Byliv

10 tips for Oslo-helgen

Lizz Wright sørger for lidenskap, mens The Waterboys sørger for fyrverkeri på scenen, og Sølvguttene feirer 75 år med stor jubileumskonsert.

afp000783804-iBIahJxW9E.jpg Audestad Paal Are

 • Hilde Bjørhovde
 • Harald Fossberg
 • May Synnøve Rogne

1. Stor stemme på besøk

Lizz Wright Tor G Stenersen

Lizz Wright en lidenskapelig vokalist som holder USAs musikalske arv i hevd. Wright har først og fremst en bakgrunn fra gospel, og har gitt ut fire album. Hennes nyeste, Fellowship er en gospelbasert hyllest til egne musikalske røtter, samtidig som de amerikanske sørstatenes historie også inspirerer repertoaret på innspillingen.

Hvor: Cosmopolite og Belleville

Når: Søndag kl. 20


2. Rai rai, her blir det vått

The Waterboys, med Mike Scott i spissen, ble dannet i 1983, og ga ut sitt selvtitulerte debutalbum samme år. Deretter fulgte to rockealbum til, før de fortsatte i en mer folkinspirert retning på slutten av 80-tallet med klassikeren Fisherman's Blues . Denne ble fulgt opp av Room to Roam i 1990, som fulgte i folkrock-fotsporet til forgjengeren. Nå er de aktuelle med sitt ellevte studioalbum Modern Blues . Bandet er et fyrverkeri på scenen, så her kan det bli futt.

Hvor: Sentrum Scene

Når: Lørdag og søndag kl. 20

3. Sølvguttene feirer 75 år

Dirigent Fredrik Otterstad har kledd seg ut som Johann Sebastian Bach før en Bach-konsert med Sølvguttene. Ingar Storfjell

Sølvguttene kan mer enn å synge julen inn på NRK. Nettopp hjemkommet fra USA-turné, feirer det populære guttekoret 75 år. Jubileumskonserten byr på klassiske korfavoritter, en gjennomgang av musikkhistorien – akkompagnert av anekdoter og historier fortalt av Ravi. Tidligere sølvgutt Terje Stensvold og Carsten Stabell fra Den Norske Opera er også med. Ungdomsgruppen Voiceover viser hva som skjer med Sølvguttene når de går i stemmeskiftet. Og de virkelig gamle gutta, herrestemmene, lar også høre fra seg.

Hvor: Oslo Konserthus

Når: Lørdag kl. 17

4. Røm-røm-røm!

Escape Games åpner nytt lokale. Jan T. Espedal

Har du hørt om The Escape Games? Spillene har mye til felles med dataspill, men dette er i virkeligheten. Et team blir låst i et rom og trenger å komme seg ut på én time. For å lykkes må de finne skjulte ledetråder, løse gåter og avdekke mysterier.

Hvor: Skippergt. 18

Når: Lørdag kl. 12

5. Benytt sjansen til å se spennende film

En mystisk sovesykdom rammer soldater i <i>Cemetery of Splendour </i>som vises på Film fra Sør lørdag. Film fra Sør

Film fra Sør går inn i sin siste helg, og du kan blant annet få med deg den nye filmen til Apichatpong Weerasethakul. Den thailandske regissøren fikk Gullpalmen i Cannes for Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv i 2010. Hans nye film heter Cemetery of Splendour og handler om soldater som blir offer for en mystisk sovesykdom. Sykepleieren Jen oppdager både gudinner og den åndelige verden da hun begynner å nøste opp i gåten.

Sjekk våre anbefalinger:

Hvor: Victoria

Når: Lørdag kl. 16.00

6. Dostojevskijs for kidsa

Rodion Romanovitsj Raskolnikov har bestemt seg for å myrde. Han er ganske sikker på at han har rett til det. Romanen Forbrytelse og straff av Dostojevskijs er blitt teater som passer for deg fra 13 år og oppover. Stykket viser hvor galt det kan gå når et ungt, presset menneske isolerer seg med ideene sine.

Hvor: Black Box Teater

Når: Fredag og lørdag kl. 18.00 og søndag kl. 17.00

7. Full rulle fra Mali

Bassekou Kouyate fra Mali spiller ngoni (vest-afrikansk lutt), regnes som en mester på instrumentet. Han ble kjent gjennom bandet til Youssou N’Dour og innspillinger med Toumani Diabaté og Ali Farka Touré. Med seg har han Ngoni ba, og BBC kåret albumet Segu Blue til årets world music-plate i 2008. Når det nye albumet Ba Power ute, så det er duket for dansefest.

Hvor: Cosmopolite og Belleville

Når: Lørdag kl. 20

8. Alf Prøysen på scenen

Peder Opstad underholder de minste med historien om <i>Geitekillingen som kunne telle til ti. </i> Ingeborg N. Rosenberg / Teater Grimsbroken

Teater Grimsbroken har vært på turné med Geitekillingen som kunne telle til ti . Nå tar de turen innom Oslo. Forestillingen beskrives som et musikalsk fortellerteater, og kommuniserer direkte med publikum gjennom fysiske ablegøyer, verbale blomster og matematiske krumspring. Passer for barn mellom 3–6 år.

Hvor: Det Andre Teatret, Ivan Bjørndalsgate 9

Når: Lørdag kl. 15.00

9. Lars gir alt

Lars Vaular på Rockefeller. Monica Strømdahl

Bergensrapperen Lars Vaular har gitt seg ut sitt største musikalske prosjekt så langt i karrièren, minialbumserien “666”. Så langt er de to første delene sluppet: “666 ALT” ble beskrevet som det mørkeste, hardeste og mest sjangermessig rendyrkede rapalbumet han noensinne har laget, viste “666 GIR” oss den følsomme, fargerike popartisten. Men det er på scenen Vaular er i sitt ess, så dette kan bli riktig spennende.

Hvor: Rockefeller

Når: Fredag kl. 20

10. Korfest for sangglade

Soul Children inntar Oslo Spektrum søndag og holder utekonsert på Universitetsplassen lørdag. Oslo Soul Children

Lørdag går 2500 korsangere i parade opp Karl Johan for så å holde utendørskonsert på Universitetsplassen. The International Soul Children Festival er en stor korbevegelse, og engasjerer i dag over 5000 barn og unge landet over. Årlig inviteres barn til korfest i Oslo, og søndag inntar de selveste Oslo Spektrum.

Hvor: Universitetsplassen og Oslo Spektrum

Når: Lørdag fra kl. 15.00 og søndag kl. 16.00

 1. Les også

  «Folk blir overrasket over at jeg er hyggelig»

 2. Les også

  Dansekunst fra hele verden i Oslo

Relevante artikler

 1. BYLIV

  10 tips for helgen

 2. BYLIV

  Her er 10 ting du kan gjøre i Oslo i helgen

 3. BYLIV

  10 tips for helgen 19.–22. oktober

 4. BYLIV

  10 tips til helgen

 5. BYLIV

  Hvem av disse vil du høre i Oslo i februar?

 6. BYLIV

  Karpe Diem, fargerikt teater på tegnspråk og Kampenfestivalen. Her er våre tips til en spennende helg