Byliv

Da røykeloven endret alt

 • Christian Sørgjerd
  journalist

Uteserveringen slik vi elsker den å kjenne. De siste ti årene har det vært en eksplosjon i antall uteserveringer. Berg-Jacobsen Jon-Are

 1. juni 2004 startet en ny tidsregning for landets utesteder. Det ble starten på en revolusjon.

Christian Sørgjerd

Før røykeloven kom, var det enkelt. Uteserveringene lå der solen skinte lengst. De var store, åpne sommerserveringer, gjerne modellert etter tyskernes «biergarten» (ølhage), der de lå langs gågater og i parker, eller plassert ved bryggekanten på nordisk vis. Herregårdskroen, Grünerhaven, Lekter'n, Grønlandshagen, Asylet, Pernille, Dasslokket. Og mange flere.

De mindre fortauserveringene fulgte samme prinsipp. Der det var plass nok og sol, var det bord. Og en kald pils i sommervarmen, gjerne uanstedig tidlig på ettermiddagen, var formålet med besøket. Røyke kunne man gjøre alle steder.

LES OGSÅ: Her er utepilsens billigst — og dyrest

Før og etter

Røykeloven ble klokelig innført sommerstid, på et tidspunkt hvor protestene ville være færre. Og 1. juni 2004 var det slutt. Eller en ny tid begynte, om man vil.

Effekten var umiddelbar. Andelen røykere var på vikende front allerede, men med loven stupte den. De siste 15 årene er antall dagligrøykere halvert, og nede i beskjedne 17 prosent.

Men i samme periode har andelen av og til-røykere holdt seg stabil på 11 prosent. Paradokset er åpenbart: Mange hadde nok ventet at mesteparten av den sosiale røykingen ville forsvinne når den ikke lenger kunne skje inne i varmen på puben.

Hemmeligheten er at røykerne i mange tilfeller ikke må ut på gaten. Det holder at de trekker ut i spikerteltet, under seilduktaket eller bak leveggene, der det er lunt selv midtvinters.

For etter røykeloven skiftet uteserveringene ham. Loven ga et kraftig dytt i retning av en unorsk gatekultur, hvor små kafébord ble en selvfølge alle steder om sommeren. Og alle steder som kunne, begynte å bygge inn serveringene vinterstid, ikke pakke dem sammen. Det har vært en kraftig vekst i antall uteserveringer i årene siden.

Men røykeloven skapte også en uteserveringskultur som er spesiell for Oslo, gjort mulig på grunn av byens unike murgårdsbebyggelse: De store bakgårdsserveringene.

Bakgården på Mono er blitt en institusjon i Utelivs-Oslo. Politikerne Ulf Erik Knudsen (Frp), Trine Skei Grande (V) og May-Helen Molvær Grimstad (KrF) er ikke helt representative for det vanlige klientellet. Tone Georgsen

På Youngstorget åpnet Mono dørene i 2001, i de gamle lokalene til «Tønna». Men det var med røykeloven det virkelig skjøt fart for rockeklubben. Bakgården, med et seildukstak over og varmelamper under, ble utestedets hjerte.Det samme er tilfelle flere steder. Skaugum, i bakgården på Palace Grill, åpnet dørene i 1997. Og ble en institusjon etter røykeloven da festen flyttet ut. På Grønland åpnet Dattera til hagen på tidlig 2000-tall. Det er bakgården, ikke konsertlokalet ovenpå, som gjør at stedet holder koken. Gamle, brune Café Sara i enden av Torggata fikk en ny vår da de pusset opp bakgården.

Og over gaten fra Mono åpnet Fisk og Vilt i 2008. Det trange, rare barlokalet i vinkel åpner seg ut i en akkurat litt for trang bakgård, hvor selv DJ-en har trukket ut. Noen år senere åpnet Sosialen i Møllergata. Med et gigantisk spikertelt ut bak. Og gode, gamle Lompa åpnet i det stille en fantastisk uteservering. Riktignok på taket, ikke på bakkeplan, men like fullt i bakgården.

Og slik fortsetter listen.

Mine favoritter

Pilsen smaker likevel aller best når den er ute i det fri. Under åpen himmel. Det er derfor vi oppsøker den allerede når skisesongen er på hell og de rolige påskedagene i byen nærmer seg.

Og før gresset blir grønt og grillsesongen i parken begynner, smaker ølet best når man får det i glass, med stol og bord til.

Vi har alle våre uteserveringfavoritter. Her er mine tre:

 • Asylet
 • Teddy's
 • Lompa
  Det er helg, det er vårsol, og egentlig litt for kaldt til å sitte ute. Men det bryr vi oss ikke om.

Skål for det!


Følg journalisten på Twitter: @ChrSorgjerd

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Ut på byen 17. mai? Bestill bord!

 2. NORGE

  Rasende på nytt forbud: Nå er også e-sigarettene omfattet av røykeforbudet.

 3. NORGE

  Sterk økning i antallet som stumper røyken

 4. NORGE

  95.000 nordmenn kan unngå kreft de neste 30 årene ved total røykeslutt

 5. VERDEN

  Putin vurderer å totalforby tobakk. Foreløpig vil det bare gjelde for toåringer.

 6. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Røkt sik, rødløk og dill viste seg som en utrolig god kombinasjon på pizza