Byliv

Tegner så blekket spruter for Oslo 24 Challenge

Kim Holm sorterer sine skisser.
Noen av Kim Holms skisser
De inviterte tegneserieskaperne tegner for harde livet på det som skal bli fiks ferdige tegneserier i løpet av 24 timer
Are Edvardsens skisser
Ola Olsen Lysgaard bruker vannfarger.
Are Edvardsenskal lage en digital stripe av sine skisser etter at de er scannet inn.

I løpet av 24 timer skal 11 tegnere produsere hver sin 24 siders tegneserie, som skal være klare for salg når Oslo Comics Expo åpner på fredag.

  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist

Onsdag kveld satt 11 profesjonelle tegnere samlet på Serieteket i Oslo og svetter i varmen. De har tegnet siden klokken 8 onsdag morgen og har tatt utfordringen å lage hver sin tegneserie i løpet av 24 timer. Torsdag morgen klokken 8 må alt være klart. Da sendes seriene til trykk. Hver tegneserie trykkes i bare 50 eksemplarer og skal selges når Oslo Expo åpner på Serieteket på Grünerløkka fredag.

Initiativtager Jens K. Styve forteller at slike 24 timers tegnestunt har vært gjort i serieverden i en årrekke og også blitt adoptert av andre kunstmiljøer.

Selv er han godt i gang med sin egen seriestripe, en krim med skumle folk i finlandshetter, bilulykker og det som ser ut til å bli en ikke så happy end.

Improviserer

— Det går dårlig, sier Styve, som fikk så lyst til å tegne biler. Noe han aldri har gjort før i sitt tegnerliv og dermed måtte lære seg i en fart. Litt av poenget er at tegnerne som gir seg i kast med en 24-timers utfordring skal improvisere.

- Igår var jeg desperat, men sov på det og drømte mye rart. I dusjen i morges falt alt på plass, sier han.

— Egentlig skal det ikke være mulig å lage 24 sider på 24 timer, men er man effektiv, og kanskje litt ukritisk, skal et gå!

"The 24-hour comic" er et fenomen som startet i 1990 da tegneserieforfatteren Scott McCloud utfordret sin venn Steve Bissette til å lage en komplett 24 siders tegneserie på ett døgn. De laget hver sin, og historien kunne stoppet der. Men Bissette distribuerte tegneseriene til venner, og en internasjonal tegneserietrend var skapt.

— Jeg har hatt lyst til å prøve å lage en 24-timers utfordring lenge, sier Jens K. Styve, som inviterte andre profesjonelle tegnere til å delta.

Kreativt kaos

Kreativt kaos hersker i rommet i Serieteket i 2. etasje på biblioteket på Grünerløkka. Bøyd over tegnearkene sitter deltagerne i intens konsentrasjon, og alle angriper utfordringen på sin måte. En lager scrolleserie på nett, en annen leter etter et forsvunnet ark.

— Vi gjør dette for å utfordre oss selv, sier Styve.

Bjørn Ousland lager for det meste bokillustrasjoner.

-Jeg har vært nødt til å gjøre ting veldig raskt, kanskje komme opp med andre løsninger, sier han og viser frem åtte ferdig tegnede sider.

Marerittaktig

— Det begynner veldig koselig, men blir mer marerittaktig etter hvert, sier Ousland, som blant annet har illustrert en rekke barnebøker. Å tegne under et slikt ekstremt tidspress har han ikke prøvd før.

— Moro, men ganske frustrerende. Jeg var litt i tvil om jeg skulle ta utfordringen, men så tenkte jeg - hvorfor ikke? Dette er mye mindre skummelt enn å levere en bok eller tegneserie du har brukt flere måneder på.

— Jeg lager en rar kombinasjon av en fantasy om fantasy, sier Ola Olsen Lysgaard mens han maler med vannfarger.

— Jeg hadde en liten plan før jeg startet. Nå er det bare å leke seg med vannfarger og tusj.

Tegner metall-covere

— Jeg tror jeg mangler en side. Har jeg laget den eller er den bare i hodet? Kim Holm leter i haugen av ark. Han er allerede ferdig med sine 24 sider og i gang med serie nummer to. Hans illustrasjoner er basert på en gammel grøsser.

-Jeg lager for det meste platecovere for diverse metallband og står ofte og tegner på metallkonserter. Nå har jeg hatt høy musikk på headsettet og lar det komme som kommer! Akkurat nå er magefølelsen veldig god. Får se om den varer til i morgen!

Bjørn Ousland tror tegneserien blir skummel.
afp000729890-zX8tqqDbva.jpg
Jens K. Styve er initiativtager til Oslo 24 hour challenge.