Nye «Music Hackathon» blir kalt for et av de viktigste innovasjonsarrangementene i Musikk-Norge i 2015.
Her skal hackere, programmerere, designere, studenter og andre bruke et døgn på å klekke ut løsninger på fire konkrete tekniske utfordringer i musikkbransjen.
— Norge har et av de mest avanserte musikkmarkedene i verden. Vi lager produkter som resten av verden vil ha, men vi kan bli flinkere på å lage produkter som kobler sammen musikk og teknologi bedre, sier Sigrid Traasdahl, prosjektkoordinator ved gründerhuben Mashup.
Sammen med Institutt for musikkvitenskap og Informatikk ved Universitetet i Oslo og NOTAM har Mashup invitert til årets Hackathon.
— Vi er såpass langt fremme teknologisk at vi har muligheten til å lage de produktene verden vil ha. Nå er det mye data tilgjengelig om hvordan man lytter til musikk, når man lytter til musikk. Vi trenger bedre løsninger for å analysere data. Vi er veldig positive og veldig spent, og håper at det kan bli utviklet løsninger som musikkbransjen kan bruke, sier Traasdahl.
Åpen utstilling for publikum
I andre etasje på Kulturhuset er det ikke bare åpent for hackerne, her er det også utstilling som er åpen for publikum frem til fredag klokken 19.
Her kan man selv teste ut musikkteknologi, som lydsabel, en varmefølsom gullkule som gir fra seg lyd og mer.
— Vi begynner å se at musikalske følelser, hvordan musikken oppfattes, kan observeres ved bevegelse, hvordan folk beveger seg til musikk. Musikkteknologi er lang mer enn å bare spille av musikk, man kan styre musikken gjennom sensorer, for eksempel ved å bruke kroppen til å kontrollere tempo på musikk. Her er det mange spennende muligheter, sier Kristian Nymoen, førsteamanuensis i musikkteknologi ved Universitetet i Oslo.
Samarbeider på tvers av ulike bransjer
Deltagerne på Music Hackathon får selv velge hvilken av de fire casene som blir presentert som de ønsker å løse. Deretter jobber de i grupper i et døgn for å komme frem til best mulig løsning.
— Dette er en litt annen type utfordring enn hva man er vant til. Det er gøy å se hva man kan få til på så kort tid, sier Martin Sahlen som jobber i en oppstartsbedrift. Han er en av deltagerne på Music Hackathon under Bylarm.Music Hackathon handler om å vise frem hva musikkteknologi er for noe. Det er mer enn bare streaming, Spotify og Wimp, sier Ida Faldbakken, prosjektleder Music Hackathon og co-funder av Mashup.
— Dette arrangementer er viktig på grunn av samarbeidet mellom en etablert utdanningsinstitusjon og de kommersielle aktørene på markedet. Vi ser større og større tradisjon for dette internasjonalt, sier hun, og peker på at Music Hackathon har i flere år vært et fast innslag på den anerkjente innovasjonsfestivalen South By Southwest i USA.
— Vi håper at dette kan bli en tradisjon på Bylarm, sier Faldbakken.