Byliv

Intim Bob Dylan i storslag

Dylan storkoste seg i Oslo konserthus torsdag kveld. Det gjorde publikum også.

 • Asbjørn Bakke

Vår vurdering:

5 av 6

De som har billetter til de to neste kveldene på Oslo konserthus er heldige, ifølge vår anmelder. Dette bildet er fra en tidligere konsert, da det ikke var tillat å fotografere i Oslo konserthus. NTB Scanpix / STR

Vi kunne se det med en gang. Bob Dylan var i godt humør. Det som kan se ut som et grin, sprakk oftere og oftere i et glis, selv om bandet var noe rufsete i starten. 74-åringen kom slentrende inn i en svart dress som så ut som den var rappet fra countrykongen Hank Williams’ begravelse. Nederst hadde han hvite cowboyboots og på toppen en matchende hatt.

Denne første av tre kvelder i Oslo var også starten på høstturneen, som selvsagt inngår i Dylans evigvarende omreisende musikalske sirkus. Det var nok derfor det utsøkte bandet brukte litt tid på å spille seg varme. Men når de først hadde funnet seg selv og hverandre, spilte de som om de bodde inne i disse sangene.

Med seg hadde Dylan gitaristene Charlie Sexton og Stu Kimball, bassist Tony Garnier, som har spilt over 2500 Dylan-konserter, trommeslager George Recile og Don Herron på tradisjonelle instrumenter som pedalsteel, mandolin, fele og så videre. De var stilsikre og hjertebankende forvaltere av den store amerikanske musikalske arven. Den Dylan selv er helt sentral i.

Intim og elektrisk stemning i salen

De ruslet i gang med filmlåten «Things Have Changed!” før Dylan tok oss 50 år tilbake med «She Belongs to Me». Dylan er ikke en mann som frir til publikum. Han sto halvveis inn på scenen bak tre mikrofoner, selv om han bare brukte én av dem. Men denne kvelden kom han virkelig gjennom til oss via sangene. De bygget seg opp en intim og elektrisk stemning i salen.

Kveldens seanse var spunnet rundt hans siste crooner-plate Shadows in the Night , der han synger sanger fra før rockens tid. Ved siden av The Beatles, er det ingen som har fått sine låter spilt inn av så mange som Bob Dylan.

I Konserthuset var han selv tolker i mange av låtene. Det henter frem sangeren i ham og en inderlighet som vi sjelden forbinder med ham. «Ingen synger Dylan som Dylan», het det på 1960-tallet. Men ingen synger Sinatra som ham, heller.

Urfremførelser

Overraskende for kjennere sang han fire låter som han aldri før har sunget på en scene tidligere: «Why Try to Change Me Now», «The Night We Called It a Day», «Come Rain or Come Shine» og «All and Nothing at All». De to siste har han ikke engang spilt inn på plate, så her snakket vi om urfremførelser.

afp000869328-2YN6imrAdK.jpg Joel Ryan

En revitalisert «Tangled up in Blue» fra 1975 avsluttet første sett. Dylan slentret over til pianoet midtveis og fyrte låten ytterligere opp. Da sjefen og bandet tok pause, var det åpenbart at det kom til å bli en stor kveld videre.

Dylan dvelte lite ved sine gamle klassikerne. Han plukket friskt og fint fra Love and Theft (2001), Modern Times (2006) og ikke minst, fra det utmerkede siste albumet med egne sanger, Tempest (2012), som han spilte fire låter fra. Bluesdrageren «Early Roman Kings» ble et gnistrende høydepunkt. En låt som fusjonerte fornyeren og tradisjonsbæreren Dylan. Låten er hans egen, men er et tydelig nikk til blueskjempen Muddy Waters.

Var på innsiden av sangene

Dylan sto hengslete ved mikrofonen. Stadige rykninger i beina viste at han trivdes. Bak pianoet spilte han leken boogie og nattklubbjazz mens beina levde sine egne liv og overkroppen digget med. Han var på innsiden av sangene denne kvelden.

Som første ekstranummer bød han og bandet på tidenes sløyeste versjon av «Blowin’ in the Wind». At han fortsatt klarer å finne nye måter å synge denne over 50 år gamle erkeklassikeren på, sier mye om Dylans motvilje mot å gjenta seg selv.

Versjonen av «Love Sick» var så knivskarp og mektig at det var en ren provokasjon at han ikke spilte i minst én time til.

De som har billetter til de to neste kveldene, er heldige.

 1. Les også

  Her er konsertene du må få med deg i oktober

 2. Les også

  Rocka debutanter

 3. Les også

  The Weeknd:

Les mer om

 1. Bob Dylan

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Bob Dylan: En mester i knallform

 2. KULTUR

  Stjernevokalister stjal jazzshowet: «Publikum hyller dem»

 3. KULTUR

  Bob Dylan plate for plate gjennom 54 år

 4. KULTUR

  Konsert: Astrid i sitt S – til slutt

 5. BYLIV

  Sjekk våre 10 tips for helgen

 6. BYLIV

  10 tips for helgen: Ikke brenn alt kruttet 17. mai, helgen har mer moro å hoppe i taket for