Byliv

Gatekunstbydelen

Gamle Oslo får stadig flere veggmalerier. Sist ut er et borettslag på Tøyen.

Det var Foreningen for Urban Samtidskunst som gjorde det mulig for kunstneren Inti Castro fra Chile å male enden av denne bygården i Jens Bjelkes gate på Tøyen. Både Oslo Liftutleie og malingsleverandøren Flügger Farve bidro på hver sin måte.
  • Anders R. Christensen
Italienske Zed1 står bak maleriet «Everyone wants to be special» i Sørligata, som nå har blitt tagget ned. - Vi malte over graffitien som var her tidligere, men nå har han som hadde graffitien under malt over oss igjen. Man kan jo likevel si at maleriet fremdeles handler om at alle ønsker å være spesielle, sier Viktor Gjengaar.
- Her på Enerhaugen tok borettslaget kontakt med oss, og vi fungerte som et mellomledd mellom dem og graffitikunstneren. Jeg synes det er noe maritimt over bildet. Det tar fjorden litt lenger inn i byen, sier Viktor Gjengaar.
I Schübelers gate på Tøyen har en sliten vegg blitt dekorert av den brasilianske kunstneren Ethos

- Vi hadde lyst til å gjøre noe for borettslaget og nærmiljøet her på Tøyen. Det er så mye negative skriverier om Tøyen i mediene, så vi ville spre litt glede, og tenkte at et veggmaleri kunne være en fin måte å gjøre det på, sier Bjarte Breiteig.

Les også

«Også grå byhud kan bli sprekere av tatoveringer»

Han bor i borettslaget Kolstadgata 15, som sist helg fikk oppført et gigantisk maleri på det som tidligere har vært en tom, gul vegg. Sammen med foreningen Urban Samtidskunst har de fylt veggen med et motiv fra den kjente tegneseriekunstneren Jasons roman Schhh!.

Inkluderende kunst

Halvparten av regningen på 20.000-30.000 kroner dekkes av boligbyggelaget Usbls miljøfond. Resten tar borettslaget selv.

- Målet var å ha et motiv som kan kommunisere med alle, og som virker inkluderende. Det bor jo alle slags folk her på Tøyen, og jeg tror at mange vil kunne kjenne seg igjen i den menneskelignende fuglen som sitter ensom høyt oppe i redet sitt, sier Breiteig.

- Bør være kommunens oppgave

Bjarte Breiteig og sønnen Bendik bor i borettslaget Kolstadgata 15, som har tatt initiativ til å få utsmykket veggen med et motiv av den norske tegneseriekunstneren Jason.

Maleriet i Kolstadgata føyer seg inn i en rekke av lignende prosjekter i Gamle Oslo.Viktor Gjengaar i foreningen Urban Samtidskunst jobber med å finne vegger som kan egne seg til store malerier, og kunstnere som kan stå for utsmykkingen. Som regel tar han selv kontakt med gårdeiere dersom han finner lerreter, men i tilfellet Kolstadgata 15 var det borettslaget selv som tok kontakt for å høre om han kunne hjelpe med veggmaleriet. Her var det også foreningen selv som malte kunstverket.

- Det bør egentlig være kommunens oppgave å sørge for denne typen kunstnerisk utsmykning av byen vår. Men når det er sagt, går det som regel greit når vi søker om å få lage veggmalerier. Det de er opptatt av er hovedsakelig at maleriene ikke ødelegger fasaden og at motivet ikke er til fare for trafikken, sier Gjengaar.

- Folkets kunst

- Rundt omkring her har vi gjort en del ting, sier Gjengaar, mens han tar Osloby med rundt i gatene på Tøyen og Enerhaugen.

Veggen i Jens Bjelkes gate 62 fikk i fjor et stort kunstverk av den chilenske kunstneren Inti, etter at Urban Samtidskunst tok kontakt med gårdeier og tilbød et maleri.

På samme måte har også flere andre vegger i Borggata, Sørligata og Schübelers gate blitt utsmykket.

- Det er mange fine vegger her i området som egner seg som lerreter, og samtidig er folk i Gamle Oslo ofte positive til det når vi tilbyr veggmalerier. Veggmalerier og graffiti er jo veldig folkelige kunsttyper. Man kan si at det er folkets kunst, sier Gjengaar.