Byliv

10 tips til helgen

I sommer blir det vandreteater i historiske omgivelser i Oslo.

Ute eller inne, sol eller regn, latter eller dansbare toner. Denne helgen har du mye moro å velge mellom.

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist
 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder
 • Harald Fossberg
  Kulturjournalist og tegneserieanmelder

1. Vandreteater på festningen

Årringer i stein er navnet på teaterstykke som tar deg med på en vandring gjennom 700 års historie på Akershus festning. Et vandreteater betyr at både du som publikum og skuespillerne forflytter dere rundt på festningen. På turen møter du blant andre Henrik Wergeland, Dronning Margrete, Knut Alvsson i ni ulike tablåer. Stykket er skrevet og regissert av Knut Jørgen Moe og Torgrim Mellum.

Akershus festning har over 900 000 besøkende i året. Anna Lena Flatland, daglig leder i Stiftelsen Akershus festning tror tilbudet kan være et fint alternativ til en ren omvisning.

– Vi er glad for å kunne presenterer dette nye tilbudet på Akershus festning for byens befolkning og alle tilreisende til Oslo om sommeren. Vi tror at dette vil bli et nytt og spennende supplement til hva en bør få med seg i Oslo i sommer, sier Flatland.

Hvor: Akershus festning

Når: Spilles onsdag – søndag i perioden 1. juli–14. august, kl. 12 (engelsk) og 14 (norsk).


2. Fest under Festningen

DeLillos åpner Oslos nye konsertarena, Under festningen

Under festningen er ingen festival, men en ny konsertscene som vil holde konserter på sommeren når det er stillere på de andre musikkscenene. Hva er da bedre enn å åpne kalaset med DeLillos? Bandet, som fylte 30 år i fjor, trenger vel ingen introduksjon. Vi regner med at det blir en kveld med mange gledelige gjenhør fra scenen. De har med seg Maja som kveldens oppvarmer.

Hvor: Under festningen, inngang fra Rådhusplassen

Når: Fredag kl. 19.00


3. Utendørskonsert i Vigeland-museet

Fiolinist Ole Bøhn sørger for klassiske sommerkonserter i Vigeland-museet i sommer.

Når det er vinter i Australia, kommer fiolinisten Ole Bøhn hjem og bruker sin ferie fra Sydney Conservatorium of Music til å holde konserter blant annet på Vigeland-museet i Oslo.

Sammen med pianisten Geir Henning Braaten fremfører han sonater av Sibelius, Carl Nielsen og Grieg i museets borggård. Søndagskonsertene er godt besøkt, så det er smart å komme tidlig for å få plass.

Hvor: Vigeland-museets borggård

Når: Søndag kl. 14


4. Arrestert moromann

Arrested Development- gjengen, fra venstre David Cross, Will Arnett, Portia de Rossi og Jason Batemen

Arrested Development-stjernen David Cross er i Norge for
aller første gang. Noen kjenner ham som Tobias Fünke, verdens mest kjente "never nude", og nå er David Cross klar for Oslo med sitt nye show – kalt Making America Great Again!

Den nyskapende Emmy- og Grammy-vinnende komikeren er – ved
siden av utenom Arrested Development – også kjent fra en rekke TV-serier og filmer som Modern Familiy, Men in Black I & II og The Cable Guy, så dette kan bli en rimelig vittig aften.

Hvor: Sentrum scene

Når: Torsdag kl. 19.00


5. Antisuperstjerne?

Rihanna kommer til Fornebu og Telenor Arena lørdag.

Rihanna er blitt kjent som et musikk-, mote- og underholdningsikon, og har solgt 57 millioner album og 210 millioner låter digitalt verden over. Med slike tall i bagasjen er hun den artisten i verden som har solgt mest digitalt noensinne. Nå kan du oppleve hitparaden live på Fornebu, der hun lander med sin «Anti World Tour».

Hvor: Telenor Arena

Når: lørdag kl. 18.30


6. En herlig reggaedosis

Jah Ark Manifest er blitt en institusjon i byen, og festen er så å si garantert når Daniel Lion og vennene setter i gang platespillerne på sitt gedigne sound system. Kanskje ikke så rart at han er førstevalget når Nico D og Admiral P skal spille konserter uten band. Han har også backet mange av verdens største reggae- og dancehall-artister. Så her blir det liv!

Hvor: John Dee

Når: Lørdag fra kl. 22


7. Sangermaraton i Operaen

Den svenske sangerinnen Katharina Kockum synger i sangermaraton i Operaen søndag.

Operaen er ikke stengt, selv om det er sommer! Sangere fra inn- og utland vil synge verk av Grieg, Sibelius, Mozart, Verdi, Puccini, Berlioz, Poulenc, Obradors, Schubert, Schumann, Wolf og Brahms. Alle er deltakere i Lidal North International Opera Workshop, og de synger sine favorittsanger og arier, med John Lidal og Bernhard Greter ved klaveret. Sangerne blir bedømt av en jury, og publikum får også være med å stemme frem kveldens beste prestasjon.

Hvor: 1. Balkong Operaen

Når: Søndag kl. 18


8. Country-gullgutt med mange musikalske bein

Klubbkonsert med Sturgill Simpson.

Hørt om Sturgill Simpson? Han er kalt countryens nye gullgutt, Denne sommeren gjør han en rekke festivaler, blant annet Roskilde, og i fjor var han en av de store snakkisene på Øya. Musikken hans appellerer bredt, og langt ut over sjangerens tradisjonelle nedslagsfelt. Albumet «A Sailor's Guide To Earth», som gikk rett til topps på Billboards country-, rock- og soul-lister – og inn som nummer tre på den store Billboard topp 200-listen. Etter nylig avdøde Princes Purple Rain og The Very Best of Prince.

Ifølge arrangøren blir dette «en unik mulighet å oppleve ham i klubbformat».

Hvor: Rockefeller

Når: Torsdag kl. 20


9. Gratis gammeljazz

Liker du pop- og vintage-jazzgodbiter med schwung? Da kan du sjekke ut Vintage Jazz Night, som avslutter sesongen med gratiskonsert. Soul- og jazzvokalist Christine Lingaas og gitarist Pierluca Taranta skal by på «melankolsk stemning, poppa jazz, jazzet pop, låter fra livet, lengsel, håp, svik, kjærlighet». Det låter jo som en nydelig melodibukett.

Hvor: Kulturhuset, Youngstorget

Når: Torsdag kl. 20.30


10. Fest i parken

Kaveh

Vibro er en ungdomsorganisasjon som har som motto at alle ungdommer skal være samfunnsengasjerte, ha tro på seg selv, og innse sitt eget potensial. Vibro står enkelt og greit for Vi bryr oss. Nå arrangerer de en minifestival med fritidsaktiviteter og konserter. På scenen står Cherrie, Adam Kanyama, Eric Lundin, Kaveh, Zamour ned flere.

Hvor: Sofienbergparken

Når: Lørdag fra kl. 14.00

Les også

 1. Fem tips for deg som er i Oslo med barn i ferien

 2. Star Wårs, teater, bankran og dataspill! Her er våre tips til en kulturell Oslo-sommer for barna

Les mer om

 1. DeLillos
 2. Arrested Development
 3. Rihanna