Byliv

Leter etter nytt forfatter-Idol

5–15 sider tekst. Åtte potensielle forfattere. Tre minutter taletid. To forfattere og en bokblogger i juryen. Ding-ding!

Tiger Garté (t.v.), Helene Uri og Tom Egeland leter etter en ny stjerne på forfatterhimmelen på talentkonkurransen Forfatter Fight. Olav Olsen

 • Anders R. Christensen

— Jeg tror ikke jeg hadde turt dette her. Jeg er ingen artist. Om jeg skulle vært med, hadde jeg sikkert bedt om å få bruke Power Point, sier forfatter Tom Egeland.

Han sitter i juryen når talentkonkurransen Forfatter Fight starter 11. desember på Kulturhuset på Youngstorget.

Forfatter-Idol

Forfatter Fight er en ny, månedlig litteraturkonkurranse, laget over samme lest som talentprogrammer på TV. Kall det gjerne Forfatter-Idol.

Hver måned skal åtte skrivelystne konkurrere seg imellom på scenen på Kulturhuset.

Juryen består av tre kjente personer innen litteratur, og rullerer hver gang. Foruten Egeland vil forfatter Guro Sibeko og bokblogger Elin Brend Bjørhei, bedre kjent som Bokelskerinnen, sitte i juryen under første konkurranse.

Senere skal også forfatterne Helene Uri og Anne B. Ragde sitte i juryen.

Vinneren fra hvert arrangement går videre til en stor finale i mai neste år, hvor førstepremien er en bokkontrakt.

- Behøver ikke være Eminem

— Dette er nytt og spennende, og er en annerledes måte å fremme litteraturen på. Det mener jeg vi trenger, sier Helene Uri.

Tom Egeland er enig.

afp000625571-5HcFAAhj7k.jpg Olav Olsen

— Det er prisverdig at noen tenker nytt i en bransje som dette, hvor ting er blitt gjort på omtrent samme måte i 200 år. Vi trenger nye måter å presentere litteratur på.- Denne konkurransen minner litt om rap slam. Du skal ikke behøve å være Eminem for å vinne, men du bør nok synes det er kult å stå på en scene dersom du vil vinne konkurransen, sier krimforfatteren.

— Nettopp derfor er jeg glad for at vi får vurdere tekstene på forhånd. Det er ikke nødvendigvis slik at den som er best på scenen er den beste forfatteren, men det de gjør på scenen kan gjøre at de vipper opp eller ned dersom vi er usikre på hvem som er best, sier Uri.

Rakettstart på karrièren

Skaper av konkurransen er forfatter og redaktør i Juritzen forlag, Tiger Garté.

- Dette blir et kulturarrangement som Norge ikke har sett tidligere. Vi tar forfatterne ut til et stort publikum, og gir noen få utvalgte en rakettstart på karrièren, sier Garté.

Juritzen er med som sponsor, og er forlaget som stiller med bokkontrakt til vinneren, men initiativtageren understreker at Forfatter Fight ikke er et Juritzen-arrangement.

— Forfatter Fight er drevet av frivillige som brenner for litteratur, og som har lyst til å gjøre noe nytt. Juritzen er med, men vi vil også samarbeide med andre innen litteraturen, sier Garté.

I forbindelse med hvert arrangement trykkes det også antologier med tekstene til de åtte deltagerne, i tillegg til åtte tekster som ikke nådde helt opp til arrangementsdelen.

- Det er ikke nødvendigvis nok å skrive en god tekst. Det blir viktig å ha en x-faktor, noe særegent som man i utgangspunktet ikke helt kan sette fingeren på.

— Drømmen er å finne en ny Helene eller Tom, sier Garté.

 1. Les også

  Teller sjokolade som en grønnsak?

 2. Les også

  Backstreet Boys gjør tre norske konserter

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Jakob Lothe: – Etikk har vært forsømt innenfor litteraturforskningen

 2. KULTUR

  «Hvem skal vise omsorg for levende modeller i litteraturen? –Forfatterne. Og hvis ikke de gjør det, blir det ingen omsorg.»

 3. DEBATT

  Meninger: Vi er her for å tenke nytt. Med gassen i bånn

 4. KULTUR

  – Det er blitt vanskeligere å leve av å være forfatter

 5. OSLOBY

  Ta en sniktitt på byens nye kulturhus

 6. KULTUR

  Du synes det blir for mye hverdag og selvsentrering i norsk litteratur? Les denne boken