Byliv

Den beste Marvel-filmen på lenge

Vår vurdering:

5 av 6
Action fra start til slutt i «Captain America»

Rå action og mye humor gjør «Captain America» til en sikker vinner.

  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

En fordel med film nummer to i en serie er at du kan droppe bakgrunnshistorien og komme rett til poenget: action! Og det har Captain America 2 mer enn nok av.

Vår helt Steve Rogers (Chris Evans) strever med å finne sin plass i dagens moderne samfunn. Han ble skapt som supersoldat under andre verdenskrig før han ble frosset ned og glemt. Rogers var selve bildet på alt det som var godt i Amerika. Lojal, ærlig og en slåsskjempe for frihet. Den virkeligheten han våkner opp til, er forvirrende for vår gamle helt.

Les også:

Les også

Denne mannen får du ikke se i Oslo

I dag har toppsjef Nick Fury (Jackson) og hans etteretningsagenter i S.H.I.E.L.D, innlemmet Captain America i sin organisasjon. De blir etter hvert innhentet av fortiden når det viser seg at nazistenes organisasjon for bisarre vitenskapelige eksperimenter, Hydra, ikke døde med Hitler. De har spredt sine lange tentakler langt inn i maktens sentrum.

Robert Redford dukker opp i rollen som den sleske Alexander Pierce.

Når ukjente krefter går til angrep på Fury selv, er moroa i gang. For dette er en forfriskende actionfilm uten et dødt øyeblikk. Den har masse tørrvittig humor, pluss en solid dose interne vitser som bør tilfredsstille fanskaren.

Ikke så kjedelig likevel

Captain America er i bunn og grunn en ganske kjedelig og endimensjonal superhelt. Han er soldat av den gamle typen som setter ære og landet sitt først. I denne historien har de greid glansstykke å gi ham både dybde og humor.

Han har også godt av å få bryne seg på mer grumsete Avenger-karakterer som Black Widow (Scarlett Johansson), som ikke alltid selv vet på hvilken side av konflikten hun egentlig kjemper. Når hele hans glansbilde av Amerika faller i grus, og han ikke aner hva som er rett og galt eller hvem han kan stole på, er det med på å gi ham troverdighet.

Problemet med superhelter, og filmene dedikert til dem, er at de ikke alltid er like spennende og interessante. Det dreier seg om den klassiske konflikten mellom det gode og det onde gang på gang. De ville ikke vært supre om ikke det gode seiret. En film må ha det lille ekstra skal vi gidde å bry oss. Derfor er det godt å se at Evans greier å gi Captain America den menneskelighet han trenger for å bli en helstøpt karakter vi virkelig kan heie på.

Intens action

Actionscenene er også verdt å trekke frem her. Det er befriende å se en actionfilm som ikke er totalt gjennomsyret av CGI-effekter. Her holdes actionscenene på et mer realistisk nivå — superhelt mot superhelt - knyttneve mot knyttneve. Det gir en råskap og nerve i actionscenene jeg ikke har sett på en god stund.

Humoristiske og løsslupne innslag er også velkomne pauser innimellom alle de påkostede actionscenene. Dette er en film som heldigvis ikke tar seg selv høytidelig. Den er først og fremst ren underholdning, men det fungerer. Kommentarene sitter løst og humoren sitter like godt som kapteinens ugjennomtrengelige skjold. I tillegg har filmen noe å si om maktens evne til å korrumpere selv de hederligste motiver.

Et lite hint til slutt: Se den første filmen før du ser denne, og sitt i ro til rulleteksten er helt over. Marvel har alltid noen overraskelser på lur.

N.B: Captain America: The Winter Soldier settes ikke opp på kino i Oslo grunnet en uenighet mellom Oslo Kino og distribusjonsselskapet om filmleieprisen.

Vil du se filmen må du ta turen til enten Sandvika, Lillestrøm, Asker, Drammen eller Ski, som er steder som viser filmen rundt Oslo

Les mer:

Les også

  1. Virkelighetshunger

  2. Miyazakis farvel

  3. Captain America kommer ikke til Oslo

Les mer om

  1. Robert Downey Jr.