Byliv

Zemeckis holder på spenningen

Denzel Washington holder en ellers ordinær film i lufta.

 • Maria Fosheim Lund

Vår vurdering:

4 av 6

Robert Zemeckis var i en periode en regissør med popkulturell teft. Underholdningsverdien er fremdeles høy i Tilbake til fremtiden -trilogien og Forrest Gump . Men det siste tiåret har han vært heller upålitelig, og har rotet seg bort i lavambisjonsprosjekter som animasjonsfilmen Polarekspressen og 3D-monstrositeten Beowulf .

Uavhengig av Zemeckis’ 2000-tallsfilmers generelle begredelighet, har de alltid vært teknisk raffinerte. Dette preger også Flight , i kombinasjon med Denzel Washingtons overraskende sjelfulle rolletolkning.

I Flight spiller Washington piloten Whip — en mann preget av skjødesløs omgang med alkohol og kokain. Kort tid etter inntak av begge substanser sitter han i cockpit. Etter å ha blandet seg en screwdriver med én hånd, bak ryggen, overlater han roret til annenpilot, og sover tungt helt til flyet stuper rett mot bakken, utløst av en feil på flyets hale.

Det som følger, er en frenetisk spenningssekvens. Så viser toksikologirapporten hva som ga Whip den hybrisfølelsen han trengte for å få flyet på bakken med nesten alle i live.

Den lange tredjeakten foregår på bakken, og navigerer greit unna brokete farvann som dramaet i rettssalen og «hvorfor drikker Jeppe»-spørsmålet.

Washington, som er filmet i close-up fra nesten begynnelse til slutt, viser heller det destruktive taket rusen har i kroppen hans. Rundt ham jobber fagforeningsrepresentanten (Dale) og advokaten (Don Cheadle) for å overprøve rapporten og skyve skylden over på en høyere instans.

Zemeckis’ sofistikerte fortellerteknikk holder lenge på spenningen også i bakkemodus, men Hollywood krever sitt, og til slutt må helten angre seg, urett gjøres rett, og en moralsk pekefinger heves.

Denzel Washington spiller den skjødesløse piloten Whip.

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Denzel mot den russiske mafia

 2. KULTUR

  Equalizer 2: Har Denzel Washington grodd fast i rollen som Hevneren?

 3. KULTUR

  Gjeve priser til Emma Stone og Denzel Washington

 4. KULTUR

  Vår anmelder om «The Magnificent Seven»: Et eller annet sted i Japan snur Kurozawa seg i graven

 5. KULTUR

  Disse er favoritter til Oscar-nominasjonene

 6. KULTUR

  «Alliert» er minst en halv time for lang