Byliv

Eikeli-revyen: Intelligent humor

Vi blir lovet en storslagen revy om samfunnet vi lever i, og det er ikke langt mellom høydepunktene når Eikeli-elevene spiller opp for en god sak.

 • Charlotte Karlsen

Vår vurdering:

4 av 6

Naturfaglærer Thale Rosseland (t.v.) analyserer russen, her representert ved Martine Berg Mefald, fra topp til tå. Foto: Charlotte Karlsen

Sketjsen hvor tre kommentatorer kommenterer kvinnefotball på en sjåvinistisk måte er noe i lengste laget og mangler de helt tydelige punchlinjene. Foto: Charlotte Karlsen

Det er ikke lett å være brutal terrorist når man har en hang til å være koselig, se på The Kardashians og absolutt ikke lese Koranen. Foto: Charlotte Karlsen

Karoline Algarheim, Camilla Vetlesen og Kanika Berg er årets dansere. Foto: Charlotte Karlsen

Alle inntekter fra årets Eikeli-revy går nemlig til et prosjekt som støtter jenters utdanning i Sierra Leone. Det er ikke hentet inn noen eksterne instruktører, og elevene har gjort alt selv.

Showet åpner med en introduksjon til hovedpersonen Aerons liv, som leder vei inn i en rekke mer eller mindre kjente problemstillinger gjennom oppveksten. Hele tiden er det en overhengende fare for å bli slaktet – enten man er politiker, 50-årsjubilant, dranker, semimuslimsk og koselig terrorist, homofil eller under beskyttelse av Odins soldater.

Mens noen av sketsjene er myntet på bestemte alders— og/eller samfunnsgrupper, er andre absolutt spiselige for alle i salen.

Denne uken har elleve revyer premiere:

Les også

Siste innspurt for årets skolerevyer

Avkler russen

Kveldens absolutte høydepunkt er «Svingen-terapi», der Jacob Stray — som også er instruktør, raptalent og et argument for at unge damer skal komme og se Eikelirevyen – er den joviale og ølglade Geir.

Jacob Stray er den joviale og ølglade Geir. Martine Berg Mefald er eksentrisk og energisk i alle sine roller. Foto: Charlotte Karlsen

Trenger han egentlig terapi, eller kan han ha det ganske greit sammen med flaska si og den limglade læreren fra Eikeli barneskole?Et annet høydepunkt er «Russesapiens» hvor naturfaglæreren tar for seg russen som art, bit for bit, med salg av dopapir på toppen av den store parkasus gigantus.

Russegutta i Rad-magasin har ikke spesielt mange hemninger. Foto: Charlotte Karlsen

Også den kulturelle skolesekken, kronet med Øyvind Abilgaards plettfrie Obama-etterligning etter et sammensurium av politiske kontroverser, er til å dra kjensel på for alle som har sittet i salen når omstreifere med støtte fra det norske kulturfondet er innom gymsalen i skolen for å introdusere elevene til kunst og kultur. Disse revyene har fått toppkarakter så langt i årets sesong:

Nissen:

Les også

Profesjonalitet helt ut i fingerspissene

OHG:

Les også

Handelsgymrevyen 2016: Høydepunkter på løpende bånd

Valler:

Les også

Vallerrevyen 2016: Troverdig reise forbi både stabbur og utedass

Ujevn dans

Humoren i «Slakt» er intelligent, og man må gjerne tenke og reflektere litt for å skjønne hvor de vil med de ulike poengene. Det er tydelig at ensemblet har valgt å spille på skuespillernes individuelle styrker, noe som fungerer svært godt i mange tilfeller.

Martine Berg Mefald gjør en solid figur i sine utallige energiske og engasjerende roller, men ender opp litt statisk ettersom alle hennes roller har samme typen personkarakteristikk.

En gruppe dansere bidrar sammen med det avslappede bandet til å bryte opp mellom sketsjene, men nivået totalt sett er ikke helt på topp, og danseinnslagene føles noen ganger nærmest som et forstyrrelsesmoment mellom sketsjene.

Gjennomført

Majoriteten av skuespillerne, med særlig Øyvind Abilgaard og Trym Naustdal Scjølset i spissen, finnes ikke selvhøytidelige overhodet. Det er gull verdt når man skal skape underholdning av problemstillinger som er viktige på ulike plan i dagens samfunn – enten det er i vennegjengen, på russebussen, i arbeidslivet eller internasjonalt.

Aeron og Kevin blir tatt på senga av Aerons far Kjetil. Foto: Charlotte Karlsen

Slakt er alt i alt en litt absurd revy, med klare referanser til en rekke samfunnsaktuelle temaer og problemstillinger. Selv om noe surres bort i uryddige, neglisjerende innslag man kunne vært foruten, er totalinntrykket en gjennomarbeidet, underholdende revy til inntekt for en god sak — som står til en svært sterk 4'er.

Flere artikler

 1. BYLIV
  Publisert:

  Åsrevyen blåste anmelderen av banen: – Et under i Ås

 2. BYLIV
  Publisert:

  Eikelirevyen 2019: En tidsreise som kunne vært så mye mer underholdende

 3. BYLIV
  Publisert:

  Bjerkerevyen 2019: Kul, fengende og litt for hektisk

 4. BYLIV
  Publisert:

  Rudrevyen 2018: Talenter på scenen, men humoren mangler ryggrad

 5. BYLIV
  Publisert:

  Persrevyen 2018: Absurditetens fantastiske teater

 6. BYLIV
  Publisert:

  Askerrevyen 2019: Skikkelig gøy, sånn av og til