Byliv

Oscar-nominerte gjester til Oslo

Fredag starter Arabiske filmdager.

Et forfriskende blikk på Israel-Palestina konflikten får du i Peace After Marriage. Arabiske filmdager

 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

Det er ikke flust av filmer fra arabiske land som blir satt opp på kino i Norge–Oscar-nominasjoner eller ei. Dette har Stiftelsen Film fra Sør tatt konsekvensen av, og til helgen arrangerer de, sammen med BABEL og Oslo Kino, Arabiske filmdager for fjerde året på rad.

Festivalen presenterer 15 filmer fra 11 land. Hovedgjest er den palestinske regissøren og manusforfatteren Hany Abu-Assad. Han er kjent for å ha laget den prisbelønnede filmen Paradis nå! fra 2005.

Abu-Assad står også bak årets åpningsfilm er Omar , som i år var nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film. Hovedfokus under festivalen er uten tvil politisk med en spesialseksjon i programmet som tar for seg ulike vinkler på Israel-Palestina konflikten.

Fra Syria kommer filmen Return to Homs , som følger en gruppe motstandskjempere i landet fra 2011 til 2013. Fra Egypt vises vi The Square , som også var Oscar-nominert for beste dokumentar, som følger noen av de mest sentrale aktivistenes kamp på Tahrir-plassen.

Proformaekteskap

Men alt er ikke blodig alvor under festivalen. Litt feelgood er det også plass til.

Den romantiske komedien Peace After Marriage ser hvordan det går når en palestiner inngår et proformaekteskap med en israeler i New York. Arrangørene påstår på sin side at denne filmen er så politisk ukorrekt som det er mulig å bli. Om du er sart på det er dette muligens ikke filmen for deg, men de som savner humor i debatten om Midtøsten loves en lang og uforglemmelig latterkrampe, skriver de om filmen.

— Filmen er et ”seksuelt jihad”, og bryter alle tenkelige tabuer og fleiper uhemmet med stereotypier, fordommer og sinte, religiøse menn, sier regissør og hovedrolleinnehaver Ghazi Albuliwi selv om filmen.

Det høres spennende og forfriskende ut, synes nå jeg. Jeg anbefaler deg å gjøre deg opp din egen mening.

Filmen vises fredag kl. 18.15, lør. kl. 12.30 og søn. kl. 20.15.

Relevante artikler

 1. BYLIV

  En av de viktigste filmfestivalene

 2. OSLOBY

  – Du trenger ikke å være spesielt interessert i Midtøsten for å like arabisk film

 3. KULTUR

  Regissør Thee Yezen Al-Obaide fikk lyst til å skrike høyt da han intervjuet barn til filmen sin

 4. BYLIV

  Disse filmene bør du få med deg på årets Film fra sør-festival

 5. BYLIV

  10 tips for helgen

 6. BYLIV

  Dette må du se på årets Film fra Sør-festival