Byliv

Sjarmfull film om alvekrig

«Epic» er både vakker og vidunderlig søt, mener vår anmelder.

 • Mala Wang-naveen

Vår vurdering:

4 av 6

Mikrounivers er fortsatt stedet for de store fortellingene. I en kontrast til oss treige og ødeleggende mennesker ("tramperne") blir småfolkets historier til noe enda viktigere.

Det samme gjelder plottet i Epic. Tenåringsjenta MK (Malin Pettersens) må etter morens død flytte hjem til faren, en eksentrisk og hengslete type som bruker all sin tid ute i skogen . Der jakterhan på sitt « småfolk». MK fortviler, men snart skal hun selv krympe og med egne øyne få se.

Sneglen Mub passer på skogens knopper. Og vil gjerne passe MK også. Foto: SF Norge A/S

Ikke bare at de finnes, men at de — og snart hun selv - kriger mot den destruktive, insektslignende bogganeren Mandrake, som vil legge skogen under seg med forråtnelse og livløshet.

Skjønnhet

Løvmennene med Ronin (Trond Espen Seim) i spissen forsvarer innbitt sin dronning, slik at hun kan utpeke en arving til skogens rike. Det er forfriskende at Chris Wedge ( Istid, Robotene ) og Pixars folk har gjort skogens dronning Tara (Haddy N'jie) til en mørk skjønnhet.

dvcjvff20-8IvW0vt4Rs.jpg Foto: Blue Sky Studios

Boken er løst basert på William Joyces bok The Leaf Men and the Brave Good Bugs, men for oss som stort sett har vokst opp med hvite Disney-prinsesser, er dette et deilig konvensjonsbrudd. Noe barn selvfølgelig blåser i.

Detaljrik

Epic er billedskjønn 3D-animasjon også på andre måter. Skogens små alver av kongler, sopp og blomster utgjør en detaljrikdom som 3D-brillene nesten ikke klarer å yte rettferdighet.

mdipknb18-uo8TRNsE8X.jpg Foto: Blue Sky Studios

Kampene mellom det gode og onde foregår med bøtter av action. De humoristiske sidekickene, sneglene Mub og Grub (Bye og Rønning) gjør en forløsende jobb. Sneglene skulle helst ha fått en plass tidligere i fortellingen, de løfter den mange hakk.

Ikke episk

Stemmene i den amerikanske versjonen tilhører betydeligheter som Beyoncé og Colin Farell, men nordmennene gjør en solid jobb. Epic er ikke «episk god» som for eksempel Shrek 2 eller Antz , men sannelig en sjarmbombe av en familieunderholdning.

 1. Les også

  Viser kortene før spillet er i gang

 2. Les også

  Noe er råttent i det franske spiskammeret

 3. Les også

  Smågodt for barn mellom 7 og 11 år

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Tinder, Spotify og New York Times støtter spillgigant i betent konflikt med Apple

 2. KULTUR

  Ben Afflecks selvforherligende hovedrolle spolerer denne filmen. For en sløsing med talent!

 3. DEBATT

  Vi må ikke la oss dras inn i terroristenes fantasiverden.

 4. LANGRENN

  Jespersen og Johaug vant Skarverennet

 5. KULTUR

  I sin nye roman har Marie Darrieussecq et problem med kloner

 6. KULTUR

  Ukens kulturtips: Erotisk kunst, episk filmavslutning og en sterk skildring av hverdagshelter