og løsningen ble 70mm. 70mm har store billedflate, men filmen kjøres fra en kinomaskin og utkonkurrerte Cinerama. Etter bare 10 Cinerama-filmer ble systemet nedlagt, sier Olsen.

Glemt filmskatt

Cinerama-formatet var så stort, at nærbilder slettes ikke egnet seg så godt. Men på totalbilder var formatet uslåelig. De fleste filmene som er laget er derfor ikke vanlige spillefilmer, men reisefilmer. Det var fortsatt ikke vanlig for folk flest å legge ut på lange reiser til fjerne land. Filmene oppfylte reisedrømmene.

Det er takket være filmentusiaster og idealister, at Cinemateket kan vise filmer i dette formatet i 2015.

— Filmene ble for det meste glemt, og lagret under dårlige forhold i en fuktig kjeller i Los Angeles. Da filmarkeolog David Strohmaier laget en dokumentar om Cinerama for noen år tilbake, fikk han innpass hos rettighetsinnehaverne. Med egenutviklede og pengebesparende metoder, har han restaurert og reddet disse viktige filmene for ettertiden. Vi er svært glade for Strohmaier kommer til Oslo for å presentere disse filmene for et Oslo-publikum. Uten han ville disse filmene gått tapt for alltid, sier Olsen.


Her er tre anbefalinger fra Jan Eberholst Olsen

This is Cinerama! (1952)

This is Cinerama! er den første filmen i formatet og kom i 1952. Cinemateket

 • Vises 6. mai kl. 17.30 på Cinemateket
  Med sin ikoniske berg— og dalbanesekvens i starten av filmen, er et historisk øyeblikk i filmhistorien. Filmen forandret filmens billedspråk for alltid, og er et must for alle filminteresserte. Cinerama-filmene er også tidsdokumenter fra 50-tallet, og alle med sansen for dette tiåret bør kjenne sin besøkelsestid.

South Seas Adventure (1958)

South Seas Adventure (1958) Cinemateket

 • Vises 8. mai kl. 17.30 på Cinemateket
  Selveste Orson Welles har fortellerstemmen i denne reisen til Hawaii, Australia og Tahiti. Cinerama er nærmest som «National Geographic på film» og tar deg med til fjerne og eksotiske strøk før fritidsreiser ble allemannseie.

Windjammer (1958)

Windjammer (1958) Cinemateket

 • Vises 9. mai kl. 13.30 på Cinemateket
  Den eneste av filmene i serien som har vært vist på kino i Norge før. En fantastisk reise med vår egen Christian Radich som superstjerne i den mest populære av reisefilmene. Lasse Kolstad og Harald Tusberg i storform, i den utrolig sjarmerende, morsomme og underholdende blockbuster. Filmen gikk ni måneder på Colosseum kino, og publikum synes at opplevelsen var så realistisk at de løftet bena i kinosalen da første bølge slo mot kameraet! Helt unikt denne lørdagen er vår «double bill», vi inviterer til en fire timers fjordtur med filmstjernen selv, Christian Radich rett etter vår matiné-visning.

Andre filmer som vises under Cinerama:

Seven Wonders of the World (1956)

 • Vises 7. mai kl. 17.30
  Cinerama Holiday (1955)
 • Vises 6. mai kl. 20.30
  Search for Paradise (1957)
 • Vises 7. mai kl. 20.30
  Cinerama's Russian Adventure (1966)
 • Vises 8. mai kl. 20.30
 1. Les også

  Dette må du få med deg på 70mm-festivalen

 2. Les også

  «Skammerens datter:» Alvorlige skjønnhetsfeil

 3. Les også

  «Jordens salt:» Katastrofenes kronikør

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Punger ut for å vise Quentin Tarantino

 2. BYLIV

  Film i gigaformat og storslagent sirkus. Sjekk våre tips til en storslagen Oslohelg

 3. KULTUR

  Trier og Sæther er bekymret for Cinemateket

 4. OSLOBY

  Her er 10 tips for hva du kan gjøre denne helgen

 5. KULTUR

  Bygger Oslos største kinolerret

 6. BYLIV

  10 tips for helgen: Festival, festivitas, film og full rulle