Byliv

I helgen får du alt på ett brett

Her kommer ingen til kort: Om du er tre eller 93 spiller ingen rolle. Festivalen Arcon er åpen for alle aldre og ferdighetsnivåer.

Ulrik N. Nilsen og Andreas F. Øwre studerer skogen der orker og alver snart barker sammen i et stort slag i spillet The Hobbit Strategy Battle Game. Foto: Ørn E. Borgen

  • Harald Fossberg
    Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder

— Jeg var åtte år første gangen jeg deltok på Arcon, sier Andreas F. Øwre mens han ser intenst på landskapet der orker og alver er i ferd med å barke sammen i et fryktelig slag. Motspiller Ulrik N. Nilsen har tatt frem tommestokken og planlegger neste angrep. I The Hobbit Strategy Battle Game er det ingen spillruter, så man må selv måle avstand til fienden. I engelske tommer.

Thomas Refsdal og Erlend S. Bruer følger intenst med mens Rasmus D. Jahr forklarer spillereglene til Alien Frontiers. Foto: Ørn E. Borgen

— Vi er blitt flinke i tommeregning, smiler Ulrik. På et annet bord står arrangementskomitéleder Erlend S. Bruer og ser interessert på brettspillet Alien Frontiers . Rasmus D. Jahr forklarer reglene for Erlend og Thomas Refsdal.

Spillrevolusjon

— Brettspillene var som oftest krigsspill og hadde en ganske kjedelig design frem til 1992-1994, da det skjedde en revolusjon. Nå er de blitt mer og mer forseggjorte, sier Erlend.

Alien Frontiers handler mer om ressurshåndtering. Alle kan være med i spillet, ingen blir slått ut, sier Thomas. Han var 15 første gang han deltok på Arcon.

Sosialt miljø

— Dette er en sosial måte å møtes på, sier Thomas.

— Miljøet er åpent og lite dømmende. Man kommer seg ut og møter folk ...

— ... om enn i en mørk kjeller, ler Ingvild Husvik, som spiller kortspillet Dominion med John Borgen.

Ingvild Husvik og John Borgen spiller kortspillet Dominion. Med riktig kortsits kan det bli brutalt. Foto: Ørn E. Borgen

Disse og mange andre spill kan du prøve eller konkurrere innen på spillfestivalen Arcon, som foregår på Kongshavn skole fra fredag 19. til mandag 22. Her blir det norgesmesterskap innen flere spilltyper.Ved siden av brettspill, kortspill, rollespill og miniatyrspill har Arcon et sideprogram med seminarer og andre spillrelaterte aktiviteter. Det blir også auksjon, og i år får spillfestivalen dessuten besøk av flere norske forfattere som skal holde skriveverksted og delta i paneldebatt.

Ikke bare for spilleksperter

Det er ventet over 700 deltagere til Arcon. De fleste er fra østlandsområdet, men det kommer også folk fra Bergen, Trondheim og Sverige. Men det er ikke bare for spillfrelste.

— Dette er et lavterskelarrangement med noe for alle, fra diehards til nysgjerrige, sier Ingvild, som leder programutvalget sammen med Andreas. - Det er flere generasjoner som deltar. Man kan også ta med seg barn hit, vi har en egen barnepulje for de yngste.

Det konkurreres også i ett av de mest populære spillene de siste år, Magic – the Gathering .

— Men det er færre påmeldte i år, siden det er en stor Magic-turnering i Danmark samtidig, sier Erlend.

— Gi ungdommen spill før idretten tar dem, ler Ulrik.