Byliv

Drømmekveld med fire herrer

Gitarkameratene trives sammen og gjør det mer enn trivelig for publikum med sine tidløse repertoarer.

Jan Eggum, Lillebjørn Nilsen, Halvdan Siverten og Øystein Sunde er fortsatt et superteam.

 • Mona Levin

Det er 25 år siden disse fire gitarfantomene innledet sitt samarbeid, og 22 år siden de i fellesskap første gang gjestet

.

I mellomtiden er de blitt folkekjære i den grad at vi ikke får nok av dem. Universelt og tidløst tekstinnhold, rytmiske og melodiske finesser og karakteristiske fremførelser, er underlaget for deres respektive varige suksess. Som team kan de nok også se flere sesonger lyst i møte.

Samlet har Gitarkameratene begått over 1000 sanger, og de 100 årene eldre de samlet er blitt underveis, kler dem inderlig godt. Med alderen kommer jo en del selvinnsikt og selvironi.

Gitarkameratenes laidback humor-versjon av seg selv er sjarmerende og avvæpnende, og skaper gjenklang i publikum – godt voksne fans som på premieren nikket taktfast og fornøyd sang med .

At urpublikumet har fulgt kameratene og er blitt eldre sammen med dem, forhindrer ikke appellen de har i yngre årsklasser. Eggum, Nilsen og Sivertsen har fått utmerket musikkteater laget over sin individuelle produksjon,mens deler av Sundes ordakrobatikk er gått inn i norsk dagligtale.

Trivsel og samklang

Noe av det beste i dette showet er å oppleve hvor fintfølende dissefire individualistene går inn i hverandres repertoar, og, når deikke gjør narr av hverandre, hvor respektfullt og kjærlig debeveger seg innen kollegenes form . Sammenligning med enstrykekvartett er fristende.

Når solister som Sunde, Sivertsen,Nilsen og Eggum korer og komper diskret til hverandres melodier,oppstår en egen samklang – helt påtagelig i Sivertsens «Gjennomsorga», i Nilsens «Blå odyssé» der hele Hellas synger med på allestrenger, i Eggums «Ta meg med» – en fullkommen novelle om uoppfylthåp – og i Sundes spesielle vise om den i umulige kjærligheten,«Pertentlig i Bentley».

I tillegg til et utall strengeinstrumenter, trakteres dettrekkspill og munnspill, og trioen Øystein Fosshagen på fiolin ogmandolin, Olaf «Knerten» Kamfjord på bass og Knut Hem pådobro/trommer, backer solid og utfyller den trivelige helheten.

Ønskekonsert

Programmet veksler fint mellom det melankolske og humoristiske,mellom bluegrass, swing og ballader. Ønskereprisene triller ut frascenen i nesten to timer: «Mor jeg vil tilbake», «Sommerfuggel ivinterland», «Boltitten» og «Aleksander Kiellands Plass» er barenoen av dem.

Og på toppen av det hele får vi et ekko av Gerd ogOtto med «En grønnmalt benk i haven». Den sier sitt om utviklingeninnen slager— og visetradisjonen i de siste 70 år.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Konsertanmeldelse: Latter og tårer da Halvdan Sivertsen feiret 70 år

 2. KULTUR

  Nytt album: Jan Eggum spiller på det han kan best

 3. A-MAGASINET

  For to år siden gjorde Nord-Norges best bevarte musikk-hemmelighet et etterlengtet comeback. Onsdag døde han.

 4. BYLIV

  10 tips for helgen: Operafestival med Mozart og revyhumor

 5. KULTUR

  Harald Stanghelle om boken «Fra Alf til Alf»: - Et av de vakreste og varmeste vennskapsportretter som er utgitt på svært lenge

 6. OSLOBY

  10 tips for helgen: Gitarkamerater, Disney på glattisen, stumfilmkonsert og mere til